We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Nieuws

Android Opwaarderen: softwarevrijheid in Europees ecologisch ontwerp verankeren

op:

Bij de Free Software Foundation Europe pleiten wij voor het universele recht om elk besturingssysteem en elke software op elk apparaat te installeren en te de-installeren. De actualisering van het Europese ecodesign geeft een historische kans om dit recht onderdeel te maken van Europese wetgeving. Onze Android Opwaarderen-campagne is het begin van onze activiteiten.

Steeds vaker zien wij dat vrij goede hardware te gronde gaat, gewoon omdat de software of het besturingssysteem dat erop draait niet langer ondersteund wordt. Dit is bizar, gezien de ecologische voetafdruk die elk van deze elektronische apparaten met zich meebrengt. En het zou in ernstige mate te vermijden zijn als de gebruikers het wettelijke recht en de technische vrijheid zouden hebben om elk passend Vrije Software-besturingssysteem op eigen apparaten te installeren, evenals welke software dan ook.

Dit is een schermafbeelding van de Android Opwaarderen-campagnevideo die Vrije Software laat zien
Een schermafbeelding van onze Android Opwaarderen-video.

Hergebruik van computers voor algemeen gebruik

2022 is een beslissend jaar voor deze eis: de Europese Unie staat op het punt om eigen criteria voor ecologisch ontwerp van producten met verschillende richtlijnen opnieuw te formuleren: van het "Duurzame Product-initiatief" via het "Circulaire Elektronica-initiatief" tot het "Recht op Reparatie". Wij zijn begonnen met het in een zo vroeg mogelijk stadium consulteren van de Europese Commissie. Maar aangezien een miljardenindustrie van het voortdurend verkopen van nieuw gefabriceerde apparaten met korte-termijnondersteuning op het spel staat, is ook de tegen-lobby al begonnen. Een positieve uitkomst is nog lang niet zeker en een nieuwe herziening van het Europese ecodesign is in dit decennium niet te verwachten. Als de rol van de softwarevrijheid deze keer niet wordt beschouwd als essentieel voor de levensduur en herbruikbaarheid van onze apparaten, zal de wegwerpcultuur blijven bestaan.

De oplossing ligt voor de hand: Bij de FSFE willen we mensen die computers voor algemeen gebruik gebruiken, versterken met het recht om elk besturingssysteem op elk apparaat te installeren. Fabrikanten mogen geen kunstmatige beperkingen opleggen die gebruikers verhinderen Vrije Software-besturingssystemen te installeren. Wij pleiten voor de nodige veranderingen in de komende wetgevingen en u kunt ons de kans geven deze mogelijkheid aan te grijpen en een langdurige verandering voor de Europese consumenten en op de Europese markten tot stand te brengen.

Android Opwaarderen-werkgroepen

Intussen zijn we al begonnen met het maken van een verschil. Met onze Android Opwaarderen-campagne laten we zien hoe we Vrije Software-besturingssystemen op onze telefoons kunnen gebruiken om softwareveroudering tegen te gaan en ze langer te blijven gebruiken. Om bij deze procedure te helpen werken wij samen met lokale groepen en organiseren we samen werkgroepen, waarin wij mensen laten zien hoe zij hun telefoons flitsen. Met uw steun kunnen wij Android Opwaarderen-werkgroepen in heel Europa aanbieden en mensen laten genieten van een langer gebruik van hun telefoon!

Van wetgeving tot werkgroepen: laten we onze inspanningen voor softwarevrijheid en milieubescherming maximaliseren. Wij eisen echte apparaatneutraliteit om technologie duurzaam en repareerbaar te maken. Ondertussen verlengen wij de levensduur van onze hardware en besparen wij de planeet de milieu-impact van het produceren van onnodige nieuwe telefoons.