We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Nieuws

FSFE steunt erkenning van gebruikersdatarechten

op:

FSFE steunt de publicatie van de “User Data Manifesto 2.0” (Gebruikersdatamanifest 2.0), die als doel heeft basisrechten te definiëren voor mensen om hun eigen data te controleren in het internettijdperk. Het manifest wordt vandaag gepubliceerd en wordt ook gesteund door GNOME, KDE, Netzpolitik.org, ownCloud, Spreed, “Terms of Service - Didn’t Read” en X-Lab.

Vandaag de dag maken gebruikers steeds meer gebruik van online diensten voor hun dagelijkse computerwerkzaamheden: of het nu gaat om sociale netwerken, samenwerking of om het delen van afbeeldingen, alsmede vele andere activiteiten. Gebruikers verliezen dus meer controle dan ooit over hun data.

Volgens het gebruikersdatamanifest (“User Data Manifesto”) zouden mensen het volgende moeten hebben:

  1. Controle over toegang tot gebruikersdata,
  2. Kennis over hoe data wordt opgeslagen, en welke wetten of jurisdicties van toepassing zijn.
  3. Vrijheid om een platvorm te kiezen, zonder vendor lock-in te beleven. FSFE gelooft dat Vrije Software noodzakelijk is om dit te garanderen.
“De erkenning van gebruikersdatarechten zoals gedefinieerd in het manifest is een belangrijke bouwsteen voor het bouwen van een vrije samenleving in het digitale tijdperk“, zegt Hugo Roy, vice-coördinator van FSFE’s juridische team en co-auteur van het gebruikersrechtenmanifest.
“De vrijheden om software die we tijdens onze levens gebruiken te gebruiken, te delen, te bestuderen en te verbeteren zijn noodzakelijk zowel voor programma's op onze lokale machines alswel voor programma's die online diensten verlenen waarbij onze data wordt verwerkt”, aldus Björn Schießle, vice-coördinator van FSFE's Duitse team.

Het manifest is een goed startpunt voor een belangrijk debat over online gebruikersrechten. FSFE kijkt uit naar andere organisaties die meedoen met de inspanning van het promoten van online diensten die de rechten en vrijheden van gebruikers respecteren.