FSFE Fellowship - Veelgestelde vragen

Inhoud

De Fellowship

Wat is de Fellowship?
De Fellowship is de belangrijkste manier waarop mensen zich met de Free Software Foundation Europe kunnen identificeren en haar kunnen steunen. Fellows zijn de duurzame leden van FSFE die onze financiële autonomie en ons werk mogelijk maken. Iedere Fellow is voor ons belangrijk, motiveert ons, steunt ons en geeft ons waardevolle feedback op ons werk. Hoewel dit niet hoeft, besluiten veel Fellows om deel uit te maken van onze gemeenschap, chatten zij met andere Fellows, bloggen zij over Vrije Software of ontmoeten zij elkaar in lokale groepen. Lees meer op de Wat is de FSFE Fellowship? -pagina
.
Ik ben al een supporter - zal ik een Fellow worden?
Beslis zelf. Het worden of zijn van supporter van FSFE is een eerste stap die we enorm waarderen. Door een supporter van FSFE te zijn, toon je dat je geeft om gebruikers en softwarevrijheid en dat je interesse hebt in en waardering hebt voor het werk van FSFE. Het is ook de eerste stap richting de FSFE-gemeenschap en een manier om op de hoogte te blijven van onze activiteiten. Op de lange termijn heeft FSFE echter financiële steun nodig om de staf te betalen, campagnes te organiseren, projecten te realiseren en om nog meer invloed op de politiek te hebben. Door een Fellow te worden help je ons aan een financiële basis voor ons werk. We zijn een organisatie zonder winstoogmerk en je kan er zeker van zijn dat iedere euro die je spendeert aan de FSFE op verantwoorde wijze zal worden gebruikt.
Ik wil alleen maar geld doneren aan FSFE; hoe doe ik dat het beste?
Als je geld wil spenderen aan de FSFE maar je geen interesse hebt in gemeenschappelijke activiteiten, het je aanmelden voor de Fellowship nog steeds de meest efficiënte en beste manier. Dat is zo omdat je door je aan te melden voor de Fellowship je onze administratieve lasten zo laag mogelijk houdt. Tijdens het aanmeldproces zal aan je worden gevraagd of je contact zoekt met lokale Fellowshipgroepen. Als je dit vakje niet aanvinkt zullen we je niet lastigvallen met nieuws uit onze gemeenschap. In Duitsland, Nederland en Zwitserland is je Fellowshipdonatie aftrekbaar van de belasting net zoals iedere gewone of eenmalige donatie aan ons dat is.
Hoe word ik een Fellow?
Om een Fellow te worden moet je je aanmelden voor de FSFE Fellowship. Om je aan te melden voor de Fellowship kan je gemakkelijk ons online formulier invullen. Je ontvangt dan een e-mail met verdere instructies over betaalmethoden en over jouw aanmeldproces. Betaling kan maandelijks of jaarlijks plaatsvinden. Als laatste stap betaal je wat je hebt aangegeven bij te dragen als jouw donatie. Dat is het: welkom bij de Fellowship!
Krijg ik nog iets, behalve dat ik deel uitmaak van de FSFE gemeenschap?
Ja. Je krijgt toegang tot ons systeem en je kan onze infrastructuur gebruiken. Bekijk de 'Over de Fellowship'- pagina voor een overzicht.

Mijn Fellowship-account

Kan ik mijn gebruikersnaam veranderen?

Het is inderdaad mogelijk om je Fellowship-gebruikersnaam te veranderen; het zal enig werk kosten (ook van jouw kant), afhankelijk van de hoeveelheid data die je hebt gecreëerd in de Fellowshipdiensten.

Let er alsjeblieft op dat deze procedure enige nadelen heeft, met name:

 • Je zal niet meer in staat zijn om toegang te hebben tot data op Fellowshipdiensten met je oude gebruikersnaam. Dus je moet je eigen client-side configuratie bijwerken, en mogelijk andere publieke informatie (bijvoorbeeld als je je oude gebruikersnaam of e-mailalias ergens gepubliceerd hebt).
 • Voor enkele Fellowshipdiensten is het niet mogelijk om je oude gebruikersnaam-data te bewaren: bijvoorbeeld je Fellowship Jabber-accountdata (contactlijst, etc.) kunnen niet worden bewaard, dus je zal opnieuw moeten beginnen met een vers account.

Als je het bovenstaande begrepen hebt en je nog steeds interesse hebt, laat ons dan jouw gewenste nieuwe gebruikersnaam weten, en volg deze instructies:

 • Als je beveiligde pagina's gemaakt hebt in de Fellowshipwiki (bijvoorbeeld pagina's met toegangscontroleregels die voorkomen dat andere gebruikers hun inhoud kunnen lezen/schrijven), maak dan alsjeblieft een back-up van deze data, omdat je niet in staat zult zijn om toegang te hebben als je bent ingelogd met de nieuwe gebruikersnaam
 • Als je een blog hebt op blogs.fsfe.org, doe dan alsjeblieft het volgende:
  • log in op je blogadministratie dashboard op https://blogs.fsfe.org/wp-login.php
  • back-up je bijlagen en andere mediabestanden die je hebt geüpload naar het blog:
  • ga naar "Media" en download de relevante inhoud. Je zal deze inhoud met de hand moeten importeren in jouw nieuwe blog
  • back-up je blogs, commentaren en artikelen:
   • ga naar "Tools -> Export" en maak een WXR-bestand (Wordpress eXtended RSS) aan om je bloginhoud te exporteren.
   • Je zal in staat zijn om dit bestand te importeren in je nieuwe blog op het moment dat het is gecreëerd (volg gewoon de instructies in het xml-bestand dat is gecreëerd door de export-procedure).

Als je klaar bent met deze taken, verander dan alsjeblieft niets in je Fellowship-account, schrijf aan fellowship@fsfe.org en we zullen jouw oude gebruikersnaam deactiveren, data in de relevante Fellowshipdiensten migreren, de nieuwe gebruikersnaam activeren en verdere instructies aan jou sturen.

Lokale Fellowshipgroepen

Wat is een Fellowshipgroep?
Fellowshipgroepen zijn mensen die elkaar in een bepaalde regio ontmoeten. Deze lokale ontmoetingen bestaan vaak uit zowel Fellows alswel niet-Fellows. Fellowshipgroepen organiseren activiteiten variërend van comfortabel bier drinken tot het houden van een publiek bewustmakingsevenement, het deelnemen aan een campagne of het houden danwel aanhoren van een praatje tijdens hun ontmoetingen. Belangrijk bij deze ontmoetingen is het om de mensen in jouw gebied te leren kennen die een sterk gevoel hebben over softwarevrijheid en die met elkaar in contact te staan. Als je je aanmeldt voor de Fellowship zal je worden gevraagd of je in contact wil komen met een lokale groep. Als het antwoord ja is dan zal onze Fellowshipstaf contact met je opnemen en je in verbinding stellen met jouw lokale groep - als er een bestaat.
Is een Fellowshipontmoeting alleen bedoeld voor Fellows?
Natuurlijk niet. Fellowshipontmoetingen zullen publieke ontmoetingen zijn die openstaan voor iedereen met interesse in Vrije Software en in het werk van FSFE. Het kan in feite echt interessant zijn om mensen te verzamelen uit verschillende groepen en te profiteren van synergy-effecten.
Is er al een Fellowshipgroep in mijn regio of kan ik er een beginnen?
Een lijst met bestaande groepen kan worden gevonden op de Fellowship Wiki. Als er geen bestaande groep is in jouw gebied, zou je er dan misschien een willen beginnen? Kijk alsjeblieft op 'Het beginnen van een Fellowship Groep' voor hulp en informatie over de beste manier om een Fellowshipgroep te beginnen. Voel je ook vrij om contact op te nemen met ons Fellowshipteam voor hulp en informatie.
Hoe noem je een lokale Fellowshipgroep?
Er bestaat niet één naam voor alle Fellowshipgroepen. In plaats daarvan kunnen Fellowshipgroepen zelf beslissen over hun naam. De meeste groepen noemen zichzelf 'Fellowshipgroep $Stadsnaam', 'FSFE Fellowshipgroep $Stadsnaam' of 'FSFE lokale groep $Stadsnaam'. Noem jezelf alsjeblieft niet 'FSFE $Stadsnaam' omdat er verwarring zou kunnen ontstaan over de juridische associatie FSFE en jouw lokale supportersgroep.

Fellowshipcommunicatie

Is er enige vorm van online communicatie tussen Fellows?
Ja, we hebben verschillende e-maillijsten en een IRC-chat aan voor online communicatie tussen Fellows. Je vindt een overzicht van deze diensten op een aparte pagina over hoe te communiceren met andere Fellows".
Hoe kan ik in contact komen met andere Fellows in mijn regio?
De FSFE zal geen data van onze Fellows overhandigen. Toch heeft u genoeg mogelijkheden om in contact te komen met andere Fellows. Ten eerste kan u kijken of er al een Fellowshipgroep in uw regio bestaat. Fellowshipgroepen delen meestal een gemeenschappelijke e-maillijst. Dus als er een Fellowshipgroep in uw regio bestaat dan kan u in contact met hen komen via hun e-maillijst. Bekijk de communicatiepagina voor een lijst met Fellowship e-maillijsten.
Als er geen lokale groep in jouw regio is zou je contact met jouw FSFE-landteam op kunnen nemen. Je kan hen vragen wie er verder in jouw regio is of hoe je met hen in contact kan komen. Zij kennen de voorkeuren van andere Fellows en of zij open staan voor contact of niet. Kijk op de landteam-pagina om de contactinformatie van jouw land te vinden.
Je kan ook aan het Fellowshipteam vragen naar Fellows in jouw regio. En je kan ook een e-mail sturen aan alle Fellows die open staan voor contact (zie volgende punt).
Hoe kom ik meer te weten over, of nodig ik mijzelf uit voor, publieke FSFE gemeenschapsevenementen?
FSFE verzamelt en promoot gemeenschapsevenementen van de Fellowship en van supporters van FSFE. Je kan een deel direct zichtbaar vinden op de FSFE-voorpagina in de sectie 'Evenementen', en je kan ze allemaal vinden in de Fellowship-sectie en de FSFE Evenementenpagina's.
Je hebt nu drie opties:
 1. De meest gemakkelijke optie: schrijf een e-mail aan fellowship@fsfeurope.org met als onderwerp 'Announcement of a community event'. Schrijf in de e-mail alsjeblieft het volgende:
  • Datum: XXYYZZ
  • Titel: Titel van uw evenement
  • Beschrijving: Beschrijving van jouw evenement. Oriënteer jezelf alsjeblieft over de lengte en het taalgebruik bij de andere evenementen, zoals die staan op de FSFE-pagina's.
  • Link: een link waar we naar kunnen linken
  Het Fellowshipteam zal jouw evenement dan binnen 24 uur uploaden. Als dat mogelijk is dan zullen wij ook vertalingen in andere talen uploaden.
 2. Je kan ons veel tijd besparen als je direct ons event-xml-bestand download, het invult en het bestand na afloop hernoemt: YYYYMMDD vertegenwoordigt jaar-maand-dag en LC is de taalcode, afhankelijk van de taal die je gebruikt om jouw evenement aan te kondigen. De Engelse taalcode is EN, de Duitse DE, de Franse FR, de Nederlandse NL, enzovoort. Het uiteindelijke bestand zou bijvoorbeeld een naam moeten hebben als 20150325-01.en.xml. Stuur het na afloop gewoon aan fellowship@fsfeurope.org en zie het op magische wijze te voorschijn komen binnen de volgende 24 uur.
 3. Tenslotte kan je onze systeemhackers vragen om schrijftoegang voor onze server (door gebruik te maken van een SVN-systeem). Als je hierin interesse hebt dan zou beter zelf direct aan system-hackers kunnen vragen hoe je de evenementen kan toevoegen.
Hoe kan ik een e-mail sturen aan alle Fellows in mijn regio?
Voor speciale doeleinden bestaat de mogelijkheid om een e-mail te sturen aan alle Fellows in jouw regio of in een ander specifiek gebied. 'Speciale doeleinen' zijn allerlei Fellowshipactiviteiten zoals: het vinden van Fellows om een nieuwe groep op te zetten, deelnemen aan een FSFE-campagne, het houden van een bijeenkomst en alles dat je samen wil doen en waarbij je Fellows zoekt die met je meedoen.
Schrijf om in contact te komen met alle Fellows in een bepaalde regio alsjeblieft een e-mail (zie schermafbeelding voor meer uitleg) aan het Fellowshipteam met daarin:
 • Beschrijving: wat is het doel van de e-mail en wat is de regio waarin je Fellows wil bereiken. Voorzie ons alsjeblieft van specifieke postcodes om de regio die je zoekt te definiëren.
 • Onderwerp: Geef ons alsjeblieft een onderwerp door zodat we niet zelf hoeven te beslissen over een onderwerp.
 • Tekst: Jouw e-mail heeft uiteraard tekst nodig om te versturen. Eigenlijk is het tekstveld het deel dat we versturen.
 • Contact: We zullen de e-mail versturen vanuit ons Fellowship-beheersaccount. Als je feedback wil ontvangen, vergeet dan niet om enkele contactdetails over jeelf in jouw beschrijving toe te voegen!
Kan ik contact opnemen met FSFE Fellows over nieuws of een evenement?
Als jouw nieuws of evenement niet-commercieel is en verband houdt met Vrije Software, stuur dan alsjeblieft de informatie aan het Fellowshipteam. Als het geschikt is dan zullen zij jouw informatie doorsturen aan Fellows.
Kan ik het FSFE- of Fellowshiplogo gebruiken?
Als je het FSFE-logo zou willen gebruiken, bekijk dan alsjeblieft onze 'Vertel het verder'- pagina. Het Fellowship-logo (en variaties erop) kunnen gebruikt worden in relatie tot iedere Vrije Software-gerelateerde activiteit die word gehouden door FSFE Fellows, of om FSFE te promoten. Het kan ook worden ingevoegd in logo's van lokale Fellowshipgroepen als dat word verlangd. Als je echter geen mandaat hebt van FSFE, dan vragen wij je om niet de indruk te wekken dat je officieel namens FSFE spreekt, of dat FSFE jou op welke manier dan ook heeft gecertificeerd of aanbevolen.
Waar kan ik aan promotiemateriaal komen?
Als je wil vertellen over FSFE, de Fellowship en Vrije Software dan bieden wij je graag de mogelijkheid aan om ons officiële promotiemateriaal te bestellen. Kijk gewoon rond naar wat voor materiaal je specifiek interesse hebt, gebruik het bestelformulier en ontvang het zonder kosten bezorgd.

Fellowship-activiteiten

Wat zijn Fellowshipactiviteiten?
Er zijn verschillende Fellowshipactiviteiten. Fellowshipgroepen verschillen van elkaar, onder andere in hun culturele achtergrond. Er is dus geen lijst van algemene Fellowshipactiviteiten. Veel Fellowshipgroepen prefereren echter om af en toe de volgende activiteiten te organiseren:
 • Bijeenkomsten: formeel of informeel - iedere groep heeft natuurlijk af en toe een bijeenkomst om een groep te vormen of te blijven.
 • Een kraam opzetten: als er een Vrije Software-conferentie in jouw regio is, dan kan je toestemming vragen om daar een FSFE-kraam op te zetten. Voor het vertellen van ons verhaal is het aanweig zijn met een kraam een erg belangrijke activiteit en het is ook leuk om te doen. Veel Fellowshipgroepen hebben dit in het verleden met succes gedaan.
 • Publiek bewustzijn: probeer een activiteit waarmee je de lokale pers haalt: kondig jouw ontmoetingen publiekelijk aan of hou een praatje in naam van jouw groep.
 • Deelnemen aan een FSFE-campagne: Er zijn enkele FSFE-campagnes die sterk afhangen van deelname, zoals onze Document Vrijheidsdag-campagne, Vraag het jouw kandidaten of I love Free Software. Bekijk alle campagnes op onze Campagnes-pagina.
 • Iets anders: wees creatief en voel je aangemoedigd!
Kan ik de diensten van de Fellowship gebruiken voor mijn project of evenement?
Ja, doe dat alsjeblieft. Fellows worden aangemoedigd om FSFE's diensten te gebruiken om de Fellowship en andere met Vrije Software verbonden evenementen te coördineren. Je kan het natuurlijk ook vragen aan het Fellowshipteam als je meer wil weten over onze diensten.
Kan de Fellowship activiteiten sponsoren?
Ja. FSFE zou jou of jouw Fellowshipgroep kunnen helpen bij de kosten van reizen, materiaal of activiteiten. We zullen alleen een Fellowship of een aan FSFE-verbonden activiteit sponsoren en niet enige andere Vrije Software- activiteit (hoewel deze ook erg belangrijk zijn). Om onze gemeenschap en de relaties tussen verschillende groepen te versterken is FSFE ook erg geneigd om verschillende soorten bezoeken en reizen tussen respectievelijk lokale FSFE-groepen of hun coördinatoren te sponsoren.
Gebruik om gesponsord te worden voor jouw lokale activiteit alsjeblieft ons formulier om uitgaven aan te vragen en vul het volgende in (zie schermafbeelding voor een voorbeeld):
 • Wie? Gebruik hier alsjeblieft "Lokale Fellowshipgroup" (zou standaard moeten zijn)
 • Wat? Geef ons alsjeblieft een idee over wat je van plan bent te doen en waarvoor je het geld nodig hebt/van plan bent aan uit te geven
 • Wanneer? Geef ons alsjeblieft een datum voor wanneer je jouw activiteit plant
 • Waarom? Vertel ons alsjeblieft waarom jouw evenement belangrijk is of bijdraagt aan de missie van FSFE
 • Inschatting Schat alstublieft in hoeveel geld je in totaal nodig hebt
 • Budget 1 Kies hier alsjeblieft "FELLOWSHIP lokale activititeiten"
 • Al het andere Laat de rest gewoon blanco, zoals het is
Leun nu achterover en wacht op het antwoord. Wees ervan bewust dat het onwaarschijnlijk is dat je een antwoord in het weekeinde zult verwachten. Als je binnen een week geen antwoord hebt ontvangen, neem dan alsjeblieft contact op met het Fellowshipteam.
Als jouw aanvraag word goedgekeurd dan zal je hierover een e-mail ontvangen, inclusief het uitgaven-aanvraagnummer ("Expense request number"). Na het uitgeven van het geld heb je dit nummer nodig om jouw vergoeding te ontvangen. Doe het volgende om jouw vergoeding te ontvangen:
 • druk het goedgekeurde 'formulier om uitgaven aan te vragen' ("approved Expense request") af dat je via e-mail hebt ontvangen
 • verzamel alle bonnen die met jouw uitgaven te maken hebben
 • Vul de vergoedingenclaim ("Reimbursement Claim") in en druk deze af
 • Mocht je ander geld dan Euro's hebben gebruikt, gebruik dan alsjeblieft deze terugwaartse valuta-rekenmachine om jouw kosten in Euro's uit te rekenen.
Kan ik FSFE-artikelen op een evenement verkopen?
In het algemeen: ja. Maar je moet hiervoor oefenen. En wees ervan bewust dat er veel administatie komt kijken bij het verkopen van artikelen. Als je nog steeds interesse hebt in het verkopen van artikelen neem dan alsjeblieft contact op met het Fellowshipteam.

Fellowshipkaart

Wat is de Fellowshipkaart?
De Fellowshipkaart is een zogenoemde 'smartcard'. Deze word gebruikt als cryptocard en vereist een smartcardlezer voor jouw computer. Lees alsjeblieft alle informatie over de kaart op 'Fellowship Smartcard'-pagina
Hoe kom ik aan een Fellowshipkaart?
Als je je aanmeld als Fellow dan krijgt je een Fellowshipkaart cadeau. Als je deze kwijt zou raken dan kan je contact opnemen met het Fellowshipteam om een nieuwe te bestellen.