We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Deze vertaling zou achterhaald kunnen zijn ten opzichte van originele tekst. Help ons alstublieft bij het vertalen van deze en andere pagina's op fsfe.org zodat mensen onze boodschap in hun moedertaal kunnen lezen.

Nieuws

Schikking met Microsoft zet Vrije Software in de kou

op:

De Europese Commissie heeft gisteren een voorlopig akkoord met Microsoft bekend gemaakt. De overeenkomst moet een regeling treffen voor het antitrustonderzoek naar de dominante positie van het bedrijf in de webbrowsermarkt. De Commissie is ook klaar om een schikking te treffen over interoperabiliteit. Men wil ervoor zorgen dat concurrerende producten kunnen samenwerken met desktoptoepassingen van Microsoft.

De FSFE reageert op de pogingen van Commissaris Neelie Kroes en de Europese Commissie om meer competitie in de Europese browsermarkt te brengen. Alhoewel het duidelijk is dat de overeenkomst onder tijdsdruk tot stand is gekomen, zijn delen van de overeenkomst een verbetering ten opzichte van eerdere voorstellen van Microsoft.

De FSFE is al jaren een standvastig verdediger van vrijheden voor software. Deze houding heeft de afgelopen zeven jaar geholpen om enkele details in het browserselectiescherm te verbeteren. Maar de aangepaste overeenkomst die Microsoft nu voorstelt, komt zeker niet tegemoet aan de legitieme eisen van de Vrije Softwaregemeenschap.

Karsten Gerloff, voorzitter van de FSFE, zegt: "Het voorstel van Microsoft, zoals het nu voorligt, bevat veel achterdeurtjes langswaar deze veroordeelde monopolist een uitweg kan vinden. Het ontbreken van een controlesysteem zet Vrije Softwareprojecten in de kou. Microsoft belooft nergens op een ondubbelzinnige wijze dat ze zich in de toekomst aan de webstandaarden zullen houden, noch dat ze een einde zullen stellen aan de oude gewoonte van het bedrijf om standaarden uit te breiden met propriëtaire uitbreidingen."

Om zich te beschermen tegen een ander mogelijk onderzoek van de Europese Commissie wil Microsoft ook enkele beloften maken zodat concurrerende programma's kunnen samenwerken met haar desktoptoepassingen zoals Outlook en Sharepoint. Maar Vrije Softwareprojecten, vaak de sterkste concurrenten voor de producten van dit bedrijf, zullen geen gebruik kunnen maken van de licenties op patenten die Microsoft voorstelt.

FSFE's juridisch adviseur Carlo Piana zegt: "We zijn teleurgesteld dat enkele belangrijke bezorgdheden van de Vrije Softwaregemeenschap en andere kleine, innovatieve spelers niet worden aangepakt. Zij kunnen op eigen kracht niets afdwingen. Dit is een gemiste kans om nieuwe wegen te bewandelen voor het afdwingen van antitrustmaatregelen."

De FSFE zal de voorstellen van Microsoft de komende weken grondig analyseren en haar bevindingen aan de Commissie overmaken. Wij willen helpen om tot een overeenkomst te komen die ons een duurzame, interoperabele en concurrentiële toekomst kan garanderen.