We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Nieuws

Open brief brengt Vrije Software en "Publiek geld? Publieke code!" onder de aandacht bij Nederlandse kabinetsformatie

op:

Op dit moment vindt de Nederlandse kabinetsformatie plaats, waarin partijen doelen stellen voor de volgende regeerperiode. De FSFE spoort de beoogde coalitiepartijen aan om navolging te geven aan het "open, tenzij"-beleid uit 2020, en daarmee invulling te geven aan Publiek geld? Publieke code!.

Vrije Software geeft iedereen het recht om de software te gebruiken, bestuderen, te delen en te verbeteren. Dit recht is randvoorwaardelijk voor vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en privacy. Een overheid die de principes van "Publiek geld? Publieke code!" volgt, verbetert de tranparantie en de digitale soevereiniteit.

Symbool van Publiek geld? Publieke code!

Onderwijsinstellingen die Vrije Software gebruiken, bevorderen de digitale vaardigheden, informatiewijsheid en de privacy van leerlingen en personeel. Tegelijkertijd stimuleert het de IT-markt en werkt daarmee door tot andere markten, zoals de arbeidsmarkt. Publieke code maakt samenwerking met overheden in binnen- en buitenland mogelijk.

Eerdere pogingen om het gebruik van Vrije Software bij overheden aan te moedigen, zoals het "open, tenzij"-beleid uit 2020, dienen te worden opgevolgd, uitgevoerd en uitgebreid. Er moet wetgeving komen die vereist dat software, ontwikkeld met publiek geld en bedoeld voor de publieke sector, wordt gepubliceerd onder een Vrije Software-licentie. Code die is ontwikkeld met belastinggeld moet beschikbaar zijn voor burgers!

U kunt de volledige open brief lezen in het Nederlands en Engels .