SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Aankondiging van Document Freedom Day - 26 maart:
Een wereldwijde actiedag voor het vrij maken van documenten

Aankondiging van Document Freedom Day
26 maart: Een wereldwijde actiedag voor het vrij maken van documenten
Meld jouw DFD-team aan!

De Document Freedom Day (DFD) is een werelddag voor het vrij maken van documenten met acties vanuit de basis voor de promotie van Vrije Documentformaten en Open Standaarden in het algemeen. De DFD is een initiatief van, en wordt gesteund door, een groep van organisaties en bedrijven. De Free Software Foundation Europe, ODF Alliance, OpenForum Europe, IBM, Red Hat en Sun Microsystems, Inc. behoren, naast nog andere organisaties, tot de groep van initiatiefnemers.

Op 26 maart 2008 zal de Document Freedom Day een wereldwijde ontmoetingsplaats zijn voor het vrij maken van documenten en voor Open Standaarden. Het zal teams van over heel de wereld letterlijk de kans geven om hun "vlag te hijsen":

Een "DFD Starterspak" met een vlag, t-shirt, folders en zelfklevers wordt momenteel samengesteld en zou de eerste week van maart verstuurd moeten worden naar de eerste 100 teams die zich aanmelden. Zestien teams hadden al ingetekend voor dit persbericht tijdens de voorbereidende fase van de DFD. Meld je team vlug aan!

"Wij zijn trots dat we deze wereldwijde actie ter promotie van open en inclusieve informatie-uitwisseling kunnen ondersteunen", zegt Marino Marcich, Managing Director, OpenDocument Format Alliance. "Dankzij vrije documenten kan je electronische documenten creëren, delen en bewaren zonder dat je verplicht wordt software te kopen van één bepaald bedrijf."

"Data lock-in en de daaruit voortvloeinde afhankelijkheid van één bedrijf vormen momenteel één van de grootste bedreigingen voor de consument", zegt Georg Greve, voorzitter van de FSFE. "Mensen beseffen dit verband momenteel pas als het te laat is en ze de controle over hun eigen gegevens effectief verloren hebben. Wij steunen de Document Freedom Day om meer mensen bewust te maken van deze problematiek door dit te beginnen met iets wat bijna alle computergebruikers aangaat: tekstdocumenten, rekenbladen en presentaties."

"Vrije documentformaten en open standaarden zijn belangrijke elementen van de steeds groeiende globale open source gemeenschap", zegt Tom Rabon, executive vice president, Corporate Affairs bij Red Hat. "Red Hat is een grote voorstander van de Document Freedom Day. Iedereen die een toekomst ziet waarin documenten gecontroleerd worden door de mensen die ze bezitten en niet noodzakelijk door diegene die de technologie ontwikkelt om ze toegankelijk te maken, moet zich voor deze dag engageren."

Simon Phipps, Chief Open Source Officer, Sun Microsystems zegt: "Zoals ik uitleg in mijn studie "Freedom to Leave", is het fundamenteel voor deze groeiende markt dat mensen vrij kunnen kiezen met welke software ze hun gegevens bewerken. Ik sta volledig achter de doelstellingen van Vrije Documenten."

Alexandre Oliva van de Free Software Foundation Latin America (FSFLA) legt uit:"Als je je bestanden opslaat in een Vrije Open Standaard zoals ODF, stel je je eigen toekomst veilig omdat je de garantie hebt dat je de inhoud ervan altijd zal kunnen decoderen en bewerken."

Graham Taylor directeur van OpenForum Europe: "OpenForum Europe is verheugd over de aankondiging van de Document Freedom Day. De essentie van alle 'openheid' zit vervat in het recht van gebruikers, burgers, overheden, ... om op een vrije manier documenten te gebruiken en te delen zowel nu als in de toekomst. Niets toont duidelijker het altijd aanwezige gevaar om gevangen te raken in een propriëtaire oplossing. Dit moet overheden aanzetten tot onmiddellijke acties."

De Document Freedom Day:

De Document Freedom Day (DFD) is een werelddag voor het vrij maken van documenten met acties vanuit de basis voor de promotie van Vrije Documentformaten en Open Standaarden in het algemeen. De DFD is een initiatief van, en wordt gesteund door, een groep van organisaties en bedrijven. Ars Aperta, COSS, Esoma, de Free Software Foundations Europe en Latin America, IBM, NLnet, de ODF Alliance, OpenForum Europe, OSL, iMatix, Red Hat, Sun Microsystems, Inc., The Open Learning Centre, Opentia, Estandares Abiertos behoren, naast nog andere organisaties, tot de groep van initiatiefnemers

Een lijst van de groepen achter de DFD vindt u op
http://documentfreedom.org/Who

Een lijst van de DFD-teams vindt u op
http://documentfreedom.org/Category:Teams

Bijkomende informatie:
http://documentfreedom.org

Contact:

contact at documentfreedom.org

Graham Taylor graham at openforumeurope.org
Ivan Jelic jelic at fsfeurope.org
Kerri Catallozzi kcatallo at redhat.com
Marino Marcich mmarcich at odfalliance.org
Marko Milenovic milenovic at fsfeurope.org
Terri Molini terri.molini at sun.com
FSFLA info at fsfla.org