We are intervening in the Apple vs.EC litigation. Become a proud supporter of the FSFE and join us in defending software freedom from monopoly control!

Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief – Juni 2014

Geschreven door  op  

Veiligheid is wederzijds afhankelijk: we zijn nu allemaal Gmail-gebruikers

U geeft om uw privacy en u betaalt een e-mail provider of u draait zelfs uw eigen e-mailserver om de autonomie, controle en privacy over uw e-mail te behouden. U doet dit om er zeker van te zijn dat er geen groot bedrijf is dat kopieën heeft van al uw persoonlijke e-mail. Toch voorkomt dit niet dat andere bedrijven uw data in bezit krijgen. Als u om uw veiligheid geeft is het niet genoeg om alleen uw eigen beveiliging te regelen. U moet uw kennissen ervan overtuigen om ook maatregelen te nemen. Zoals Jacob Appelbaum zegt: Veiligheid is wederzijds afhankelijk.

Mako Hill, lid van de Uitvoerende Raad van de FSF, heeft zich afgevraagd hoeveel van zijn e-mail is geëindigd in de handen van bedrijven zoals Google. Hij heeft een klein programma geschreven dat zijn e-mail analyseert vanaf april 2004 (toen Gmail is geïntroduceerd). Lees wat Benjamin heeft gevonden en welke resultaten FSFE's Karsten Gerloff en Hugo Roy kregen toen zij het programma gebruikten. Waarom probeert u deze scripts zelf niet?

Heeft u een zaklamp of een spion op zak?

Veel programma's die mensen op hun Android-toestellen installeren zijn onveilig. Gewoonlijk vragen deze programma's om onleesbare voorwaarden te accepteren. Eenmaal geïnstalleerd zouden deze programma's kunnen onthullen waar het toestel (en dus de gebruiker) zich bevindt en zouden zij persoonlijke data zoals adresboeken of SMS-berichten kunnen lezen. Een schijnbaar onschuldige app zoals een zaklamp kan zo de privacy van de gebruiker schenden.

Voor eigenaren van mobiele apparaten is het belangrijk om een app-winkel te hebben die alleen Vrije Software biedt. Dit betekent dat de broncode niet alleen door de fabrikant kan worden gecontroleerd. Men kan controleren wat een app echt doet, en ongewenste functies benoemen of direct verwijderen. Het resultaat is een pakketbron die software biedt met licenties die de rechten van de gebruiker beschermt en niet misbruikt.

In de afgelopen maanden zijn we er achter gekomen dat steeds meer mensen zich zorgen maken over de software op hun mobiele apparaten. Uw redacteur vatte samen wat er op dit moment gebeurt met Bevrijdt Uw Android (Free Your Android), zoals de promotie in Griekenland, het updaten en vertalen van onze F-Droid folders, een interview met de F-Droid ontwikkelaar, en uw eindredacteur die deelneemt aan een evenement over consumentenbescherming op het gebied van mobiele telefoons in het Duitse Parlement.

Een andere veiligheidsnachtmerrie: DRM

Na een mogelijke terugval voor DRM in Europa is het belangrijk om over dit onderwerp meer bewustzijn te creëren. We kunnen niet zwijgen als sommige bedrijven Digital Restriction Management gebruiken om hun eigen auteursrechtwetten te schrijven, ons te beperken en onze IT-veiligheid te verminderen. Wij hebben met veel organisaties zoals EFF en April deelgenomen aan de Dag Tegen DRM, georganiseerd door FSF, om de gevaren van DRM te benoemen. De FSFE gebruikte de gelegenheid om contact op te nemen met de Europese Commissie door middel van een Open Brief over DRM in HTML5. We hebben uitgelegd dat DRM geheel in strijd is met de belangen van een grote meerderheid van de internetgebruikers.

Slechts enkele dagen later ontving de Vrije Softwaregemeenschap het slechte nieuws van Mozilla: DRM wordt toegevoegd aan Firefox (dit deel wordt EME genoemd). De reacties varieerden van de FSF die de samenwerking tussen Mozilla en Adobe afwijst, Mozilla die haar beslissing rechtvaardigt, anderen die haar daarin steunen, en Glyn Moody die hen bekritiseert door Mozilla's missie te vergelijken met haar huidige actie. Zoals altijd zijn we geïnteresseerd in uw mening. Wat denkt u over de beslissing van Mozilla en haar redenering? Wat kan de Vrije Softwaregemeenschap doen om tegenover deze stap te stellen? Laat het ons weten op onze publieke discussielijst.

Iets heel anders

Actief worden: Uw ervaringen met programmeerbronnen voor kinderen

Naast het publiceren van het maandelijkse Vrije Software In Educatie Nieuws (Free Software in education news) beantwoordt ons educatieteam veel vragen van mensen die meer Vrije Software in educatie willen gebruiken.

Toen het edu-team werd gevraagd naar goede bronnen om kinderen te leren programmeren, dacht Guido Arnold dat het antwoord (of meer: een samenvatting van de antwoorden) ook voor anderen interessant zou kunnen zijn. Dus publiceerde hij de samenvatting. Wij vragen u om uw feedback te geven over deze bronnen om zo onze educatie-website te verbeteren. Wat vind u ervan, heeft u al ervaring met enkele van hen, wat is goed, waar ondervind u problemen, en welke bronnen hebben we gemist?

Met dank aan alle vrijwilligers, Fellows en zakelijke donateurs die ons werk mogelijk maken,
Matthias Kirschner - FSFE