Nieuws

FSFE publiceert herziene verzameling REUSE-praktijken en een compliance-gereedschap voor ontwikkelaars

op:
Geschreven door 

Binnen het REUSE-initiatief hebben we de praktijken die het proces van het duidelijk van auteursrecht- en licentie-informatie herzien. De FSFE heeft ook eet gereedschap gepubliceerd dat de compliance van een project nagaat, waarmee we ontwikkelaars faciliteren bij het herzien van hun projecten.

Auteursrecht en licenties zijn moeilijk. Het vinden van het juiste auteursrecht en de juiste licentie van een stuk code is vaak moeilijker dan het zou moeten zijn. Missende of verstrooide licentie-informatie maakt het vaak erg arbeidsintensief om na te gaan of u juridisch gezien een stuk code mag gebruiken. Voor een grondig juridisch overzicht moet u ieder bestand met de hand controleren op licentie-informatie. Ieder bestand heeft een andere manier om haar auteursrecht en licentie duidelijk te maken.

Maar wat als we dit zouden kunnen automatiseren? Dat is het basisbeginsel van het REUSE-initiatief. Door een standaard voor auteursrecht en licentieverklaring te definiëren wordt het juridische proces van compliance met licenties een stuk eenvoudiger. Het eenvoudigweg invoegen van een standaard, door computers leesbare header tag aan ieder bestand en het eruit halen van de informatie over de licentie zou zo eenvoudig moeten zijn als het draaien van een parser.

Eerder in oktober publiceerden we met dat doel een verzameling praktijken. Nu hebben we die praktijken bijgewerkt om ze een beetje te stroomlijnen. We hebben aan de gestroomlijnde veranderingen een gereedschap toegevoegd waarmee ontwikkelaars hun compliance met onze aanbevelingen kunnen controleren.

De belangrijkste verandering tussen de oude en de nieuwe verandering is dat u niet langer twee, maar slechts een tag hoeft te definiëren. 'License-Filename' is afgeschreven en in plaats daarvan is haar functionaliteit overgenomen door 'SPDX-License-Identifier'. Dit is meer in lijn met bestaande projecten en zorgt ervoor dat het opstarten minder inspanning kost.

Compliance met de aanbevelingen van REUSE is erg eenvoudig. Waarom zou u het niet proberen? We zouden graag van u willen horen.