"DMA's interoperability is against fundamental rights" claims Apple. The FSFE disagrees. If you also think interoperability is key for software freedom, support us!

Nieuws

De Free Software Foundation Europe viert haar achtste verjaardag

op:

De Free Software Foundation Europe werkt nu al acht jaar zonder verpozen voor basisrechten en grotere vrijheid in een steeds meer geïnformatiseerde maatschappij. Vandaag 11 maart 2009 bereiken we een nieuwe mijlpaal, de 2^3 (achtste) verjaardag wordt gevierd door vrienden, Fellows en geassocieerden.

"De Vrije Softwarewereld is sterk veranderd sinds de oprichting van de FSFE. En de FSFE heeft zelf ook een belangrijke rol gespeeld in deze evolutie", zegt Greve. "Vrije Software won haar eerste antitrustactie. We hebben zaken zoals interoperabiliteit en standaardisatie op de nodige agenda's kunnen zetten, waarbij OOXML de hoogste toppen scheerde. Als gevolg hiervan stellen steeds meer overheden en publieke instellingen zich vragen over de soevereiniteit van hun software en gegevens."

In de voortschrijdende Vrije Softwarewereld stond de FSFE vaak mee aan de wieg van nieuwe ontwikkelingen. Terwijl publieke campagnes zoals de jaarlijkse Document Freedom Day en de pas onlangs gelanceerde pdfreaders.org campagne tot de best bekende intitiatieven van de FSFE behoren, krijgen een groot deel van onze activiteiten veel minder publiciteit aangezien ze van nature wat meer achter de schermen dienen te gebeuren.

De afgelopen acht jaar heeft de FSFE intensief gewerkt bij de Verenigde Naties. We verdedigden de belangen van Vrije Software op de World Summit on the Information Society (WSIS). We hebben bijgedragen aan het Internet Governance Forum (IGF). We hebben deelgenomen aan de debatten van de World Intellectual Property Organisation (WIPO). We hebben de projectbeheerders van de World Bank ook bijgeschoold over Vrije Software. We werkten samen met de Europese Commissie, niet alleen in de antitrustzaken, maar ook in onderzoek- en ontwikkelingsponsoring door de kaderprogramma's. In sommige projecten waren we zelf betrokken, bij andere stonden we de Commissie bij door onze visie te geven over beleidsbepalende initiatieven.

Als men wil werken in internationale beleidbepalende fora botst men altijd op het conflict tussen communicatie van de vooruitgang en de confidentialiteit die nodig is om zo'n processen vooruit te helpen. Het openbaar maken van bepaalde overwinningen leidt vaak naar een nederlaag. Een zorgvuldig opgebouwde reputatie is noodzakelijk als men de kans wil krijgen om op het juiste moment, op de juiste plaats de juiste boodschap te kunnen bekendmaken.

Door de steun die we geven bij juridische vragen door middel van onze Freedom Task Force (FTF) en onze betrokkenheid bij de ontwikkeling van internetreglementering, om interoperabiliteit te behouden en softwarepatenten uit te sluiten, heeft de FSFE een belangrijke rol gespeeld in de toekomstige ontwikkeling van Vrije Software.

In 2005 stond de FSFE mee aan de wieg van haar eigen gemeenschap, de Fellowship. Dit initiatief is niet alleen een belangrijke financier van de FSFE maar is uitgegroeid tot een succesvol onafhankelijk netwerk met eigen projecten, vergaderingen en bijeenkomsten in verschillende landen. Matthias Kirschner, coördinator van de Fellowship, wijst erop dat de Fellowship de 2^3 verjaardag viert met een speciale editie van de Fellowship Interview serie. In dit interview geeft Georg Greve wat meer uitleg over de geschiedenis van de FSFE en waarom hij de organisatie oprichtte. Het interview is bereikbaar via https://blogs.fsfe.org/fellowship-interviews/?p=27.

De Free Software Foundation Europe

De Free Software Foundation Europe (FSFE) is een niet-gouvernementele, non-profit organisatie die actief is in verschillende Europese landen en betrokken is bij veel globale activiteiten. De toegang tot software bepaalt je kansen in de digitale samenleving. Om iedereen gelijke kansen te geven in het informatietijdperk en om tevens een vrije concurrentie mogelijk te houden, werkt de FSFE aan de vooruitgang en de promotie van Vrije Software gedefiniëerd met de vrijheden om de software te gebruiken, te bestuderen, te verbeteren en te kopiëren. De FSFE werd opgericht in 2001 om het bewustzijn voor deze zaken te vergroten, om Vrije Software politiek en juridisch veilig te stellen en om mensen te ondersteunen bij het ontwikkelen van Vrije Software.

U vindt meer informatie over het werk van de FSFE via https://fsfe.org/.