Nieuws

FOSDEM 2023: bekijk onze lezingen!

op:

Heeft u FOSDEM gemist of geen tijd gehad om alle sessies bij te wonen? Maak u geen zorgen! Bekijk al onze sessies van de vorige editie en leer, verdiep uw kennis en verbeter uw Vrije Software-vaardigheden.

Het was geweldig om velen van jullie op FOSDEM in Brussel te zien! Op deze editie, die plaatsvond in het eerste weekend van februari, hadden we de kans om elkaar persoonlijk te ontmoeten, meningen uit te wisselen en vruchtbare discussies met de Vrije Softwaregemeenschap te houden. We hadden ook de kans om verschillende lezingen te geven, waarvan de opnames al beschikbaar zijn zodat iedereen die kan bekijken.

Juridische & Beleidsontwikkelruimte

Zoals bij vorige edities was de FSFE medeorganisator van de Juridische & Beleidsontwikkelruimte, waar verschillende uitdagingen in verband met dit onderwerp werden besproken.

Wij raden u aan de lezing van onze vrijwilliger en supporter Luca Bonissi, over de Windows en Office "belasting"-restitutie te bekijken.

Bekijk de opname van de lezing en kom meer te weten over verschillende zaken betreffende de terugbetaling van betalingen voor vooraf geïnstalleerde software, en over het recht om welke software dan ook te installeren op elk apparaat.

Onder de rest van de interessante gesprekken was er een van Marcela Kolaja, lid van het Europees Parlement, die het EU-proefproject "gedemonopoliseerde toegang tot EU-toepassingen" uitlegde.

Het doel van het project is de EU-instellingen te vragen hun applicaties te publiceren in pakketbronnen, alternatief van de belangrijkste app-winkels en de broncode van de applicaties te publiceren.

TEDective

TEDective is een Vrije Software-oplossing die momenteel in ontwikkeling is. Het maakt Europese openbare aanbestedingsdata verkenbaar voor niet-deskundigen. TEDective won de transparantie-uitdaging van de EU Datathon 2022. Het verbetert de toegang tot de data die zijn gepubliceerd door Tenders Electronics Daily (TED), en stelt zo bedrijven, organisaties, journalisten, enz. in staat om te onderzoeken en te begrijpen hoe overheidsgeld in heel Europa wordt besteed.

Leer meer over deze oplossing en hoe het werkt

Om de toekomst van TEDective vorm te geven zijn we ook op zoek naar mensen die betrokken willen zijn bij dit Vrije Software-gereedschap, die extra kunnen financieren en die, zodra de applicatie klaar, is beta-testers willen zijn. Bent u een van hen? Laat het ons dan weten op tedective@fsfe.org.

Publiek Geld? Publieke Code!

Wij zijn er zeker van dat u op dit moment al gehoord heeft van onze 'Publiek Geld? Publieke Code!’-campagne. Op FOSDEM presenteerden we een beleidsbriefing over de toestand van Vrije Software in de Europese Unie en hoe we Vrije Software in Europa effectief kunnen promoten.

Bekijk de impact van deze vraag en de uitdagingen die voor de softwarevrijheid in Europa nog in het verschiet liggen.
Wilt u Vrije Software promoten bij de overheid? Ontdek hoe het moet.

Als u geïnteresseerd bent in dit onderwerp en u heeft het nog niet gedaan, dan raden wij u aan om onze Open Brief te ondertekenen en het laatste nieuws over deze campagne te volgen.

REUSE

Auteursrecht en licenties zijn moeilijk, vooral bij hergebruik van software uit verschillende bestanden die onder verschillende licenties worden gepubliceerd. REUSE is gestart door de Free Software Foundation Europe om een reeks aanbevelingen te leveren die het van een licentie voorzien van uw Vrije Software gemakkelijker maken. In de Software Bills of Materials ontwikkelruimte op FOSDEM legden we uit hoe het werkt.

Bekijk de nieuwste kenmerken van ons REUSE hulpgereedschap

Word een supporter

Vier mensen in een kraam.
Steun softwarevrijheid, steun de FSFE! Foto van onze kraam op in FOSDEM 2023. Van links naar rechts: Fani Partsafyllidou, Evelyn Kwarteng, Sergio Montandon, Ana Galan.

Het hele weekend stond onze kraam vol met bezoekers die ons vragen stelden over ons werk, stickers meenamen en T-shirts kochten. Als u ons werk leuk vindt kunt u een stap verder gaan: word een supporter! De FSFE zou niets zijn zonder onze supporters. En ze zou zoveel meer zijn met u! Elke financiële donatie vermenigvuldigt onze kracht in publiek bewustzijn, beleidsbeïnvloeding, juridische ondersteuning en technische expertise. Steun softwarevrijheid, steun de FSFE.