Nieuwsbrief

FSFE nieuwsbrief - september 2017

Geschreven door  op  

Publiek Geld? Publieke Code!

Digitale diensten, aangeboden en gebruikt door overheden, vormen een deel van de cruciale infrastructuur van 21ste-eeuwse democratische landen. Helaas hebben veel overheden, dankzij beperkende software-licenties, geen volledige controle over hun digitale infrastructuur. Hoewel het publiceren van publiek gefinancierde software onder een vrije licentie grote voordelen oplevert voor overheden en de samenleving, zijn beleidsmakers nog steeds weinig enthousiast over het verbeteren van wetgeving op dit gebied. Het is tijd om dit te veranderen. FSFE wil dat Europese wetgeving vereist dat publiek gefinancierde software ontwikkeld voor de publieke sector publiek beschikbaar moet komen onder een Vrije en Open Bron Softwarelicentie. Als het publiek geld is dat zou het ook publieke code moeten zijn!

De FSFE lanceerde deze week haar nieuwe campagne: "Publiek Geld Publieke Code". De campagne zal de komende maanden, tot de Europese Parlementsverkiezingen van 2019, gebruikt worden om goede en slechte voorbeelden van publiek gefinancierde software-ontwikkeling en haar potentiële hergebruik uit te lichten. U kunt al een overzicht van de campagne vinden, evenals een inspirerende video, onze open brief voor individuen en organisaties om te ondertekenen, en een lijst met organisaties die deze campagne steunen.

Het aanvankelijke succes van de campagne was overweldigend. Veel Europese websites and magazines deden verslag over de lancering. Op het moment waarop deze nieuwsbrief geschreven word is de Open Brief al ondertekend door meer dan 35 organisaties en meer dan 5000 individuen. Verscheidene politici en andere bekende personen hebben publiekelijk hun steun aan de campagne gekondigd. Onder hen Edward Snowden, voorzitter van Freedom of the Press Foundation:

"Public money shouldn't write software the public isn't allowed to fix. Sign the letter, save the world: https://publiccode.eu/#action #PublicCode"

Steun ook publieke code en onderteken de open brief: https://publiccode.eu/nl/#action

FSFE publiceert Beste Praktijken voor Softwarelicenties

Als u wilt dat anderen in staat zijn om uw code te gebruiken dan moet u een licentie toevoegen. U krijgt het beste resultaat als u het op een manier doet die door zowel mensen als machines begrepen kan worden. Eindeloze softwareprojecten en codeknipsels zijn vrij beschikbaar maar missen helaas een geschikte licentie. Een potentiële reden is dat het toevoegen van een licentie aan software - op de juiste manier en zodanig dat het begrijpelijk is - een uitdaging kan zijn. Ervoor zorgen dat computers uw licentie begrijpen is zelfs nog moeilijker.

Daarom is de FSFE begonnen met werken aan het makkelijker maken van het beheren an auteursrechten en licenties in Vrije en Open Bron Software. Onze gids met Beste Praktijken voor Softwarelicenties zal u helpen bij het op de juiste wijze invoegen van licentie- en auteursrechtnotities bij uw software. En terwijl we beste praktijken blijven evalueren vind u op https://reuse.software/ al een paar eenvoudige stappen om de auteursrechten en de licentie van uw project gemakkelijker te begrijpen.

In de online versie vind u hier een afbeelding:
Het FSFE-dorp tijdens SHA Kamp 2017 in Nederland.
https://fsfe.org/news/nl/nl-201709


Help ons om te groeien en en verschil te maken in 2017


Wat hebben we verder gedaan? Binnen en buiten de FSFE

The FSFE village during SHA Camp 2017 in the Netherlands.

Het FSFE-village tijdens SHA Kamp 2017 in Nederland.

Mis het niet! Komende evenementen met FSFE

CopyCamp in Warschau vindt plaats op 28 en 29 september. CopyCamp is een conferentie die de aandacht richt op de vraag hoe exclusieve immateriële rechten van invloed zijn op culture, educatie, wetenschap, technologie en Vrije Software. Matthias Kirschner zal spreken over "Limux: het verlies van een baken" en onze beleidsanalist Polina Malaja over de komende "EU-auteursrechtherziening en de gevolgen daarvan voor de ontwikkeling van samenwerkingssoftware ." De conferentie is gratis maar van deelnemers wordt gevraagd om zich vooraf te registreren. Dankzij de Stichting voor Pools-Duitse Samenwerking zijn er reisbeurzen beschikbaar voor Duitse inwoners (niet alleen burgers), betaald door het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Word actief

Neem een kijkje op onze "Public Money Public Code" pagina, bekijk de PMPC video en deel deze met vrienden, collega's en favoriete e-maillijsten. Vraag hen ook om de open brief te ondertekenen en doe dit zelf ook. Als de pagina niet in uw taal beschikbaar is, help ons dan met vertalingen.

Help ons om onze nieuwsbrief te verbeteren

Als u uw ideeën, afbeeldingen of nieuws wilt delen, stuur ze dan naar ons. Het adres is, zoals altijd, newsletter@fsfe.org. We kijken ernaar uit om van u te horen!

Met dank aan onze gemeenschap, alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers die het mogelijk maken dat u deze nieuwsbrief in uw moedertaal kunt lezen.

Uw eindredacteur,
Erik Albers


Help ons om te groeien en een verschil te maken in 2017