Contribute and be proud of defending Software Freedom from monopolist control! We are intervening in the Apple vs. EC case: Find out more.

Nieuws

Vandaag is het DFD‘09, de internationale dag voor vrije documenten

op:

Een grote internationale gemeenschap organiseert vandaag bijeenkomsten om de tweede Document Freedom Day te vieren. Na een succesvolle dag in 2008 helpen ook dit jaar over heel de wereld verschillende Document Freedom Day-teams om vrije documenten en Open Standaarden beter bekend te maken.

In een wereld waar gegevens steeds meer in elektronische formaten worden bewaard, zijn Open Standaarden onmisbaar. Zij garanderen dat informatie bereikbaar blijft ook als de toepassing waarmee ze origineel werd gegenereerd niet langer bestaat. De vragen rond vrije documenten hebben een grote impact op keuzevrijheid van de consument, de concurrentie en het aanbod op de markten en de soevereiniteit van landen en regeringen.

"Wij zijn blij dat onze gemeenschap dit jaar nog gegroeid is", zegt Ivan Jelic, coördinator van de DFD. "We verwachten dat de activiteiten van de verschillende teams waar heel uiteenlopend zullen zijn, van toespraken en informatieve evenementen tot het bevrijden van universitaire documenten en het promoten van Open Standaarden bij lokale overheden."

"Net zoals andere Open Standaarden laten ook vrije documenten haar gebruikers toe om vrij te kiezen welke applicatie ze gebruiken, terwijl men toch kan blijven communiceren en samenwerken met anderen", zegt Georg Greve, voorzitter van de FSFE. "Deze keuzevrijheid zorgt voor concurrentie op de markt van tekstverwerkers. En gezonde concurrentie zorgt er voor dat bedrijven en softwareontwikkelaars moeten blijven innoveren en niet langer eenzijdig de prijs kunnen bepalen. Dus vrije documenten leiden naar betere software en lagere prijzen. Vrije documenten die vroeger gecreëerd werden zullen ook met de programma's van morgen gelezen kunnen worden. Uw gegevens zijn duurzaam bewaard en zullen niet langer het slachtoffer zijn van door de producent opgelegde incompatibiliteiten door middel van een eindeloze reeks updates."

Het DFD-team probeert alle informatie over de activiteiten die dit jaar georganiseerd worden te verzamelen. Deze informatie wordt geordend en gepubliceerd op onze website. Als u informatie hebt over lokale initiatieven voor de bevrijding van documenten zend dan een mail naar: contact AT documentfreedom.org

Hoe u kan helpen

De Document Freedom Day is één groot samenwerkingsverband

U kan helpen om het verschil te maken door te linken naar http://documentfreedom.org, u kan daarvoor een eigen logo gebruiken of er gebruiken van http://documentfreedom.org/Artwork.

U kan ook enkele van onze DFD-strooibriefjes afdrukken van op http://www.documentfreedom.org/Artwork#Leaflet en uitdelen aan collega's, familie of vrienden. En als u in een echt creatieve bui bent, kan u foto's nemen of een video maken met een persoonlijke boodschap die toont wat u onder vrije documenten verstaat.

Over de Document Freedom Day

De Document Freedom Day (DFD) is een internationale dag voor de bevrijding van documenten. Wereldwijd helpen ongeveer 250 teams om van deze dag een succes te maken. Het is een actie vanuit de basis om een groter bewustzijn creëren voor het belang van vrije documentformaten en Open Standaarden in het algemeen.

Document Freedom Day wordt ondersteund door een grote groep personen en organisaties waaronder ANSOL, Ars Aperta, BrOffice.org, COSS, Esoma, Estándares Abiertos, FFII, Free Knowledge Foundation, Free Software Foundation, Free Software Foundation Europe, Free Software Foundation Latin America, Funambol, Google, IBM, NLnet, ODF Alliance, Open Forum Europe, Open Source Initiative (OSI), Opentia, OSL, iMatix, Red Hat, Sun en The Open Learning Centre.

De lijst van DFD-teams is beschikbaar via: http://documentfreedom.org/Category:Teams

De Free Software Foundation Europe

De Free Software Foundation Europe (FSFE) is een niet-gouvernementele, non-profit organisatie die actief is in verschillende Europese landen en betrokken is bij veel globale activiteiten. De toegang tot software bepaalt je kansen in de digitale samenleving. Om iedereen gelijke kansen te geven in het informatietijdperk en om tevens een vrije concurrentie mogelijk te houden, werkt de FSFE aan de vooruitgang en de promotie van Vrije Software gedefiniëerd met de vrijheden om de software te gebruiken, te bestuderen, te verbeteren en te kopiëren. De FSFE werd opgericht in 2001 om het bewustzijn voor deze zaken te vergroten, om Vrije Software politiek en juridisch veilig te stellen en om mensen te ondersteunen bij het ontwikkelen van Vrije Software.

https://fsfe.org/.