FSFE publiceert expertbrochure over “Publiek geld? Publieke Code!"
Waarom zouden overheden Vrije Software moeten ontwikkelen? Waar genereert Vrije Software al voordelen in de publieke sector? Wat zijn Vrije Software bedrijfsmodellen? Antwoorden op deze vragen en praktische richtlijnen worden gegeven in de nieuwe expert beleidsbrochure die vandaag gepubliceerd wordt door de Free Software Foundation Europe. De brochure is geproduceerd met de beslissers in gedachten en zal een nuttige informatiebron zijn voor kandidaten en partijen die meedoen aan de verkiezing voor het Europees Parlement. Downloads en afdrukken zijn beschikbaar onder een Creative Commonslicentie.
Vandaag publiceert de Free Software Foundation Europe (FSFE) haar beleidsbrochure "Public Money Public Code - Modernising public infrastructure with Free Software". Deze brochure wil antwoord geven op vragen van beslissers over de voordelen van het gebruik en de ontwikkeling van Vrije Software voor openbaar bestuur. Om de belangrijke rol die openbare aanbestedingen in deze brochure spelen te helpen begrijpen, biedt de brochure een overzicht van Vrije Softwareprojecten en -beleid van de EU, waarbij de wetgeving over softwareaankopen aan het licht komt. De FSFE zal deze brochure tijdens de komende verkiezing voor het Europees Parlement gebruiken om leden van het Europees Parlement te informeren hoe zij de distribuering en ontwikkeling van Vrije Software binnen de overheid kunnen versnellen en passende wetgeving kunnen invoeren.
Over deze brochzure
De brochure evalueert de modernisering van de openbare infrastructuur met behulp van Vrije Software vanuit het perspectief van de academische wereld, het recht, het bedrijfsleven en de overheid. Artikelen van deskundigen, rapporten en interviews helpen lezers om de mogelijkheden van Vrije Software in het openbaar bestuur te begrijpen. Voor beleidsmakers wordt praktische begeleiding geboden om verder te gaan en te beginnen met het moderniseren van de publieke infrastructuur met Vrije Software.
FSFE-voorzitter Matthias Kirschner stelt: "Vrije Softwarelicenties hebben bewezen dat zij enorme voordelen genereren voor de publieke sector. Dit is geen trend die voorbij zal gaan maar eerder een ontwikkeling op lange termijn die gebaseerd is op zeer positieve ervaringen en strategische overwegingen als gevolg van ernstige vendor lock-in gevallen in het verleden. In een paar jaar tijd zouden Vrije Softwarelicenties de standaardinstelling kunnen worden voor door de overheid gefinancierde IT-projecten. De Free Software Foundation Europe volgt deze ontwikkelingen op de voet en we willen onze kennis inbrengen om de publieke sector te ondersteunen in deze transitie."
De eerste stappen om van Vrije Softwarelicenties de standaard te maken in door de overheid gefinancierde IT-projecten worden beschreven in de brochure. Andere onderwerpen zijn concurrentie en potentiële vendor lock-in, veiligheid, democratie, "slimme steden" en andere belangrijke hedendaagse debatten. De gebruikte taal en voorbeelden zijn specifiek gekozen voor lezers die geïnteresseerd zijn in politiek en overheden. Als u geïnteresseerd bent of op zoek bent naar professioneel drukwerk om uw argumenten over te brengen dan krijgt u een exemplaar:
De brochure staat in het teken van toonaangevende experts uit verschillende ICT-gebieden. Dit zijn onder andere Francesca Bria ( Chief of Technology and Digital Innovation Officer (CTIO) voor de gemeenteraad van Barcelona), Prof. Dr. Simon Schlauri (auteur van een gedetailleerde juridische analyse van de voordelen van Vrije Software voor het Zwitserse kanton Bern), Cedric Thomas (CEO van OW2), Matthias Stürmer (hoofd van het Research Center for Digital Sustainability aan de Universiteit van Bern) en Basanta Thapa (van het Competence Center for Public IT (ÖFIT) binnen het Fraunhofer Institute for Open Communication Systems). De brochure verschijnt in digitale en gedrukte vorm en wordt gepubliceerd onder een CC BY-SA 4.0 licentie.
Over deze campagne
Door middel van de "Publiek Geld, Publieke Code"-campagne eist de FSFE dat publiek gefinancierde software die ontwikkeld is voor de publieke sector openbaar gemaakt wordt onder een Vrije en Open Bron Software licentie. De open brief van de campagne is tot nu toe door meer dan 19.000 handtekeningen voorzien en verkreeg de steun van meer dan 150 organisaties. Als het publiek geld is, moet het ook publieke code zijn!