Nieuws

Interview met Plasma Mobile-ontwikkelaar Bhushan Shah

op:

Wat zijn mijn opties als ik mijn telefoon met Vrije Software wil laten werken? Voor onze Android Opwaarderen-campagne interviewden we Plasma Mobile ontwikkelaar Bhushan Shah over het draaien van een privacy respecterend en veilig GNU/Linux-ecosysteem op uw telefoon.

KDE is een internationale Vrije Softwaregemeenschap, opgericht in 1996, en KDE e.V. is een geassocieerde organisatie van de FSFE. In 2014 heeft KDE voor het eerst Plasma uitgebracht: een grafische werkruimteomgeving die een van haar kernprojecten werd. Plasma Mobile is een Plasma 5-variant voor op Linux gebaseerde smartphones. Bhushan Shah is sinds 2015 een ontwikkelaar in het Plasma Mobile-project. We spraken met Bhushan om meer te leren over dit veelbelovende project. In dit interview legt Bhushan uit waarom het gebruik van Plasma Mobile iemands privacy ten goede komt, en hoe u aan de slag kunt. Veel plezier!

Een telefoon waarop Plasma Mobile draait en een team ontwikkelaars

FSFE: Hallo Bhushan 🙂 bedankt voor het meedoen!

Bhushan Shah: Hallo! Goedemorgen! 🙂

FSFE: Om te beginnen willen we graag een paar dingen over u te weten komen, zoals: hoe bent u voor het eerst geïnteresseerd geraakt in Vrije Software en hoe bent u begonnen met werken bij Plasma Mobile?

Bhushan: Zeker. Mijn eerste kennismaking met Vrije Software was een Linux-cursus op de universiteit, die me geïnteresseerd maakte in Linux en open bron-software in het algemeen. Als onderdeel daarvan begon ik artikelen te schrijven voor Linux-nieuwssites (Muktware) en dat introduceerde me in de KDE-gemeenschap. Toen ik dichter bij de KDE-gemeenschap kwam als gebruiker, begon ik mijn ontwikkelingsvaardigheden te gebruiken om iets terug te doen, en daarna heb ik nooit meer omgekeken. Ik werkte als bijdrager met de KDE-gemeenschap toen ze Plasma Mobile aankondigden, en ik werd door Bluesystems GmbH ingehuurd om eraan te werken. Dat was in 2015, en daarna groeide ik veel dichter naar het Plasma Mobile-project, zowel in technisch gezien en als "beweging" om een open alternatief voor Android/iOS te bieden 🙂.

FSFE: Wat is uw huidige rol in Plasma Mobile?

Bhushan: Momenteel werk ik als ontwikkelaar en beheerder van het Plasma Mobile-project. Ik moet opmerken dat het zijn van beheerder mij niet BDFL* maakt 😉 en de verantwoordelijkheid voor elk van de componenten nog steeds blijft bij alle bijdragers. 🙂

FSFE: Perfect, want we willen graag dat u met ons deelt wat Plasma Mobile is? Hoe is het anders dan andere mobiele besturingssystemen? Stel dat we voor het eerst over Vrije Software horen.

Bhushan: Juist. In zuiver technische termen: Plasma Mobile is een verzameling van verschillende softwarecomponenten, maar ik zou het meer willen zien als een ecosysteem van mobiele software die open van aard is en een gemeenschap-eerst benadering heeft.

Andere mobiele besturingssystemen zoals Android en iOS zijn door grote bedrijven achter gesloten deuren ontwikkeld en zullen alleen nieuwe releases leveren in de vorm van een enorme codedump of in sommige gevallen zelfs geen broncode verstrekken, terwijl Plasma Mobile als doel heeft om een volledig transparant ontwikkelingsproces te bieden waar elke verandering samen met de gemeenschap wordt ontwikkeld en beschikbaar is met licenties die iedereen toestaan om te gebruiken, te inspecteren en verder te ontwikkelen.

Het is ons doel dat iedere gebruiker, ontwikkelaar, ontwerper en vertaler deel kan nemen aan de ontwikkeling en de gemeenschap van Plasma Mobile en kan werken aan de verbetering ervan. Zoals waar Plasma Mobile voor staat: ook dit zijn technische punten maar Plasma Mobile omvat een schil of gebruikersinterface, toepassingen, en een distributie-/basissysteem voor verschillende mobiele apparaten.

7 mensen voor een tuis en een gebouw op een zomerdag
Bhushan Shah (tweede van links) in Akademy, de jaarlijkse wereldtop van KDE.

FSFE: Klinkt als een groot samenwerkingsproject. Wij zouden ook graag willen weten wat u zou zeggen tegen iemand die heeft besloten om voor een Vrije Software-besturingssysteem te kiezen, en moet moet kiezen tussen een Android-gebaseerde custom-ROM of een volledige GNU/Linux-distributie, zoals Plasma Mobile. Wat zijn de belangrijkste verschillen en wat moet een gebruiker in gedachten houden om de juiste keuze te maken?

Bhushan: Juist, dit is een vraag die 10 verschillende antwoorden oplevert als u het aan 10 verschillende mensen vraagt 😄

Maar uiteindelijk hangt het af van wat de gebruiker met het toestel wil. Er zijn sommige gebruikssituaties, bijvoorbeeld bankieren of toepassingen voor mobiel betalen, die helaas niet gemakkelijk mogelijk zijn wanneer u de volledige Linux gebaseerde distributie gebruikt, omdat de markt voor dergelijke besturingssystemen nog steeds een beetje een niche is en app-ontwikkelaars deze distributies niet ondersteunen. Dat gezegd hebbende: er zijn oplossingen zoals Waydroid die het mogelijk maken om dergelijke essentiële android-toepassingen op het GNU/Linux systeem.

Als u niet zulke situaties heeft waar u een Android-toestel in uw dagelijks leven nodig heeft dan is, vanwege de softwarevrijheden die het biedt, een volledig op Linux gebaseerd systeem zeker een betere keuze in vergelijking met laten we zeggen LineageOS of een gede-googled apparaat. Dus het komt erop neer dat elke gebruiker een andere gebruikssituatie zal hebben en terwijl we kunnen proberen ons best te doen om aan de verwachtingen van de gebruiker te voldoen, uiteindelijk de gebruiker zelf de beslissing zal nemen.

Ik denk dat het belangrijkste verschil dat gebruikers zal beïnvloeden het app-ecosysteem dat voor hen beschikbaar is. Terwijl het Mobile Linux app-ecosysteem groeit, komt het helaas niet in de buurt van wat Android en iOS op dit moment hebben. Wij als gemeenschap en Vrije Software-enthousiastelingen zullen moeten werken aan het verbeteren van dit aspect van het Vrije Software mobiele ecosysteem. 🙂

FSFE: Bedankt. Wat is de snelste manier om te beginnen met het gebruik van Plasma Mobile? Als ik op zoek ben naar een nieuw apparaat en geïnteresseerd ben in Plasma Mobile, wat zijn dan mijn opties?

Bhushan: Er zijn bepaalde verkopers zoals Pine64 en Purism, die "Linux first" apparaten hebben zoals PinePhone, PinePhone Pro, en Librem 5 die Plasma Mobile zonder veel problemen zouden moeten ondersteunen. Pine64-apparaten worden zelfs met Plasma Mobile als standaard geleverd, maar als deze om welke reden dan ook geen optie voor u zijn dan werkt de postmarketOS-gemeenschap ook aan het toevoegen van ondersteuning voor kant-en-klare Android-toestellen in de mainline Linux kernel. U kunt eenlijst van ondersteunde apparaten op deze pagina vinden.

FSFE: Geweldig. En als we Plasma Mobile dan hebben, wat zijn uw meest geliefde apps die u ons zou aanraden?

Bhushan: De meeste distributies worden geleverd met een aantal basis-applicaties zoals Dialer, SMS-applicatie, Klok, Instellingen van apps, enz. We hebben een lijst van toepassingen op de Plasma Mobile website die u kunt doornemen.

Mijn persoonlijke favoriet echter, als u het vraagt, is KDE connect voor interactie en het besturen van andere apparaten met gebruik van Plasma Mobile-apparaten 😉 -

Schermafbeeldingen van thuispagina, kalender, rekenmachine en camera in Plasma Mobile OS
Schermafbeeldingen van Plasma Mobile

FSFE: Plasma Mobile stelt een privacy respecterend telefoon-ecosysteem te zijn. Hoe beveiligt Plasma Mobile de privacy van mensen?

Bhushan: Juist. Veel applicaties en software in het huidige mobiele ecosysteem zijn gebouwd met een basisdoel: gebruikers volgen en meerdere GB's aan gegevens over gebruikers verzamelen.

Bijna alles hiervan wordt verkocht als "Verbetering van de gebruikservaring" of "functies" zodat gebruikers geen idee hebben dat dat hun gegevens worden geoogst. Wilt u uw telefoon met uw stem activeren? Wilt u uw live locatie delen met uw vriend? Wilt u misschien uw apparaat ontgrendelen met een vingerafdruk of oogtracking?

De meeste gebruikers zullen hier ja op zeggen en Android/iOS zal deze gegevens ontginnen, ze voor gerichte advertenties gebruiken en in het ergste geval delen met staatsactoren die gebruikers willen bespioneren. Wij bij Plasma Mobile hebben toegezegd een ecosysteem te bouwen waar de privacy van de gebruiker wordt gerespecteerd, Afgezien van opt-in zeer elementaire telemetrie verzamelt kde.org geen gebruikersgegevens, en we werken aan het toevoegen van dezelfde set van gebruikersverbeteringen zonder verborgen gegevensverzameling of gerichte advertenties.

Bovendien betekent het open karakter dat gebruikers vrij zijn om de applicatie/software die op hun apparaat is geïnstalleerd te controleren op eventuele anti-privacy functies of verborgen trackers 🙂

FSFE: Het contrast met de dominante mobiele ecosystemen is op het gebied van privacy inderdaad frappant. Terugkomend op andere apparaten: GNU/Linux systemen staan erom bekend dat ze kunnen draaien op een verscheidenheid aan apparaten. Kan ik Plasma mobile op andere apparaten dan telefoons gebruiken, of is dat voor de toekomst gepland?

Bhushan: Ja, u kunt Plasma Mobile ook op tablet- en desktop-apparaten gebruiken. In feite ontwikkelen veel van ons ontwikkelaars Plasma Mobile door het in eerste instantie op de desktop te draaien 🙂 Sommige distributies bieden Live Images die u op uw laptop kunt opstarten om Plasma Mobile uit te proberen.

FSFE: Klinkt leuk! Als laatste vraag: zouden we vragen wat u motiveert in uw werk voor Plasma Mobile?

Bhushan: Mijn motivatie is tweeledig. Ten eerste geloof ik heel erg in de visie van Plasma Mobile, en ik zou graag de KDE-gemeenschap helpen dat doel te bereiken. Mijn tweede motivatie is technologie. Ik ben een ontwikkelaar in hart en nieren en Plasma Mobile wordt ondersteund door verschillende technologieën en het ontwikkelen erop is leuk!

FSFE: Dank u Bhushan, voor het interview en ook voor het bieden van een privacy-vriendelijk alternatief voor de huidige mobiele wereld. Ik wens al het beste voor het Plasma Mobile-project, dat bijdraagt aan softwarevrijheid.

Bhushan: Hartelijk bedankt!



* BDFL: Acroniem voor "welwillende dictator voor het leven", satire op de de macht van de ontwikkelaars van Vrije Softwareprojecten die het laatste woord hebben in een geschil.