SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief maart 2018

Geschreven door  en  op  

Italië aan het front van Europese wetgeving voor publieke code

Met FSFE's Publiek Geld? Publieke Code! campagne eisen we niet alleen dat code die door het volk is betaald ook beschikbaar moet zijn voor het volk. We willen ook goede voorbeelden uitlichten zodat andere beleidsmakers ervan kunnen leren. Twee erg goede voorbeelden zijn artikel 68 en artikel 69 van de "Codice Amministrazione Digitale", een Italiaanse wet die van overheden binnen Italië vereist dat zij de voorkeur geven aan intern gemaakte oplossingen en Vrije Software-oplossingen boven propriëtaire oplossingen. Daarbij komt dat deze overheden de plicht hebben om de broncode en de documentatie van welk zelf ontwikkelde software dan ook die betaald is met publiek geld te delen. Deze wetten plaatsen Italië aan het front van de Europese wetgeving ten gunste van publieke code.

Helaas ontbreekt tot nu toe de juiste implementatie van de wet. In dit licht voerde FSFE's landteam Italië een Vraag het uw kandidaten-campagne waarin zij aan de politieke partijen de vroegen naar hun standpunt over Vrije Software en de implementatie van de eerder genoemde artikelen 68 en 69 na afloop van de nationale verkiezingen op 4 maart.

FSFE Italë ontving erg positieve reactien en veel partijen namen een positief standpunt over Vrije Software in. Zo'n grote consensus tussen deze partijen biedt hoop op vele mogelijkheden tot vooruitgang naar het gebruik van Vrije Software op nationaal niveau in Italië en een betere implementatie van de artikelen 68 en 69 van de "Codice Amministrazione Digitale". Passend bij dit alles verstuurde het team van "Developers Italia", die over de verdere implementatie van de artikelen 68 en 69 gaan, een boodschap van liefde voor Vrije Software op I love Free Software dag.

Lees ons gedetailleerde I love Free Software verslag

Zoals beloofd in de vorige nieuwsbrief hebben we een gedetailleerd verslag van onze I love Free Software-campagne in 2018. In het verslag zult un niet alleen lezen over enkele hoogtepunten van IloveFS van dit jaar. Dankzij onze huidige stagiair Jat hebben we ook een analyse en visualisatie van 439 'I Love Free Software' berichten die de #IloveFS hashtag bevatten. De schraper die Jat voor zijn analyse gebruikte is geschreven in GNU R en is gepubliceerd als Vrije Software.

Hoewel we ieder jaar blij zijn dat er zoveel mensen zijn die I love Free Software dag vieren nodigen we u ook uit om uw liefde voor Vrije Software iedere dag te uiten :)


Doe mee met onze gemeenschap van vrijheidsstrijders.


Wat hebben we verder gedaan? Binnen en buiten de FSFE

Wordt actief

Als u dat nog niet gedaan heeft, laat ons dan weten wat uw favoriete Vrije Software-evenement is waarvan u denkt dat het voor de FSFE-gemeenschap van belang is om er een kraam op te zetten of deel te nemen met een lezing of werkgroep. De eenvoudigste manier om dit te doen is door een e-mail te verzenden aan contact@fsfe.org met als onderwerp "Free Software event 2018". Benoem alstublieft waar het evenement over gaat, hoeveel deelnemers worden verwacht en wat de belangrijkste taal is die gebruikt zal worden. Controleert u voordat u ons informeert alstublieft of het niet al in onze lijst staat.

Als u welke andere evenementen dan ook regelmatig of binnenkort bezoekt, of het nu een grote conferentie of een plaatselijke bijeenkomst is, rust uzelf dan uit met een beetje FSFE-promotiemateriaal dat u kosteloos kunt bestellen.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u uw ideeën, afbeeldingen of nieuws wilt delen, stuur ze dan naar ons. Het adres is, zoals altijd, newsletter@fsfe.org. We kijken ernaar uit om van u te horen!

Met dank aan onze gemeenschap, alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertaal te lezen.

Uw eindredacteuren,
Erik Albers en Max Mehl


Doe mee met onze gemeenschap van vrijheidsstrijders.