SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuwsbrief

FSFE nieuwsbrief - november 2019

Geschreven door admin op  

Deze maand presenteren we onze Portugese vrienden van ANSOL en hun succesverhaal over het oplossen van de problemen die DRM in hun land creëert en geven we tips over hoe u soortgelijke acties kunt ondernemen in het land waar u woont. Aflevering 2 van de FSFE's Software Freedom Podcast is verschenen en wij wijden het aan de KDE-gemeenschap en de transformaties en updates die zij momenteel uitvoeren. U kunt aankomende evenementen en interessante verhalen ontdekken met beelden van de evenementen waar onze gemeenschap Vrije Software door heel Europa heen heeft gepromoot. We bieden een voorproefje van het officiële rapport van de FSFE over de jaarlijkse gemeenschapsbijeenkomst dit jaar in Bolzano (Italië). In de Word Actief- sectie vragen we om uw hulp met het nieuwe "Publieke Geld? Publieke Code!"-initiatief. We hebben meer gemeenten en openbare lichamen nodig om de principes te omarmen en deel uit te maken van de ondertekenaars.

Hoe DRM is opgelost in Portugal

DRM-technologieën beperken individuen om met hun media dingen te doen die volkomen legaal zijn. Zo mogen we bijvoorbeeld geen mix van muziekbestanden samenstellen die we legaal hebben gekocht of een e-boek uitlenen aan een vriend of vriendin. Zelfs back-ups kunnen beperkt zijn. In aansluiting op de Dag tegen DRM hebben we in november een gastartikel gepubliceerd van onze vrienden bij de Portugese Vereniging voor Vrije Software (ANSOL): Paula Simões en Marcos Marado. Samen met de Portugese Vereniging voor Vrij Onderwijs (AEL) werkten zij al 15 jaar aan het oplossen van het DRM-beleid in Portugal. Eindelijk hebben ze de oplossing bereikt die ze zochten en in hun artikel hebben ze de inzichten van dat succes met u gedeeld. ANSOL en AEL hebben beleidsmakers kunnen laten zien wat er mis was met DRM en hoe de implementatie ervan burgers en andere actoren belemmert om hun rechten uit te oefenen en te profiteren van de wettelijk voorziene uitzonderingen op het auteursrecht. Hun verhaal kan u inspireren om hetzelfde te doen in uw land of gewoonweg inzicht te krijgen in hoe de beleidsvorming ten goede kan worden beïnvloed.

Podcast deel 2 - A closer look at the KDE community with Lydia Pintscher

De november-aflevering van de onlangs gelanceerde Software Freedom Podcast is gewijd aan de internationale Vrije Softwaregemeenschap KDE. Bij de FSFE hebben we enige geschiedenis van samenwerking met KDE, waarvan een van de grootste projecten de fiduciaire licentieovereenkomst (FLA) was, een onderwerp dat we ook in deze podcast bespreken. Onze gast Lydia Pintscher is KDE's vice-voorzitter en in deze aflevering deelt ze met ons hoe de KDE-gemeenschap zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld en veranderd en hoe hun team erin geslaagd is om een aantal van de meest dringende sociale en generationele uitdagingen waarmee de KDE-gemeenschap wordt geconfronteerd oplost.

Daarnaast heeft Lydia Pintscher het over de prioriteiten van KDE. Bijvoorbeeld hun werk om hun toepassingen consistenter te maken zodat ze soepel lopen op uw machines. Luister naar de tweede aflevering van de Software Freedom Podcast om erachter te komen hoe KDE hun betrokkenheid bij Android en het mobiele gebied ziet. U hoort ook hoe KDE zichzelf plaatst in termen van technologische duurzaamheid of scenario's waarbij het aangesloten apparaat niet langer een telefoon, tablet of desktop is.


Steun ons werk met een donatie:https://my.fsfe.org/donate?referrer=nl-201911


Mis het niet: komende evenementen met de FSFE

Zoals elke maand proberen we de boodschap woord te verspreiden en individuen en organisaties te helpen begrijpen wat Vrije Software is en hoe Vrije Software bijdraagt aan vrijheid, transparantie en zelfbeschikking. Als u geïnteresseerd bent om ons in actie te zien en u aan te sluiten bij ons doel, houd dan de komende weken rekening met de volgende data en locaties:

Wat hebben we gedaan? Binnen en buiten de FSFE

Sinds de laatste nieuwsbrief zijn we actief geweest met het promoten van Vrije Software door individuen en organisaties te helpen een beter begrip te krijgen van wat Vrije Software is en hen aan te moedigen het te ontwikkelen en te implementeren in hun levens. We willen de evenementen waarvan we foto's, video's of andere opnames hebben met u hieronder delen:

De keuze van de eindredactrice

Word actief

De "Publiek Geld? Publieke Code!"-campagne lanceerde een initiatief dat zoekt naar meer door de overheid gefinancierde lichamen (instanties, scholen, ziekenhuizen, enz.) die onze open brief tekenen. Deze maand vragen we u vriendelijk om u aan te sluiten bij ons doel door e-mails en brieven te sturen naar burgemeesters, gemeenten of andere bestuurders in de steden van het land waarin u woont. U kunt de voorbeeldbrief gebruiken als sjabloon, waarbij u de instellingen oproept om de campagne te tekenen.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u uw gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur deze dan naar ons op. Zoals altijd is het adres newsletter@fsfe.org. We kijken ernaar uit om van u te horen!

Als u ons en ons werk ook wilt steunen, sluit u zich dan aan bij onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage: https://my.fsfe.org/donate?referrer=nl-201911.

Met dank aan onze gemeenschap, alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers, die u in staat stellen deze nieuwsbrief in uw eigen taal te lezen.

Hoogachtend,

Galia Mancheva


Steun ons werk met een donatie:https://my.fsfe.org/donate?referrer=nl-201911