We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Nieuws

Oplossing voor Oracle/Sun deal: Maak MySQL onafhankelijk

op:

The Free Software Foundation Europe stelt voor dat Oracle MySQL overdraagt aan een onafhankelijke non-profit voogd. De Vrije Softwaregemeenschap kan MySQL maximaal verder ontwikkelen terwijl Oracle niet bang hoeft te zijn dat een concurrent het databaseproject zal overnemen.

"Concurrentie in de softwaremarkt is noodzakelijk als motor voor innovatie," zegt Karsten Gerloff, voorzitter van de Free Software Foundation Europe (FSFE). "De toekomst van een project zoals MySQL mag niet afhankelijk zijn van de keuzes van één bedrijf."

Een snelle oplossing voor het MySQL-probleem, zou een overname door Oracle van Sun Microsystems kunnen bespoedigen en verdere verliezen vermijden.

De FSFE publiceerde een gedetailleerde analyse van het probleem dat MySQL stelt voor Oracle en voor de concurrentie in de databasemarkt:

MySQL is het struikelblok bij de overname van Sun Microsystems door Oracle. Door deze overeenkomst zou Oracle, de grootste producent van propriëtaire gegevensbanken (databases), controle krijgen over MySQL, een groot Vrije Software databaseproject. De Europese Gemeenschap wil de overeenkomst voorlopig niet goedkeuren omdat ze bezorgd zijn over de gevolgen voor de concurrentie in deze markt. Op dit moment boekt Sun grote verliezen en gaan steeds meer banen verloren.