Nieuws

Software Heritage-initiatief creëert een archief met Vrije Softwarecode

op:

De Free Software Foundation Europe beschermt gebruikers, bedrijven en instellingen tegen technologisch misbruik door het promoten van Vrije Software. Nu is er een project dat de code die gebruikt wordt in Vrije Software beschermt en belooft om het voor de toekomst te bewaren: Inria presenteert het software erfgoed-initiatief ("Software Heritage-initiative").

Het belang van software in de moderne wereld kan niet worden overschat. Software is cruciaal voor iedere hedendaagse technologische ontwikkeling en is essentieel geworden voor alle gebieden van wetenschappelijk onderzoek. Software speelt een doorslaggevende rol in ons dagelijks leven, onze industrieën en onze samenleving. Software is de reflectie geworden van onze technologische, wetenschappelijke en culturele vooruitgang.

Toch dreigt software te verdwijnen, omdat het niet meer winstgevend is, of omdat projecten worden stopgezet, of omdat code wordt gezien als overbodig en verwijderd wordt, of omdat het langzaam verdwijnt op opslagmedia die door de tijd heen fysiek eroderen.

Het Software Heritage- initiatief is gecreëerd en gefinancierd door Inria. Het verzamelt programma's, applicaties en codeknipsels die onder vrije licenties zijn gedistribueerd uit een brede verscheidenheid aan actieve en niet meer actieve bronnen. Het doel is om code te beschermen tegen het wegzinken in vergetelheid. De gedistribueerde en gedupliceerde back-end versterkt het systeem tegen potentieel catastrofaal dataverlies en garandeert haar beschikbaarheid voor gebruikers.

Gebruikers kunnen controleren of een bepaald bestand binnen het systeem bestaat en nieuwe bronnen voorstellen die de Software Heritage-motor kan ontdekken op zoek naar meer code om op te slaan. Gebruikers zullen spoedig ook in staat zijn om uit te zoeken waar de code vandaan kwam door gebruik te maken van de "Provenance"-informatieoptie, opgeslagen code te doorzoeken, volledige tekst-zoekopdrachten uit te voeren op alle bestanden, en de inhoud te downloaden.

De Heritage heeft als doel om alle Vrije software, met andere woorden, software die kan worden gebruikt, bestudeerd, aangepast en met anderen worden gedeeld, op te slaan. Dit is omdat het Software Heritage-initiatief afhankelijk is van het kunnen delen van de software die het opslaat. De Software Heritage-website is ontworpen om een nuttig gereedschap te zijn voor professionals, wetenschappers, leraren en eindgebruikers. Het moet gebruikers zijn toegestaan om de code te hergebruiken in andere producten, waarbij ze besparen op ontwikkeltijd en -kosten; of de efficiëntie van verschillende oplossingen voor hetzelfde probleem te vergelijken. En onderzoekers moeten natuurlijk expliciet toestemming hebben om de evolutie van code door de tijd heen te bestuderen. Dit is alleen mogelijk als de code is gedistribueerd onder een vrije en open bron-licentie.

Matthias Kirschner, voorzitter van de Free Software Foundation Europe, zegt: "Software is de belangrijkste culturele technologie van de hedendaagse samenleving; het bepaalt wat we wel en niet kunnen doen. Software vormt zowel onze communicatie en cultuur, onze economie, educatie en onderzoek, als politiek. Het is belangrijk om onze collectieve kennis over hoe software invloed heeft gehad op de mensheid te bewaren. Het verzamelen van broncode zorgt ervoor dat Software Heritage een waardevolle bron is om te begrijpen hoe onze samenleving op een bepaald moment werkte en om te bouwen op de kennis van de mensheid."

Het "Software Heritage"-initiatief stelt zeker dat de code van vandaag er ook zal zijn voor iedereen in de toekomst.

Over Inria

Inria, het Franse nationale instituut voor computerwetenschap en toegepaste wiskunde, promoot "wetenschappelijke excellentie in diensten voor technologie-uitwisseling en samenleving". Inria's 2700 werknemers zijn afgestudeerd aan 's werelds top-universiteiten en gaan de uitdagingen van de digitale wetenschappen aan. met dit open, beweeglijke model is Inria in staat om met haar partners in de industriële en academische wereld originele benaderingen te ontdekken en een efficiënt antwoord te bieden op de multidisciplinaire en applicatie-uitdagingen van de digitale transformatie. Inria draagt expertise en onderzoeksresultaten over aan bedrijven (startups, midden- en kleinbedrijf en belangrijke groepen) op gebieden die zo verscheiden zijn als gezondheidszorg, transport, energie, communicatie, veiligheid en privacybescherming, slimme steden en de fabriek van de toekomst.