Podcast

SFP#12: Handhaven van de GNU GPL met Till Jaeger

op:

Met onze 12de aflevering van de Software Freedom Podcast duiken we in de geschiedenis en het begin van het handhaven van Vrije Softwarelicenties, in het bijzonder de GNU General Public Licence (GNU GPL). Samen met Till Jaeger, die samen met Harald Welte heeft gewerkt aan het handhaven van de GNU GPL in de eerste rechtszaken in Duitsland, praten we over de lange weg die we sinds die begindagen hebben afgelegd.

Onze gast Till Jaeger bespreekt met onze gastheer Matthias Kirschner over de manier waarop de beslissing om naar de rechtbank te stappen en op te komen voor de rechten van copyleft-licenties tot stand kwam. Till en Matthias vertellen een spannend verhaal over die eerste stappen op dit nieuwe wettelijke terrein. Ze belichten ook de korte- en langetermijngevolgen van de eerste gerechtelijke beslissing ten voordele van Vrije Software. Een voorbeeld daarvan is hoe steeds meer informatie over licenties en met name het gebruik van een Vrije Softwarelicentie beschikbaar en publiek bekend werd. Maar ook hoe werkgroepen, zoals de jaarlijkse Juridische en Licentiewerkgroep van de FSFE in het leven geroepen werden voor wie geïnteresseerd zijn in het gebruik en de compliance van Vrije Softwarelicenties.

Ontdek samen met ons de veranderingen die zijn voortgekomen uit die eerste stappen tot aan de acceptatie van Vrije Software in bedrijven. Till is al lange tijd betrokken bij Vrije Softwarelicenties en geeft een diepgaand en goed afgerond inzicht in de geschiedenis van de handhaving van de GNU GPL. Om deze aflevering perfect af te sluiten praten Matthias en Till ook over enkele van de meest voorkomende misverstanden over Vrije Softwarelicenties. Dit is de perfecte aflevering voor iedereen om een inzicht te krijgen in één van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van het handhaven van Vrije Softwarelicenties.

Lees meer:

Als u deze aflevering leuk vond en ons voortdurende werk voor softwarevrijheid wil steunen, help ons dan alstublieft met een donatie.