We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Nieuws

EU zou herbruikbaarheid van software mogelijk moeten maken om de gebruiksduur van apparaten te verlengen

op:

Wij hebben commentaar gegeven op de EU-raadpleging over "energie-etikettering van mobiele telefoons en tablets". Toegang tot hardware, toestemming om het besturingssysteem van het toestel te vervangen en publicatie van de code zijn essentieel om telefoons langer mee te laten gaan.

In december 2020 is de EU raadpleging over "Energie-labels van mobiele telefoons en tablets" geopend voor commentaar en op 27 januari 2021 heeft de FSFE haar bijdrage ingediend. De raadpleging maakt deel uit van een huidige herziening van de Europese Ecologisch Ontwerp-richtlijn, met als doel ervoor te zorgen dat:

De FSFE gaf antwoord op het initiatief.

een smartphone vasthouden
De FSFE vraagt naar herbruikbaarheid van software op slimme apparaten om de gebruiksduur te helpen verlengen.

90% of meer van het totale verbruik van hulpbronnen en energie tijdens de levensduur van de huidige smartphones en tablets komt voor rekening van hun productie en het wereldwijde vervoer, maar minder dan 10% door hun eigenlijke gebruikstijd. Daarom is het verlengen van de gebruiksduur van geproduceerde mobiele telefoons en tablets (hierna samen "telefoons" genoemd) essentieel om hun milieu-effect te verminderen.

Wanneer de fabrikant stopt met de ondersteuning van de software van vroegere toestellen, is de gebruiker niet in staat het toestel te gebruiken zonder veiligheidsrisico's. De hardware is echter in goede staat. Dit is geplande veroudering, een praktijk die ook betrekking heeft op software. Het probleem wordt kunstmatig gecreëerd door fabrikanten om de verkoop van nieuwe telefoons op te drijven in plaats van de consumenten de oude te laten blijven gebruiken.

Een oplossing voor het probleem zou zijn om een gegarandeerde minimale ondersteuningstijd van beveiligingsupdates door fabrikanten af te dwingen. Maar op lange termijn zou het nog nuttiger zijn om de verplichting op te leggen om als er geen beveiligingsondersteuning meer gegeven wordt of kan worden de code te publiceren onder een Vrije Softwarelicentie.

Er zij aan herinnerd dat de fabrikanten ook de gebruikers verhinderen het apparaat te repareren. De preventie omvat technische maatregelen, bijvoorbeeld het vergrendelen van de bootloader, en wettelijke maatregelen, bijvoorbeeld dreigen dat uw garantie vervalt als u een aangepaste Rom op uw toestel flitst.

smartphone teardown
Onze apparaten repareren in plaats van nieuwe te kopen is een milieuvriendelijk gedrag.

De Commissie moet ervoor zorgen dat elke klant het volledige recht heeft op eigen hardware, met inbegrip van toegang tot de bootloader en de mogelijkheid om het besturingssysteem naar believen te vervangen. Zonder geplande veroudering kunnen smartphones langer meegaan en kunnen de apparaten hergebruikt worden. Het respecteren van het recht op reparatie van gebruikers is een duurzame oplossing. Onze toestellen repareren in plaats van nieuwe te kopen is een milieuvriendelijk gedrag.

Tenslotte kunnen deze besluiten aanzienlijke financiële voordelen hebben voor kleine bedrijven en voor de Europese technologie-industrie. Het aanbieden van het recht op hun eigen hardware en het verlengen van de levensduur via dienstverleners van derden aan consumenten zal helpen bij het openstellen een sector die momenteel sterk gedomineerd wordt door monopolies buiten Europa.