SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuwsbrief

Zwakke digitale rechten in EU +++ Schaakmat! +++ 5 redenen waarom

op  

In deze aflevering merken we op dat de EU-Verklaring inzake digitale rechten naar een onduidelijke, dubbelzinnige tekst tendeert. Vrije Software-schaakmachine wint juridische strijd. Uw bijdrage kan softwarevrijheid helpen. JHvV-registratie. Het Griekse team komt na lange tijd weer bij elkaar.

Drie illustraties. Een donker officieel gebouw, een bijeenkomst van een gemeenschap, een schaakbord.

EU-verklaring over digitale rechten blijft achter bij de ambities

EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Commissie hebben een consensus bereikt over de Verklaring van Digitale Rechten en Beginselen. De verklaring is bedoeld als referentiepunt voor de digitale transformatie van Europa. In plaats daarvan daalt zij af in troebele wateren, waardoor dubbelzinnigheid ontstaat. De formulering is onduidelijk en de verklaring gaat voorbij aan bestaande goede voorstellen.

Naar verluidt bouwt de verklaring voort op eerdere initiatieven zoals de verklaringen van Berlijn en Tallinn. Deze raamwerken verwezen reeds naar Vrije Software met betrekking tot digitale soevereiniteit en interoperabiliteit, vereisten meer gebruik van Vrije Software en versterkten de eis voor het gebruik ervan. Het is opvallend dat Vrije Software met betrekking tot interoperabiliteit niet expliciet wordt genoemd in de Verklaring van Digitale Rechten en Beginselen.

Copyleft beschermt Vrije Software tegen propriëtair worden. Vrije Software schaakmotor Stockfish spande een rechtszaak aan toen ChessBase delen van Stockfish' werk verspreidde onder een propriëtaire licentie, waardoor de GPL-3.0 verplichtingen werden geschonden. Schaakmat! Stockfish heeft gewonnen. ChessBase moet zijn Free Software elementen online zetten. Met kleine uitzonderingen moet Chessbase gedurende een jaar stoppen met de distributie van de inbreukmakende producten. Na die tijd krijgt ChessBase zijn licentie terug, maar moet het volledig voldoen aan de GPL-3. Het kan de Software Freedom Conservancy inhuren om te certificeren dat het voldoet.

Schaakbord met een witte paardenpion tussen een zwart paard en een zwarte toren.

5 redenen waarom uw bijdrage ertoe doet

Uw steun en bijdrage voor de promotie van Vrije Software zijn belangrijk om ons continue werk veilig te stellen, onze onafhankelijkheid zeker te stellen, onze democratische samenleving te versterken, softwarevrijheid te promoten en concrete stappen er naar toe te implementeren en het gemakkelijker te maken om Vrije Software te gebruiken en te ontwikkelen.

JHvV-registraties eindigen in 2022

Inschrijving voor Jeugd Hackt voor Vrijheid eindigt op 31 december. De codeerwedstrijd verwelkomt 14-18-jarige Europeanen die een Vrije Softwareproject naar keuze willen hacken en geldprijzen willen winnen. Zoals sommige van de winnaars van de vorige editie verklaarden, was deelname erg leuk en een geweldige kans. Bekijk onze video met de winnaars die hun projecten in Brussel presenteren. Deel deze kans onder uw vrienden en gemeenschap! Bovendien kunt u de video naar scholen, leerkrachten en jongeren in uw regio versturen.

Jongen met zwarte hoodie waarop 'Hacking for Freedom' staat zegt: Hou je van coderen? Doe mee aan de JHvV-wedstrijd tot 31 dec.

Afgelopen evenementen

Reeks kraampjes met mensen erachter; persoon met oranje T-shirt kijkt naar de camera.
Vincent Lequertier bij kraam op het evenement Campus du Libre. November 2022, Lyon (Frankrijk).
Conferentieruimte. Geprojecteerde presentatie met REUSE-logo, banners met GNU Health-logo, vrouw presenteert.
Lina Ceballos presenteert REUSE op de GNU gezondheidsconferentie (GNU Health Conference). November 2022, Las Palmas (Spanje).

FSFE-groepen

Onze groepen verwelkomen iedereen die geïnteresseerd is in Vrije Software en zich te houden aan de gedragscode. Dit is waar ze mee bezig zijn:

Duitsland: Een feestelijke bijeenkomst markeerde het einde van het jaar bij de lokale FSFE-groep in Berlijn. Nikolai van "cosum" trad aan als spreker. cosum (van CO-llaborative con-SUM-ption) is een uitleenplatform dat mensen in staat stelt dingen te kunnen delen, zoals gereedschap, tuingereedschap of tuinhuisjes. Hiermee wil de groep meer sociaal-ecologische consumptiemodellen bevorderen. Met cosum kan een publieke leenwinkel worden opgericht, maar ook privé-naar-privé leningen tussen vrienden en uitlenen in gemeenschappen, bijvoorbeeld in huis of buurt, zijn mogelijk. Lenen bespaart middelen, geld en ruimte. Hamburg heeft maandelijkse bijeenkomsten in de fysieke ruimte.

Griekenland: Na een lange tijd zonder vergaderingen komt het FSFE landteam Griekenland op donderdag 15 december bijeen voor een eerste kennismakingsvergadering. De onderwerpen die besproken zullen worden zijn: Mastodon en zijn huidige ontwikkelingen, Griekse instanties, aanbevelingen voor inhoud in de Griekse taal en gebruikstips. Nikos Roussos, ontwikkelaar bij libreops, zal spreken over Libretooth. FSFE's projectmanager Fani Partsafyllidou zal updates over Vrije Software in Europa delen. Kom gewoon langs!

Nederland: Tijdens hun laatste vergadering is het team in discussie gegaan over het Gitea governance conflict. De Fair Digital Education coalitie, waarin de FSFE deelneemt via het landteam Nederland, werd een Internet Society chapter. De groep besprak ook een zorgwekkend fenomeen in Nederland, waar burgers WhatsApp-groepen vormen met politiedoeleinden. De vraag is of een zelfstandige Belgische groep kan worden gevormd. De volgende bijeenkomst is op 21 december.

Zwitserland: Bazel: Tijdens hun vorige vergadering heeft de lokale FSFE-groep Bazel de afhankelijkheid van scholen van propriëtaire software besproken. De ervaringen van de leden waren vergelijkbaar: scholen hebben een simplistische benadering van software. De beste manier om dit te corrigeren is door de voordelen van Vrije Software op een speelse en visuele manier aan te tonen. De groep vergeleek Tor, VPN en Freifunk als privacy-opties. Een lid van de Zürich-groep moedigde de Bazelse groep aan om een projectmatige strategie aan te nemen. Zürich: De lokale FSFE-groep Zürich heeft de FediGov-campagne gelanceerd en heeft een folder gemaakt voor de "Leer als een pro"-campagne.

Vrouwen: Tijdens de laatste online vergadering presenteerde Fani de open brief van Android Opwaarderen aan de groep. Daarna sprak het team over deelname aan de gedecentraliseerde en onafhankelijke alternatieve evenementen van 37c3. In de vorige bijeenkomst besprak de groep radiotechnologie, een voorbeeld van een op privacy-gerichte stemassistent en afdrukken in kleur.

Word actief

Wij hebben uw steun nodig om het recht te krijgen alle software op elk apparaat te installeren. onderteken onze open brief en deel hem met uw eigen boodschap. Leg aan uw netwerk uit wat dit recht voor u betekent.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan ze naar ons. Zoals altijd is het adres newsletter@fsfe.org. We kijken er naar uit om van u te horen! Als u ons en ons werk ook wilt steunen, wordt dan lid van onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage. Met dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.

Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou