Nieuws

FSFE is blij dat auteursrechtrapport is aangenomen door het Juridisch Comité van het Europees Parlement

op:

Een belangrijke stap naar het moderniseren van de auteursrechten in de EU is dinsdag genomen: het Juridisch Comité van het Europees Parlement heeft de auteursrechtrichtlijn van Europees Parlementslid Julia Reda aangenomen.

Door het rapport met 23 stemmen voor en 2 tegen aan te nemen, vraagt het comité aan de Europese Commissie om een aantal belangrijke bijwerkingen op het gebied van auteursrecht in overweging te nemen. De Commissie werkt nu aan een herziening van de EU Auteursrechtrichtlijn.

"In een wereld die gebouwd is op informatie, is het auteursrecht van belang bij het vormen van de manieren waarop we leven en werken", zegt Karsten Gerloff, voorzitter van FSFE. "We hopen dat leden van het Europees Parlement de rechten van gebruikers verder zullen versterken terwijl het rapport bijna toe is aan een plenaire stemming."

FSFE bood input aan leden van het Europees Parlement in het Juridisch Comité voor het in stemming komt en ziet het gewijzigde rapport als grotendeels positief. Het Comité steunde in het algemeen het idee dat uitzonderingen en beperkingen op auteursrecht alleen in gelijke mate on- en offline zou moeten worden toegepast. De leden van het Europees Parlement stemden er ook voor om auteurs in staat te stellen om hun werken direct aan het publieke domein op te dragen.

Het Juridisch Comité nam taal over die stelde dat technologische maatregelen zoals Digitale Beperkingen Management ('Digital Restrictions Management' of DRM) gebruikers niet zou moeten tegenhouden bij het genieten van uitzonderingen en beperkingen op auteursrecht. Het aangenomen rapport bevat echter geen concrete maatregelen om zeker te stellen dat mensen werkelijk kunnen genieten van het volledige gebruik van de werken die zij hebben aangeschaft.

Negatief is dat de vandaag aangenomen tekst op sommige belangrijke aspecten tekortschiet. Het bevat geen expliciete verklaring dat hyperlinks geen auteursrechtlicentie vereist, dus deze essentiële bouwsteen van het web blijft in gevaar.

Reda's voorstel voor een 'open norm' zoals het 'fair use'-idee in de Verenigde Staten is sterk verzwakt. De aangenomen woorden over tekst en data-exploitatie is helaas ambigu. FSFE vindt het ook jammer dat het verwijderen van taal die een duidelijk onderscheid maakte tussen fysiek en 'intellectueel eigendom' is verdwenen.

Leden van het Europees Parlement kunnen nog steeds wijzigingen indienen. Het Europees Parlement heeft voor 9 juli een plenaire stemming op haar agenda staan.