Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief - september 2018

Geschreven door  op  

Beperkte uitzondering voor Vrije Software in de auteursrechtrichtlijn

Op 12 september verwierp het Europees Parlement het mandaat om de controversiële wetgeving die bedoeld is om online auteursrecht te herzien versneld door te voeren. Na de vorige afwijzing in juli stemden zij opnieuw over dit pakket en deze keer werd het aangenomen. Desalniettemin hebben we met amendement 143 en 150 van het huidige voorstel voor auteursrechtherziening tenminste een beperkte uitzondering voor “open bron software ontwikkelplatforms (..) binnen de betekenis van deze richtlijn”. (geconsolideerd document)

Deze uitzondering is deels een resultaat van onze Red Code Delen-campagne. Bijna 13.000 individuen hebben al onze open brief ondertekend waarin gevraagd word om de mogelijkheid om online software de delen en te bouwen veilig te stellen en veel Vrije Software-supporters lieten van zich horen. Ga alstublieft door met het steunen van deze campagne omdat het debat nog niet voorbij is.

in de volgende stap starten het Europees Parlement en de Rad een trialoog onder voorzitterschap van de Europese Commissie. Dit debat zal waarschijnlijk voortduren tot volgend jaar. We zullen dit proces zorgvuldig volgen en van ons laten horen voor Vrije Software. Meld u aan als supporter als u ons werk wil steunen.

"Ga vandaag voor open, er is geen excuus"

Als deel van onze Publiek Geld? Publieke Code!-campagne houden we een serie interviews die goede voorbeelden en use cases uitlichten als beste praktijken. Deze keer hielden we een interview met Timo Aarnio, GIS-expert bij het National Land Survey van Finland en product-eigenaar van Oskari-software. Oskari is een prijswinnend Vrije Software platform voor het browsen, delen en analyseren van geografische informatie uit gedistribueerde data-bronnen. Lees over de achtergrond, de ontwikkelpraktijken en een netwerk van meer dan 38 organisaties uit de publieke en private sector.

Van links naar rechts: leden van de FSFE-gemeenschap


Help ons om Publiek Geld? Publieke Code! te eisen!


Wat hebben we gedaan? Binnen en buiten de FSFE

Vacatures bij FSFE

We hebben op dit moment vacatures voor een stage en voor een "Bundesfreiwilligendienst". Lees over onze stages, vorige stagiair(e)s en huidige vacatures op onze stagepagina

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u uw ideeën, afbeeldingen of nieuws wilt delen, verzend ze dan naar ons. Het adres is, zoals altijd, newsletter@fsfe.org. We kijken ernaar uit om van u te horen!

Met dank aan onze gemeenschap, alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertaal te lezen.

Uw eindredacteur,
Erik Albers


Help ons om Publiek Geld? Publieke Code! te eisen!