FSFE-top 2016

2 tot 4 september

BCC Berlijn

Duitsland

Stelt u zich een Europese Unie voor die haar IT-infrastructuur bouwt op Vrije Software. Stelt u zich Europese lidstaten voor die informatie uitwisselen in Open Standaarden en hun software uitwisselen. Stelt u zich gemeenten en stedelijke gemeenteraden voor die voordeel hebben van gedecentraliseerde en op samenwerking gebaseerde software onder vrije licenties. Stelt u zich voor dat geen enkele Europeaan nog verplicht is om onvrije software te gebruiken.

Van 2 tot 4 september organiseerde de FSFE haar eerste top ooit. Onze pan-Europese gemeenschap en Fellows kwamen een heel weekeinde samen om hedendaagse en belangrijke onderwerpen met betrekking tot softwarevrijheid te bespreken. Een conferentie als samenkomst, met de potentie om bruggen te bouwen en ons te verenigen.

De top in een notendop

De FSFE-top was het belangrijkste evenement in 2016 om FSFE-leden en supporters uit heel Europa samen te brengen. Een conferentie voor onze gemeenschap om hun ideeën en belangen te delen en te presenteren. Sessies en presentaties waren niet-technisch en gingen vooral over politiek en samenleving. We hebben de aandacht in de sessies op iedere dag van de top in het bijzonder gelegd op een belangrijk thema:

Summit Outside
Berlijns congrescentrum
Een uniek kenmerk van de FSFE-top was dat het een subconferentie was van een andere conferentie, QtCon. QtCon was op haar beurt een verzameling van vijf subconferenties en bracht op die manier de gemeenschappen van Qt, KDAB, KDE, VLC en FSFE samen onder een dak. Dit betekent dat mensen die kwamen voor de FSFE-top de kans hadden om gebruik te maken van dezelfde ontmoetingsplaats om ook de technische presentaties te zien van bijvoorbeeld Qt of KDE. En omgekeerd hadden Qt-ontwikkelaars de mogelijkheid om een politieke presentatie van de FSFE te horen. De kans om onze bewegingen op deze manier bijeen te brengen, met alle vaardigheden, expertise en verschillende niveau's van activitieiten was erg leuk. En uit de goede feedback die we ontvingen bleek dat het effect van het samenbrengen van onze gemeenschappen niet kan worden onderschat.

Deelnemers aan QtCon

Cruciaal onderdeel voor de FSFE-gemeenschap vormden de community tracks die waren ontwikkeld voor en door onze gemeenschap. Veel FSFE-teams maakten gebruik van de kans om zichzelf te presenteren en om teams of werkgroepen te laten groeien binnen de FSFE.

Om de inspanningen en successen van de Europese Vrije Softwarebeweging uit te lichten organiseerden we een Show Europe als deel van de FSFE-top. Show Europe was een sessie voor andere (nationale) Vrije Software-gerelateerde politieke organisaties om zichzelf en hun werk te presenteren. Dit was een idee om de Europese Vrije Software-beweging te helpen in te laten zien dat we met vele stemmen en in vele talen spreken maar met dezelfde boodschap.

Enkele afbeeldingen

kraam1
Begin van QtCon
FSFE Verjaardag
Van harte gefeliciteerd FSFE!
verjaardag
kraam2
De vriendelijke FSFE-kraam
Top presentatie 2
Daniel Pockock over
Vrije communicatie met
Vrije Software
Top presentatie 3
Katharina Nocun over
Publieke code
Presentatie van Matthias
Matthias Kirschner over
gebruikelijke misverstanden
rond Vrije Software
Mensen
Spraakmakende atmosfeer op
de top
Pizza break
Pizzafeest op onze 15
jaren FSFE-viering
Conferentie
Vind de VLC-gemeenschap
Conferentie 2
Julia Reda geeft de
keynote
Plussy router
Plussy router
Top presentatie
Meer dan 40 presentaties in
drie dagen

Special: 15 jaar FSFE

In 2016 werd de FSFE 15 jaar en maakten we gebruik van de top voor het organiseren van een officieel verjaardagsfeest in cbase, de oudste hackerspace in Berlijn. Er waren mensen uitgenodigd voor pizza's, drankjes, kletsen en muziek, om met elkaar in contact te komen, om terug naar het verleden te kijken en om vooruit naar de toekomst te kijken.

Matthias Kirschner, voorzitter van FSFE, en Erik Albers, gemeenschapsbouwer van FSFE, maakten gebruik van de mogelijkheid om een sessie te houden voor de "lokale helden van FSFE", waarin enkele van FSFE's lokale helden die aanwezig waren op de top werden geprezen, waarbij zij de talloze vrijwilligers die niet konden komen vertegenwoordigden.

bekijk de video op vimeo

Rooster, sprekers, presentaties en video's

Vrijdag 2 september: Let's talk business

Polina presentatie Presentatie 4 Presentatie 5

Zaterdag 3 september: Community and Politics

Presentatie 6 Presentatie 7 Presentatie 8

Zondag 4 september: Beyond Code

Last but not least onze keynote spreker Julia Reda, lid van het Europees Parlement voor de Piratenpartij, over hoe "Proprietary Software threatens Democracy"

Feedback en geleerde lessen

De feedback van de deelnemers aan de eerste FSFE-top ooit was in het algemeen goed. Mensen hielden van het idee om meerdere gemeenschappen en subconferenties onder een dak te hebben. Mensen klaagden dat het registratieproces niet erg intuïtief en niet erg informatief was, maar we ontvingen goede feedback over de organisatie op de ontmoetingsplaats en dat alles erg soepel verliep. Tenslotte werd het onderwerp zaken doen met Vrije Software ook erg goed ontvangen door veel deelnemers.

We hebben zeker ook lessen geleerd. Problematisch was een presentatie die gedeeltelijk onvrije software propageerde. We verzekeren u dat dit een "no go" is voor een FSFE-top, maar de spreker benoemde dit niet in zijn ingediende voorstel. We hoorden ook een aantal keren dat deelnemers graag een symbool, button, sticker of iets anders wilden hebben om elkaar te herkennen. Op deze manier kunnen mensen zien wie er komt voor de FSFE-gemeenschap en wie er is voor de KDE-gemeenschap, bijvoorbeeld. Tenslotte was voor deelnemers een grens bereikt aan het aantal tracks en presentaties om niet overspoeld te worden met informatie. We verzekeren u dat we uw feedback meenemen voor de voorbereidingen voor een mogelijk volgende top.

Pers en media

Blogs

Hier zijn enkele blogs waarin de Top aan bod komt:

De FSFE-Top in de pers

Enkele artikelen in de pers over de FSFE-Top:

Andere media

Radio-interview met uitvoerend directeur van de FSFE Jonas Öberg (vanaf 40:00).

Verwante pagina's: