We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Vrije Software

Vrije Software in het onderwijs

Als je Vrije Software gebruikt kan je het programma gebruiken zonder verloopdatum, de broncode ervan lezen, het programma aanpassen naar je behoeften en het programma verder delen inclusief elke verbetering die je maakt. De FSFE promoot de inclusie van Vrije Software in alle niveaus van het onderwijssysteem en informeel onderwijs.

Leerlingen zou het gebruik van Vrije Software geleerd moeten worden

Computerwetenschapcurricula zouden moeten focussen op concepten van informatietechnologie. Leerlingen zouden Vrije Software opties moeten leren voor elke taak om technologische vaardigheid en autonomie te krijgen. Leerlingen trainen om commerciële software te gebruiken maakt ze afhankelijk van softwarebedrijven. Educatieve instituten zouden af moeten zien van deze praktijk.

Vrije Software is de sleutel om leerlingen te leren programmeren. Leerlingen zou Vrije Software geleerd moeten worden omdat ze op deze manier de broncode van een programma kunnen lezen en kunnen leren hoe het werkt. Dit is belangrijk voor getalenteerde leerlingen die zelfgeleerde programmeurs zijn. Code schrijven vereist veel code lezen. Het gebruik van programma's met verborgen broncode kan het leren saborteren, waar Vrije Software iedereen in het fijnste detail laat zien hoe een programma werkt.

Scholen zouden Vrije Software moeten gebruiken in hun technologische infrastructuur

Onderijsinstellingen hebben als doel een set van hogere waarden over te brengen aan de leerlingen, inclusief vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Vrije Software is een werkwijze in informatietechnologie die deze waarden belichaamd. Mensen hebben de vrijheid hun technische infrastructuur vorm te geven. Mensen zijn vrij het programma zelf te verbeteren en hun bijdragen te delen met anderen. Iedereen is gelijk in dit proces. Vrije softwaregemeenschappen hebben de instelling om elkaar te helpen. Formele educatie zou de pedagogische potentie van Vrije Software niet over het hoofd moeten zien. Scholen zouden leraren van alle vakken moeten aanmoedigen om Vrije Software de voorkeur te geven waar zij gebruik maken van technologie. De technologische infrastructuur van onderwijsinstellingen zou ook moeten vertrouwen op Vrije Software.

We leggen op onze argumentatiepagina verder uit waarom we Vrije Software in het onderwijs nodig hebben. Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in ons kinderboek over Vrije Software, onze programmeercompetitie voor tieners, of een campagne (DE) over Vrije Software in het onderwijs. Je kan ons ook helpen materiaal te verzamelen dat programmeren introduceert bij kinderen door het toe te voegen aan onze wiki. Als je ook vindt dat leerlingen Vrije Software zouden moeten leren en dat scholen Vrije Software zouden moeten gebruiken, voel je dan vrij deze pagina te delen. Steun Vrije Software in onderwijs voor een toekomstige generatie met betere programmeurs en betere burgers.

Alle verwante nieuws en evenementen