"DMA's interoperability is against fundamental rights" claims Apple. The FSFE disagrees. If you also think interoperability is key for software freedom, support us!

Nieuws

Freedomvote.nl helpt om de partij-standpunten over digitale vrijheden te vergelijken bij de aankomende Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen

op:

FSFE Nederland, NLnet, ISPConnect, en Open Source & Overheid lanceren vandaag Freedomvote.nl voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017. Freedomvote.nl begeleidt stemmers op het onderwerp van digitale vrijheid, op basis van acht stellingen.

De website laat stemmers hun politieke standpunten vergelijken met die van de verkiesbare partijen. De acht vragen bestrijken de onderwerpen van open source software, open standaarden, open data, open onderzoek, open onderwijs, surveillance, netneutraliteit en softwarepatenten. Stemmers kunnen deze vragen zelf beantwoorden, opslaan, en ze vergelijken met de antwoorden van de politieke partijen. Beschrijvingen zijn toegevoegd aan alle vragen, om context te bieden.

"Freedomvote vult een leegte in de Nederlandse verkiezingen." legt Nico Rikken van FSFE Nederland uit. "Omdat slechts een paar partijen een formeel standpunt hebben voor deze thema's van digitale vrijheid, moedigt Freedomvote partijen aan om een standpunt in te nemen, zodat stemmers die hun digitale vrijheid waarderen weten waarvoor ze stemmen."

In tegenstelling tot de Zwitserse voorganger, toont het model van de Nederlandse Freedomvote de politieke partijen in plaats van individuele kandidaten, waarmee de sterke partij-oriëntatie in het Nederlandse politieke systeem weerspiegeld wordt. Freedomvote.nl is gebaseerd op Vrije Software broncode ontwikkeld voor Freedomvote.ch. Verdere verbeteringen aan de software zijn in de maak, bedoeld voor anderen die in de toekomst hun eigen Freedomvote willen organiseren.