Ενημερωτικό δελτίο

Ενημερωτικό Δελτίο FSFE – Ιούνιος 2014

Γράφτηκε από  στις  

Η ασφάλεια είναι κάτι το αλληλοεξαρτώμενο: Τώρα είμαστε όλοι χρήστες Gmail

Νοιάζεστε για την ιδιωτικότητά σας και είτε πληρώνετε έναν πάροχο e-mail, ή μπορεί ακόμη και να τρέχετε τον δικό σας διακομιστή αλληλογραφίας για να διατηρείτε την αυτονομία σας, τον έλεγχο, και την ιδιωτικότητα επί της ηλεκτρονικής σας αλληλογραφίας. Αυτά τα κάνετε διότι θέλετε να εξασφαλίσετε πως καμία μεγάλη εταιρεία δεν θα έχει αντίγραφα όλων των προσωπικών σας μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Και πάλι όμως, αυτό δεν εμποδίζει τις άλλες εταιρείες από το να βάζουν χέρι στα δεδομένα σας. Αν ο στόχος σας είναι να αυξήσετε την ασφάλειά σας, τότε δεν αρκεί απλώς να φροντίζετε για τη δική σας ασφάλεια. Πρέπει να πείσετε τους ομοτίμους σας να αυξήσουν και τη δική τους ασφάλεια: όπως λέει και ο Jacob Appelbaum, η ασφάλεια είναι κάτι το αλληλοεξαρτώμενο.

Ο Benjamin Mako Hill, μέλος του ΔΣ του FSF, αναρωτιέται πόσα από τα δικά του μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κατέληξαν στα χέρια εταιρειών σαν την Google. Οπότε, έγραψε ένα μικρό πρόγραμμα για να ανατρέξει σε όλα του τα μηνύματα email από τον Απρίλιο του 2004 (όταν εισήχθη το Gmail) και να τα αναλύσει. Διαβάστε τι βρήκε ο Benjamin, και τι αποτελέσμματα είχαν ο Karsten Gerloff και ο Hugo Roy του FSFE, όταν επανέλαβαν το ίδιο, και γιατί να μη δοκιμάσετε αυτά τα σενάρια ενεργειών (scripts) και μόνοι σας;

Αυτό στην τσέπη σας είναι φακός ή κάποιος κατάσκοπος;

Πολλά από τα προγράμματα που εγκαθιστά ο κόσμος στις συσκευές Android παραβιάζουν την ασφάλεια. Είναι συνηθισμένο για τέτοια προγράμματα να ζητούν από τους χρήστες να αποδέχονται μη αναγνώσιμους όρους χρήσης, και μόλις εγκατασταθούν, μπορούν να αποκαλύπτουν πού βρίσκεται η συσκευή (άρα, και ο χρήστης) ανά πάσα στιγμή, και να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, όπως στη διεύθυνση του χρήστη, στα βιβλία του, ή στα μηνύματα κειμένου. Συνεπώς, ακόμη και μία φαινομενικά αθώα εφαρμογή, όπως ένας φακός, μπορεί να παραβιάζει την ιδιωτικότητα του χρήστη.

Για τους κατόχους φορητών συσκευών, είναι σημαντικό να έχουν ένα app store που να προσφέρει αποκλειστικά Ελεύθερο Λογισμικό. Επειδή αυτό σημαίνει ότι τον πηγαίο κώδικα μπορούν πλέον να ελέγχουν και εξωτερικοί τρίτοι, και όχι μόνον ο ίδιος ο κατασκευαστής, γι' αυτό μπορούν να ελέγχουν τι πραγματικά κάνει η εφαρμογή, και να αναδείξουν, ή ακόμη και να αφαιρέσουν άμεσα, όλα τα αντίξοα χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα αποθετήριο που παρέχει λογισμικό με άδειες που σέβονται τα δικαιώματα του χρήστη αντί να τα παραβιάζουν.

Κατά τους τελευταίους μήνες διαπιστώσαμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το λογισμικό στις φορητές τους συσκευές. Ο εκδότης σας ανακεφαλαίωσε όλα όσα συμβαίνουν τρεχόντως με την εκστρατεία Απελευθερώστε το Android σας, περιλαμβάνοντας την προώθηση στην Ελλάδα, την ενημέρωση και την κατάσταση μετάφρασης των φυλλαδίων μας F-Droid, μια συνέντευξη με τον προγραμματιστή του F-Droid, και ο εκδότης σας συμμετέχει σε μια εκδήλωση για την προστασία των καταναλωτών στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο.

Ένας άλλος εφιάλτης ασφάλειας: τα DRM

Μετά από μια πιθανή οπισθοδρόμηση για τα DRM στην Ευρώπη είναι σημαντικό να αυξήσουμε περισσότερο τη συνειδητοποίηση για το θέμα αυτό. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί ενώ μερικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη Διαχείριση Ψηφιακών Περιορισμών (Digital Restriction Management) για να γράψουν τους δικούς τους Νόμους copyright, να μας περιορίσουν, και να μειώσουν την ψηφιακή μας ασφάλεια. Πολλές οργανώσεις, συμπεριλαβανομένου του EFF, της April, και του FSFE, συμμετείχαν στην Ημέρα κατά του DRM, που διοργάνωσε το FSF για να αναδείξει τους κινδύνους του DRM. Το FSFE χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να κάνει μια επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με μια Ανοικτή Επιστολή για το DRM στο HTML5. Εξηγήσαμε γιατί το DRM έρχεται σε άμεση αντίθεση με τα συμφέροντα της τεράστιας πλειοψηφίας των χρηστών του διαδικτύου, οπουδήποτε.

Μόλις λίγες ημέρες αργότερα, η κοινότητα του Ελεύθερου Λογισμικού έλαβε τα κακά νέα από το Mozilla: το DRM θα υλοποιηθοεί στο Firefox (το κομμάτι αυτό λέγεται EME). Οι αντιδράσεις ποικίλουν από το FSF που καταδικάζει τη συμμαχία ανάμεσα στο Mozilla και την Adobe, και το Mozilla που δικαιολογεί αυτή την απόφαση , ενώ άλλοι την υποστηρίζουν, και ο Glyn Moody ασκεί κριτική, συγκρίνοντας όσα προβλέπονται στο όραμα του Mozilla με τις παρούσες ενέργειες. Όπως πάντα, ενδιαφερόμαστε για τη γνώμη σας. Τι γνώμη έχετε για την αποφαση του Mozilla και το σκεπτικό τους; Τι μπορεί να κάνει η κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού για να αντισταθμίσει αυτή την κίνηση; Πέστε μας στη δημόσια λίστα μας για συζήτηση.

Κάτι εντελώς διαφορετικό

Δραστηριοποιηθείτε: Οι εμπειρίες σας με προγραμματιστικούς πόρους για παιδιά

Εκτός από τη δημοσίευση του μηνιαίου Δελτίου Ειδήσεων για το Ελεύθερο Λογισμικό στην εκπαίδευση η ομάδα μας για την Εκπαίδευση απαντά σε πολλές ερωτήσεις ανθρώπων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν περισσότερο Ελεύθερο Λογισμικό στην Εκπαίδευση.

Επειδή η ομάδα μας edu-team δέχθηκε ερωτήσεις για καλούς πόρους σχετικά με τη διδασκαλία προγραμματισμού στα παιδιά, ο Gudio Arnold σκέφθηκε ότι η απάντηση (ή καλύτερα, μια περίληψη των απαντήσεων) θα μπορούσε να ενδιαφέρει και πολλούς άλλους επίσης. Γι' αυτό δημοσίευσε την περίληψη. Για να βελτιώσουμε τις ιστοσελίδες μας για την εκπαίδευση, σας ζητάμε να μας δώσετε ανάδραση για τους πόρους αυτούς. Πόσο σας αρέσουν, αν ήδη είχατε κάποια εμπειρία με μερικούς από αυτούς, τι σας προσήλκυσε, που συναντήσατε προβλήματα, και ποιοι πόροι σας έλειψαν;

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές, τα Μέλη και τους Εταιρικούς Χορηγούς που καθιστούν εφικτό το έργο μας,
Matthias Kirschner - FSFE