Upcycling Android

Ανοιχτή επιστολή

Kαθολικό δικαίωμα εγκατάστασης οποιουδήποτε λογισμικού σε οποιαδήποτε συσκευή

Ο σχεδιασμός του λογισμικού είναι ζωτικής σημασίας για τον οικολογικό σχεδιασμό και τη βιωσιμότητα των προϊόντων και του υλικού. Τα συστήματα και οι υπηρεσίες ελεύθερου λογισμικού επιτρέπουν την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και τη διαλειτουργικότητα των συσκευών. Το καθολικό δικαίωμα ελεύθερης επιλογής λειτουργικών συστημάτων, λογισμικού και υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας για μια πιο βιώσιμη ψηφιακή κοινωνία.

Προς: Νομοθέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κοινοποίηση: Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι υποδομές και οι υπηρεσίες ψηφιοποιούνται διαρκώς, ταυτόχρονα όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές συνδέονται στο Διαδίκτυο από ιδιωτικά, δημόσια ή επιχειρηματικά περιβάλλοντα. Πολλές από αυτές τις συσκευές χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και φυσικούς πόρους για να παραχθούν από όση ενέργεια καταναλώνουν κατά τη συνολική χρήση τους. Και πάρα πολλές από αυτές τις συσκευές πετιούνται και δεν μπορούν να επισκευαστούν μόνο και μόνο επειδή το λογισμικό σταματά να λειτουργεί ή δεν ενημερώνεται πλέον.

Από τη στιγμή που το προεγκατεστημένο λογισμικό εμποδίζει τους χρήστες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το υλικό τους, τα περιοριστικά μοντέλα ιδιοκτησίας εμποδίζουν τους χρήστες να λύσουν το πρόβλημα και να παρατείνουν τη χρήση της συσκευής τους. Οι περιορισμοί εκτείνονται από το φυσικό κλείδωμα του υλικού, την τεχνική ασάφεια με τη χρήση ιδιόκτητου λογισμικού, έως τους νομικούς περιορισμούς μέσω αδειών χρήσης λογισμικού και συμφωνιών άδειας χρήσης τελικού χρήστη. Με αυτόν τον τρόπο οι κατασκευάστ:ρι:ες συχνά απαγορεύουν τη δυνατότητα επισκευής, πρόσβασης και επαναχρησιμοποίησης των συσκευών τους. Ακόμη και μετά την αγορά, η συσκευή συχνά δεν ανήκει πραγματικά στις/-ους πελάτ:ισσ:ες. Οι πελάτ:ισσ:ες δεν είναι σε θέση να κάνουν ό,τι θέλουν με τις συσκευές τους. Αν δεν μπορείς να εγκαταστήσεις το λογισμικό που θέλεις στην ίδια σου την συσκευή, τότε η συσκευή δεν σου ανήκει.

Εμείς που υπογράφουμε αυτή την ανοιχτή επιστολή

Γι' αυτό ζητάμε από τους νομοθέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία και να επιτρέψουν μια πιο βιώσιμη χρήση των ηλεκτρονικών προϊόντων και συσκευών με ένα καθολικό δικαίωμα εγκατάστασης και εκτέλεσης οποιουδήποτε λογισμικού σε οποιαδήποτε συσκευή. Για το σκοπό αυτό, απαιτούμε τα εξής:

Οι χρήστ:ρι:ες να έχουν δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα τα λειτουργικά συστήματα και το λογισμικό που εκτελείται στις συσκευές τους

τρία γρανάζια σε διαφορετικά χρώματα και μεγέθη να ενσωματώνονται μεταξύ τους, ενώ το ένα να έχει πάνω του τη συντομογραφία κωδικοποίησης

Τα τάμπλετ, τα τηλέφωνα και οι άλλες συνδεδεμένες συσκευές μας είναι υπολογιστές γενικής χρήσης. Η αντικατάσταση του λογισμικού και των λειτουργικών συστημάτων σε αυτές τις συσκευές μάς επιτρέπει να παρατείνουμε την ζωή μιας συσκευής και να αξιοποιούμε πλήρως το υλικό μας. Για τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των πόρων μας με δημιουργικό και βιώσιμο τρόπο χρειαζόμαστε το καθολικό δικαίωμα να εγκαθιστούμε και να αναπτύσσουμε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα και λογισμικό θέλουμε σε οποιαδήποτε συσκευή μας. Δεν πρέπει να επιτρέπονται οποιαδήποτε νομικά, τεχνικά ή άλλα εμπόδια στην επαναχρησιμοποίηση αυτών των συσκευών για οποιονδήποτε σκοπό.

Οι χρήστ:ρι:ες να έχουν δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα μεταξύ παρόχων υπηρεσιών με τις οποίες συνδέουν τις συσκευές τους

μια συσκευή που μοιάζει με τηλέφωνο και από την οποία βγαίνουν τρία βέλη, ένα προς τα αριστερά, ένα προς τα δεξιά και ένα ευθεία μπροστά

Οι χρήστ:ρι:ες πρέπει να έχουν την ελεύθερη επιλογή των παρόχων που προσφέρουν υπηρεσίες σχετικές με το λογισμικό, δηλαδή να μπορούν να χρησιμοποιούν τη συσκευή ενός κατασκευαστή με την υπηρεσία που παρέχει ένας άλλος. Πολλές συνδεδεμένες μηχανές-πελάτες σήμερα πετιούνται απλώς επειδή οι διαδικτυακές υπηρεσίες τους βγαίνουν εκτός λειτουργίας. Η ελεύθερη επιλογή υπηρεσιών επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση αυτών των μηχανών-πελατών με τη σύνδεση σε άλλη υπηρεσία.

Τα λειτουργικά συστήματα και το ενσωματωμένο λογισμικό καθορίζουν τις πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ γενικών αισθητήρων, μονάδων, και συστημάτων με τις συνδεδεμένες διαδικτυακές υπηρεσίες τους. Για να μπορούν οι χρήστ:ρι:ες να ασκούν ελεύθερη επιλογή υπηρεσιών πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τη συσκευή ενός κατασκευαστή με οποιαδήποτε διαδικτυακή υπηρεσία. Οι διαδικτυακές υπηρεσίες μπορεί να παρέχονται είτε από τρίτο μέρος είτε από τις/-ους ίδιες/-ους χρήστ:ρι:ες. Οι συνδεδεμένες υπηρεσίες και το λογισμικό σε συνδεδεμένες συσκευές και εφαρμογές πρέπει να προσφέρουν διαλειτουργικότητα και πλήρη λειτουργικότητα του αρχικού σκοπού μιας συσκευής με τη χρήση ανοικτών προτύπων.

Οι συσκευές να είναι διαλειτουργικές, συμβατές με τα ανοικτά πρότυπα

τέσσερα διαφορετικά γεωμετρικά σχήματα συνδέονται μέσω γεφυρών

Τα σχέδια και οι αρχιτεκτονικές λογισμικού καθορίζουν την προσβασιμότητα και τη συμβατότητα του υλικού μέσω προτύπων, οδηγών, εργαλείων, και διεπαφών. Τα ιδιόκτητα λογισμικά και πρωτόκολλα εμποδίζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των κατασκευαστών, υπονομεύουν την επισκευασιμότητα των συσκευών και δημιουργούν μια τεχνητή ασυμβατότητα διαφορετικών συσκευών εντός της ίδιας υποδομής. Η διαλειτουργικότητα των μεμονωμένων συσκευών όμως είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία επαρκών, βιώσιμων και μακροχρόνιων τεχνολογικών υποδομών. Για να καταστεί δυνατή η διαλειτουργικότητα, όλα τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση της κύριας λειτουργίας μιας συσκευής πρέπει να συμβαδίζουν με τα ανοιχτά πρότυπα, να εισάγονται, και να εξάγονται ως ανοιχτά πρότυπα. Αυτό πρέπει να το διασφαλίσουν οι κατασκευαστές.

Ο πηγαίος κώδικας των οδηγών, των εργαλείων, και των διεπαφών να δημοσιεύεται με ελεύθερη άδεια χρήσης

μια συσκευή που μοιάζει με τηλέφωνο μοιάζει με κλειδαριά που έχει ανοίξει

Τα μικρότερα εξαρτήματα μιας συσκευής συχνά απαιτούν συγκεκριμένους οδηγούς, εργαλεία και διεπαφές για να λειτουργήσουν. Οι χρήστες χρειάζονται πλήρη πρόσβαση και ελεύθερη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του πηγαίου κώδικα αυτών των οδηγών, εργαλείων και διεπαφών για να αναλύσουν και να ενσωματώσουν μια συσκευή μέσα σε ένα σύνολο διασυνδεδεμένων συσκευών από διαφορετικούς κατασκευαστές. Η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του πηγαίου κώδικα είναι επίσης βασικό στοιχείο για την άσκηση του πλήρους δικαιώματος επισκευής από τρίτους, όπως επαγγελματικά συνεργεία επισκευής, επισκευαστικά καφέ, και χρήστ:ρι:ες.

Ελεύθερη είναι κάθε άδεια χρήσης που παρέχει σε όλους τέσσερις ελευθερίες: χρήσης, μελέτης, διαμοιρασμού και βελτίωσης του λογισμικού. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι άδειες χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα. Με την είσοδο στην αγορά ενός προϊόντος πρέπει να δημοσιεύονται με μια τέτοια ελεύθερη άδεια όλα τα προγράμματα οδήγησης, τα εργαλεία, και οι διεπαφές που περιλαμβάνει. Η υποχρέωση δημοσίευσης του πηγαίου κώδικα είναι ο δρόμος για την πλήρη πρόσβαση στις συσκευές μας και για την άσκηση του καθολικού δικαιώματος επισκευής.

Sign the letter

This campaign is completed, so you can no longer sign the open letter.

Υπογραφές

1
1
abelli Abelli - Association belge de promotion du logiciel libre
abul ABUL – Association bordelaise des utilisateurs de logiciel libre
aful AFUL – Association francophone des utilisateurs de logiciel libre
alder Alder IT
ARN Alsace Réseau Neutre
ANSOL - Associação Nacional para o Software Livre ANSOL - Associação Nacional para o Software Livre
APELL – European Open Source Business Association APELL – European Open Source Business Association
atossa ATOSSA
April April
Aquilenet Aquilenet
noerus Arci Noerus aps
A Astrolabe
Aukfood Aukfood
Back Market Back Market
Barcelona Free Software Group Barcelona Free Software Group
Bundesverband Digitale Sicherheit e.V. Bundesverband Digitale Sicherheit e.V.
calyx Calyx Institute
cemea CEMEA - Training Centre for Active Education Methods
chaotikum Chaotikum
Citizen D Citizen D
Code Lutin Code Lutin
Colectic Colectic
Commons Commons-Institut
Co Commown
Colibris Colibris
Collabora Collabora Productivity
Computertruhe Computertruhe e.V.
copernicani Copernicani
d3 D3 - Defesa dos Direitos Digitais
d64 D64 - Zentrum für Digitalen Fortschritt e. V.
Deutscher Naturschutzring Deutscher Naturschutzring
Devtank Devtank
dezentrale dezentrale
Digitalcourage Digitalcourage
Digitale Gesellschaft CH Digitale Gesellschaft CH
Dilolabs Dilolabs
Document Foundation Document Foundation
Dofoss Do-FOSS
Domain Domaine Public
Donestech Donestech
e Foundation /e/ Foundation
Easter-eggs Easter-eggs
Edualter Edualter
Environmental Coalition on Standards Environmental Coalition on Standards
EDRi – European Digital Rights EDRi – European Digital Rights
effi Electronic Frontier Finland
Elektronisk Forpost Norge Elektronisk Forpost Norge
Epicenter Works Epicenter Works
ESOP ESOP - Associação de Empresas de Software Open Source Portuguesas
Etica Etica Digitale
European Right to Repair Campaign European Right to Repair Campaign
exarius Exarius
fabulous Fab Lab Fabulous St. Pauli e.V
Fairphone Fairphone
f-droid F-Droid
ffdn Fédération des Fournisseurs d'Accès Internet Associatifs
FifF - Forum InformatikerInnen für Frieden und gesellschaftliche Verantwortung e.V. FifF - Forum InformatikerInnen für Frieden und gesellschaftliche Verantwortung e.V.
fossgis FOSSGIS e.V.
FSFE Free Software Foundation Europe
French Data Network French Data Network
FUSS FUSS Project
Germanwatch Germanwatch
GFOSS – Greek Open Technologies Alliance GFOSS – Greek Open Technologies Alliance
GreekLUG GreekLUG (Greek Association of FS/OSS Users)
globenet Globenet
GNOME Foundation GNOME Foundation
hadoly Hadoly
Haiku Haiku Inc
Heinlein Support Heinlein Support
Hostsharing Hostsharing eG
iel24 IEL24
iFixit iFixit
iloth ILOTH - Internet Libre et Ouvert à Tous dans l'Hérault
interhop Interhop
internet-czas-dzialac Internet Czas Dzialac
interpeer Interpeer
intevation Intevation
Iodé Iodé
italianlinux Italian Linux Society
JMP JMP
kaz Kaz
KDE KDE
lamouette La Mouette
amis Les Amis de la Terre
LibreItalia Libre Italia
linux07 Linux07
linux trent LinuxTrent
Linux User Group Nürnberg Linux User Group Nürnberg
logilab Logilab
luki LUKi - Linux User im Bereich der Kirchen e.V
Lunduke Journal Lunduke Journal
Mailbox.org Mailbox.org
>make Utopia_ >make Utopia_
mint mint.lgbt
>monocles Monocles
>montpel Montpel'libre
Mouvement Ecologique Mouvement Ecologique
NABU NABU - Naturschutzbund Deutschland
Navcoin Navcoin
Netzbiotop Netzbiotop e.V. Chaos Computer Club Dresden C3D2
Netzwerk Reparatur Initiativen Netzwerk Reparatur Initiativen
neutrinet Neutrinet asbl
Nextcloud Nextcloud
Nitrokey Nitrokey
nixnet NixΝet
Norwegian Unix User Group Norwegian Unix User Group
Nos oignons Nos oignons
Oekozenter Pafendall Oekozenter Pafendall
genova Open Genova APS
ooni OONI Open Observatory of Network Interference
Open Knowledge Foundation BE Open Knowledge Foundation Belgium
Open Knowledge Foundation DE Open Knowledge Foundation Germany
Open Nederland Open Nederland
openSUSE openSUSE
opentelecom opentelecom
OPNTEC OPNTEC
OSBA – Open Source Business Alliance OSBA – Open Source Business Alliance
Ossrox Ossrox
pangea Pangea
Parinux Parinux
petites singularités petites singularités
pica Pica Pica HackLab
post concept Post Concept Lab
PostmarketOS PostmarketOS
Purism Purism
Replicant Replicant
Ritimo Ritimo
Runder Tisch Reparatur Runder Tisch Reparatur
Selbstbestimmt Digital Selbstbestimmt Digital e.V.
Shift Shift
Softreign Softreign
sfsconservancy Software Freedom Conservancy
solution Solution Libre
sourcehut SourceHut
tactic Tactic Asbl
tmci Tarare Micro
tarsis Tarsis.net
Tinternet Tinternet & cie
Ubuntu-fr Ubuntu-fr
Unibinare Unbinare
Versöhnungskirche Neunburg Versöhnungskirche Neunburg
Vrijschrift Vrijschrift
Wikimedia DE Wikimedia Germany
Wikimedia IT Wikimedia Italia
Wikimedia PT Wikimedia Portugal
wtf WTF Kooperative eG Werkkooperative der TechnikfreundInnen
yunohost YunoHost Project
24ème 24ème
42l 42l Student Association


Υποστηρίζει ο οργανισμός ή η εταιρεία σας το δικαίωμα των χρηστών να διαλέγει ελεύθερα λειτουργικά συστήματα, λογισμικό, και υπηρεσίες; Αν θέλετε να υπογράψετε την ανοιχτή επιστολή επικοινωνήστε στο contact [παπάκι] fsfe [τελεία] org και μπείτε στη συμμαχία.