Nieuwsbrief

Vraag naar transparante CovPass-apps in EU +++ Nederlanders krijgen Routervrijheid

op  

In onze nieuwsbrief van augustus en september vieren we het verkregen recht van het gebruik van een eigen router in Nederland. We leggen uit waarom elke app die de verspreiding van Covid-19 aanpakt Vrije Software moet zijn. We delen het nieuws van onze levendige gemeenschap, volgen wat er in de zomer is gebeurd en er voor ons ligt.

CovPass-apps zouden voor iedereen beschikbaar moeten zijn en dus Vrije Software moeten zijn

Apps die voor iedereen noodzakelijk zijn, zouden voor iedereen beschikbaar moeten zijn, zonder extra en propriëtaire software-winkels te moeten installeren. Dit was niet het geval met de Duitse CovPass-app, die het digitale COVID-certificaat van de EU voor Corona-vaccinatie op smartphones verstrekt. Deze was vanwege propriëtaire afhankelijkheden alleen beschikbaar in de app-winkels van Apple, Huawai en Google. Zo'n praktijk negeert diegenen die bewust propriëtaire software vermijden en kiezen voor het gebruik van Vrije Software. Voor hen was de app niet beschikbaar.

Experts brachten de redding en daarom willen we @jugendhacker, @mythsunwind, @rugk, @tzugen, Felix C. Stegerman en Marcus Hoffmann bedanken. Samen hebben ze wekenlang belangeloos gewerkt aan de ontwikkeling van de CovPass-app voor F-droid. De experts hebben ook propriëtaire Google-bibliotheken die niet nodig waren om de app te laten functioneren verwijderd.

Dit extra werk had voorkomen kunnen worden als de ontwikkelaars van de CovPass, die met publiek geld worden betaald, deze overbodige propriëtaire bibliotheken vanaf het begin niet zouden hebben toegevoegd. Bovendien verleende het bedrijf dat de CovPass ontwikkelt geen steun aan externe ontwikkelaars, wat het voor de vrijwilligers moeilijk maakte om verbeteringen aan te brengen. Hierdoor bleken verbeteringen die weinig inspanning van de van de oorspronkelijke ontwikkelaars zouden hebben gevergd een moeilijke taak voor externe deskundigen. Het is een typisch probleem dat kan vermeden worden door welke software dan ook waarvan de ontwikkeling met publiek geld is betaald als Vrije Software uit te brengen.

Hetzelfde proces gebeurde vorig jaar met de Covid-tracing app: deskundigen namen vrijwillig taken over van regeringen en overheden om Corona-apps voor iedereen beschikbaar te maken. In het geval van Covid-gerelateerde apps, hebben overheden in Duitsland gefaald. "We dringen er bij de regering op aan om haar praktijken snel aan te passen en ervoor te zorgen dat iedereen deze apps zonder enige beperking vanaf de publicatie kan gebruiken" zegt FSFE-voorzitter Matthias Kirschner. In contrast met deze praktijken is er het voorbeeld van Zwitserland, waar de officiële Covid-certificaat-app door het Federaal Bureau voor Informatie Technologie, Systemen en Telecommunicatie (FOITT) aan F-Droid werd toegevoegd.

Beleidsbeïnvloeding loont: Nederlandse internetgebruikers krijgen Routervrijheid

Routervrijheid is nu een realiteit in Nederland. Alle Internet Service Providers (ISP's) moeten eindgebruikers in staat stellen om binnen 6 maanden hun eigen routers en modems te kiezen en te gebruiken. Ook werd verzekerd dat consumenten die een alternatieve router in gebruik hebben genomen nog steeds technische ondersteuning van de ISP's moeten krijgen. Het besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) betekent een overwinning voor consumenten in Nederland en een overwinning voor netneutraliteit in Europa.

De nieuwe regels werden aangenomen na een aanhoudende inspanning van de FSFE om de aandacht te vestigen op het belang van Routervrijheid. De FSFE nam drie jaren geleden voor het eerst contact op met BEREC over de eis van Routervrijheid, hetgeen in 2018 erin resulteerde dat Routervrijheid de standaardbeslissing voor Europese landen werd. In 2019 nam de FSFE ook contact op met het Nederlandse nationale agentschap om te informeren over de situatie in Nederland. Sindsdien heeft FSFE's landteam Nederland de zaak doorgedrukt door het organiseren van seminars, met belanghebbenden te praten, naar evenementen te gaan, de zaak op sociale media te bepleiten en door te helpen bij het opstellen van technische en juridische documenten.

Nu is het tijd om feest te vieren. Het besluit van ACM is een grote overwinning voor alle eindgebruikers in Nederland!

Wilt u meer leren over de status van Routervrijheid in uw land? Bekijk onze kaart! U kunt bijdragen aan ons werk door deel te nemen aan onze enquête onder eindgebruikers om Routervrijheid in uw land in kaart te brengen.

Komende evenementen:

Op woensdag 15 september om 20:00 CEST organiseert het Nederlandse FSFE-team haar maandelijkse ontmoeting. Het Nederlandse team verwelkomt altijd nieuwe leden. Wilt u deelnemen aan de ontmoeting? Neem dan contact op met FSFE's Nederland-coördinator Nico Rikken.

In haar maandelijkse ontmoeting in september zal FSFE's Vrouwengroep in discussie gaan over genderaspecten van leerprogramma's. Onderzoeksrapporten zullen kort worden gepresenteerd en besproken. We verwelkomen nieuwe leden die zich als vrouwelijk identificeren. De datum moet nog vastgesteld worden dus als u geïnteresseerd bent in Vrije Software, meldt u zich dan aan voor onze e-maillijst en leer ons kennen.

Wat hebben we gedaan:

FSFE-informatiekraam op Veganmania, Wenen, 2021

Word actief voor de federale verkiezing in Duitsland

Op 26 september wordt in Duitsland een nieuwe Bondsdag gekozen. Wij zijn betrokken bij de verkiezingen en willen er met onze activiteiten zeker van zijn dat "Publiek Geld? Publieke Code!" voor de volgende regering een belangrijke rol speelt. Daarom willen we ervoor zorgen dat onze "Publiek Geld? Publieke Code!"-eisen zullen worden opgenomen in het regeerakkoord van de volgende Duitse regering. Om dit te bereiken hebben wij uw hulp en steun nodig. U kunt in ons speciale activiteitpakket [DE] leren hoe u ons kunt helpen.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u uw ideeën, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan alstublieft naar ons. Zoals altijd is het adres newsletter@fsfe.org. We kijken ernaar uit om van u te horen! Als u ook ons en ons werk wilt steunen, wordt dan lid van onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage. Met dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.

Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou


De grootste financiële impact voor de FSFE in deze tijden van van fysieke afstand is de annulering van Vrije Software-conferenties, inclusief onze eigen evenementen. Om de Vrije Software-beweging solide en levend te houden kunt u overwegen om een deel van uw conferentiebudget te doneren aan Vrije Software-organisaties, inclusief de FSFE..