Nieuws

Publiek Geld? Publieke Code! 31 organisaties willen de openbare aanbesteding van software verbeteren

op:

Digitale diensten die gebruikt en aangeboden worden door onze overheden zijn dé cruciale infrastructuur van 21e-eeuwse democratische landen. Om betrouwbare systemen op te zetten moeten overheidsinstanties volledig beheer hebben over de software en computersystemen in het hart van onze digitale infrastructuur. Dat is op het moment echter meestal niet het geval vanwege beperkende softwarelicenties.

Vandaag publiceren 31 organisaties een open brief waarin zij wetgevers oproepen om wetgeving te bevorderen die vereist dat publiek gefinancierde software ontwikkeld voor de publieke sector openbaar beschikbaar gesteld moet worden onder een Vrije en Open Bron Softwarelicentie. De aanvankelijke ondertekenaars betrekken CCC, EDRi, Free Software Foundation Europe, KDE, Open Knowledge Foundation Germany, openSUSE, Open Source Business Alliance, Open Source Initiative, The Document Foundation, Wikimedia Deutschland, en anderen; zij vragen individuen en andere organisaties om de open brief te ondertekenen. De open brief zal verstuurd worden aan kandidaten van de Duitse parlementaire verkiezingen en, gedurende de komende maanden tot de Europese parlementaire verkiezingen in 2019, aan andere vertegenwoordigers van de EU en van de EU lidstaten.

"De broncode van propriëtaire software is vaak een bedrijfsgeheim en daarom is het aanzienlijk moeilijker om zowel opzettelijke als onopzettelijke veiligheidslekken in cruciale software te vinden. Reverse-engineering van propriëtaire software ter verbetering of ter versterking is een absolute noodzaak in de huidige ontwikkelomgeving, maar deze technische basisvereiste is in vele omstandigheden en rechtsgebieden illegaal. Kritische infrastructuur zoals ziekenhuizen, automobielfabrieken en vrachtschepen zijn dit jaar allemaal offline gebracht door fouten die verborgen waren in propriëtaire software, dus oncontroleerbare code is een blok aan het been. Overheden kunnen deze niet langer subsidiëren met speciale wettelijke privileges zonder extra kosten in rekening te brengen die geteld worden in mensenlevens.

Op dit moment zijn de blauwdrukken van het leeuwendeel van onze meest cruciale publieke infrastructuur simpelweg niet beschikbaar voor het publiek. Door Vrije Software een vereiste te maken voor overheidsfinanciering kunnen we fouten vinden en oplossen voordat ze gebruikt worden om de lichten uit te schakelen in het dichtstbijzijnde ziekenhuis"

Edward Snowden, Voorzitter van de Freedom of the Press Foundation, over de lancering van "Public Money Public Code".

Overheidsinstanties besteden jaarlijks miljoenen Euro's aan de ontwikkeling van nieuwe software die op hun behoeften afgestemd zijn. De aanschafkeuzes van de publieke sector spelen een grote rol in het bepalen van welke bedrijven mogen concurreren en welke software ondersteund wordt door belastinggeld. Overheden op alle niveau's hebben vaak problemen met het onderling delen van code, zelfs als zij zelf de volledige ontwikkeling gefinancierd hebben. Bovendien hebben zij niet de mogelijkheid om onafhankelijke veiligheidsonderzoeken door derden uit te voeren, waardoor data van burgers in gevaar komt.

"We hebben software nodig die het delen van goede ideëen en oplossingen bevordert. Enkel op deze manier kunnen we digitale diensten verbeteren voor mensen in heel Europa. We hebben software nodig die garant staat voor vrijheid van keuze, toegang en concurrentie. We hebben software nodig die overheden helpt om volledig beheer over hun cruciale digitale infrastructuur te herwinnen, zodat ze onafhankelijk kunnen worden en blijven van een handvol bedrijven."

Matthias Kirschner, voorzitter van de Free Software Foundation Europe.

Daarom roepen de ondertekenaars vertegenwoordigers in heel Europa op om hun digitale infrastructuur te moderniseren, om andere overheden, bedrijven of individuen de vrijheid te geven om publiek gefinancierde software te gebruiken, te bestuderen, te delen en te verbeteren. Dit waarborgt tegen afhankelijkheid van diensten van specifieke bedrijven die beperkende licenties gebruiken om concurrentie te verhinderen, en verzekert dat de broncode beschikbaar is zodat achterdeurtjes en veiligheidslekken opgelost kunnen worden zonder afhankelijk te zijn van een enkele dienstverlener.

"Overheidsinstanties worden gefinancierd door belasting. Zij moeten ervoor zorgen dat het geld verantwoordelijk en zo efficiënt mogelijk besteed wordt. Als het publiek geld is, dan zou het ook publieke code moeten zijn!" zegt Kirschner.

Meer informatie

De eerste ondertekenaars