Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsletter - augustus 2009

Augustus is als gevolg van de vakanties een rustigere periode. Desondanks namen de FSFE en de Fellowship deel aan verschillende activiteiten.

Fellowshipgroepen organiseerden vergaderingen in Zürich en Stuttgart. Fellows en vrijwilligers bemanden de stand op FrOSCon. Onze website kreeg een verbeterde contactpagina. Karsten Gerloff gaf commentaar bij de veroordeling van Microsoft voor een inbreuk op een softwarepatent. En Thomas Jensch engageerde zich voor de functie van coördinator van ons edu-team.

Giacomo Poderi

Inhoudstafel

 1. Fellowshipvergadering in Zürich, Zwitserland, 26 augustus
 2. 4de FrOSCon in St. Augustin, Duitsland, 22-23 augustus
 3. Inbreuk op softwarepatent: Microsoft mag Word niet langer verkopen
 4. Nieuwe contactgegevens
 5. Fellowshipvergadering en KDE 4.3 releaseparty in Stuttgart, Duitsland, 1 augustus
 6. In de kijker
 7. Thomas Jensch wordt coördinator van FSFE's edu-team
 8. Terugblik ...
 9. Karsten Gerloff op de ATTAC Duitsland zomeracademie
 10. Toekomstige evenementen
 11. Fellowshipstand op de 'Braderie de Lille', Frankrijk, 5-6 september

Fellowshipvergadering in Zürich, Zwitserland, 26 augustus

Op 26 augustus organiseerde de Fellowshipgroep van Zürich haar jaarlijkse zomerbarbecue. Ongeveer 13 Fellows en enkele andere geïnteresseerden waren aanwezig. Christian Holz, uitvoerend directeur van de FSFE, was ook aanwezig en praatte er over een eventuele deelname aan OpenExpo, het consolideren van de Zwitserse Fellowshipgroep en de filosofische verschillen tussen Vrije en propriëtaire software.

4de FrOSCon in St. Augustin, Duitsland, 22-23 augustus

Tijdens de 4de FrOSCon in St. Augustin organiseerden we een levendige, goed bevolkte stand. Tien Fellows en vrijwilligers hebben gedurende twee dagen uitleg gegeven over onze werkzaamheden en projecten. Enkele mensen werden overtuigd om lid te werden van de Fellowship. Matthias Kirschner, Fellowshipcoördinator, en Michael Kesper, een lid van het team, werden geïnterviewd door een lokaal radiostation. Michael heeft een korte blog geschreven over zijn belevenissen op FrOSCon. Je vindt er ook enkele foto's.

Inbreuk op softwarepatent: Microsoft mag Word niet langer verkopen

Op dinsdag 11 augustus werd Microsoft veroordeeld voor een inbreuk op een patent dat verband houdt met XML en dat in bezit is van de Canadese XML-specialist i4i. Microsoft mag niet langer Word 2003 en Word 2004 verkopen in de Verenigde Staten en moet i4i een schadevergoeding van 290 miljoen US$ betalen. Karsten Gerloff, voorzitter van de FSFE, gaf hierop commentaar op zijn blog. Hij beschreef vooral hoe schadelijk softwarepatenten kunnen zijn, zelfs voor grootste bedrijven.

Nieuwe contactgegevens

Onze contactpagina is grondig herwerkt en bevat nu een sectie met de contactgegevens van onze verschillende werkgroepen. We hopen dat het nu eenvoudiger is voor personen om met de juiste groep in contact te komen en zo betrokken te raken bij onze gemeenschap van Vrije Softwareaanhangers.

Fellowshipvergadering en KDE 4.3 releaseparty in Stuttgart, Duitsland, 1 augustus

De Fellowshipgroep van Stuttgart heeft samen met enkele personen van KDE het uitbrengen van KDE 4.3 gevierd. De vergadering begon om 19:00 uur, een tiental mensen hebben tot middernacht gediscussieerd over de nieuwste verbeteringen in KDE en Vrije Software in het algemeen. Er werd ook een kleine tornooi georganiseerd, Ksquares op het aanraakscherm van een tablet PC.

In de kijker

Thomas Jensch wordt coördinator van FSFE's edu-team

FSFE's educatief project wil Vrije Software introduceren in alle educatieve activiteiten en instellingen, van kleuterscholen tot universiteiten. De afgelopen jaren hebben we het project moeten stilleggen door gebrek aan een coördinator en werkkracht. Dankzij Thomas Jensch, momenteel stagiair in Zurich, kunnen we dit project nu nieuw leven inblazen.

Thomas aanvaardde de rol van coördinator van het edu-team als deel van zijn stage en is al volop bezig om de activiteiten van het project te reorganiseren. Thomas heeft er ook mee ingestemd om coördinator te blijven van het edu-team na het beëindigen van zijn stageperiode eind november.

Als u informatie wil over de vooruitgang van het het project of nieuws wil over het edu-team dan kan u zich inschrijven op de edu-eu@gnu.org mailinglist. U kan het team contacteren via e-mail: edu-team < AT > fsfeurope < DOT > org.

Relevante links:

Terugblik ...

Karsten Gerloff op de ATTAC Duitsland zomeracademie

In augustus 2005 werd Karsten Gerloff gevraagd voor een toespraak op de ATTAC zomeracademie in Goettingen over de ontwikkelingen bij de World Intellectual Property Organisation (WIPO) en het A2K (Access To Knowledge) verdrag. Karsten had toen juist zijn stage bij de FSFE beëindigd.

Toekomstige evenementen

Fellowshipstand op de braderij te Lille, Frankrijk, 5 - 6 september

De Fellowship organiseert een stand op de braderij van Lille, Frankrijk. De FSFE en in de bijzonder de Fellowshipstand zullen er veel aandacht kunnen trekken aangezien miljoenen mensen uit verschillende landen deze markt bezoeken. De stand bevindt zich op de Place du Vieux Marché aux chevaux. Als u meer informatie wil over dit evenement kan u contact opnemen met Benjamin Morant:

U vindt een lijst van alle FSFE nieuwsbrieven op

https://fsfe.org/news/newsletter.html

U vindt informatie om lid te worden van de Fellowship of ons te ondersteunen via

https://my.fsfe.org/donate https://fsfe.org/contribute/contribute.html

U kan FSFE-producten kopen via

https://fsfe.org/order/order.html