Bevrijdt uw Android

Doe mee en help anderen!

Bevrijdde Android-robot

Help ons om mensen aan te moedigen om hun apparaten te bevrijden en om ontwikkelaars van programma's ("app's") om hun app te publiceren als Vrije Software. De verschillende Vrije Software-initiatieven hebben ook hulp nodig en we moeten ook zekerstellen dat ze vrij, als in "vrijheid", blijven. Als u gewoon het woord over deze campagne verder wilt verspreiden dan is er promotiemateriaal beschikbaar om te downloaden, te vertalen en te bestellen.

Besturingssystemen

Het Replicant-initiatief heeft urgent hulp nodig. Er staat op haar homepage een lijst met veel manieren om te helpen.

Hoewel andere versies van Android allemaal gebaseerd zijn op Vrije Software, worden soms onvrije apps toegevoegd aan deze ROM's. Als u onvrije software kent die is toegevoegd aan CyanogenMod of andere versies van Android, laat het ons dan alstublieft weten! We verzamelen hedendaagse informatie in de wiki.

Apps en F-Droid

Het F-Droid initiatief heeft een lijst met veel manieren om bij te dragen. Neem een kijkje! Misschien is er iets dat u gemakkelijk kan doen.

Voorstellen om het woord over F-Droid verder te vertellen kan gevonden worden in het F-Droid forum.

Apps zelf toevoegen

Wij moedigen u aan om applicaties zelf toe te voegen aan F-Droid. Er is een handleiding om u te helpen. Er is een lange wachtrij aan applicaties die nog toegevoegd kunnen worden (oude wachtrij). Toevoegen werkt vergelijkbaar met FreeBSD ports en gentoo ebuilds door het invullen van een eenvoudig bestand met vragen over wie een pakket beheert en hoe het kan worden opgebouwd vanuit de bron. Als u graag zelf aps toevoegt zou u moeten lezen over hoe F-Droid met git werkt en hoe u deze zogenoemde metadata-bestanden kan creëren..

Onvrije apps bevrijden

Helaas zijn er nog steeds applicaties waar geen vrij alternatief voor is. De propriëtaire app gebruiken is een slecht idee; het neemt uw vrijheid weg. Daarbij komt dat als u zich went aan het gebruik van het onvrije programma u ook niet de behoefte zult voelen om het vrij te maken. Zelfs als u niet kan programmeren dan kan u contact opnemen met de auteurs van cruciale apps en hen vriendelijk vragen naar hun redenen om hun app niet als Vrije Software te publiceren. Veel apps zijn beschikbaar zonder ervoor te hoeven betalen dus geld is niet altijd de belangrijkste reden. Soms kan een e-mail al een verschil maken en er zijn al succesvolle pogingen geweest: bijvoorbeeld de Chess Walk app is nu bevrijd.

Apps die nog steeds bevrijd zouden moeten worden

We verzamelen apps waar nog geen vrij alternatief voor is, maar die belangrijk zijn op een vrij systeem, in onze wiki. Voeg daar alstublieft andere essentiële apps toe. Mensen kunnen contact opnemen met de auteurs van die apps en hen vragen waarom ze geen Vrije Software zijn.

Antwoorden die we hebben gehoord van app-ontwikkelaars

Alleen als we de motivatie van programmeurs die hun apps propriëtair houden begrijpen, weten we wat nodig veranderd moet worden om hen van gedachten te veranderen en hen ervan te overtuigen om hun eigen app te bevrijden. Draag alstublieft hier uw ervaringen bij met ontwikkelaars van onvrije apps en deel nuttige antwoorden op hun bezwaren.

Contact

Als u geïnformeerd wilt blijven of met anderen wilt werken aan een vrij Android-systeem dan kan u zich abonneren op de e-maillijst. U kan ook vragen stellen of input leveren door te schrijven naar android@lists.fsfe.org. Voor het stellen van technische vragen over apps is het F-Droid IRC-kanaal een goede plaats. Voor het uitwisseling over de lagere lagen van Android zijn het Replicant- en CyanogenMod IRC-kanaal geschikter. Iedereen in deze gemeenschap is erg vriendelijk en houdt ervan om anderen te helpen, dus wees niet verlegen en doe mee!