Veelbelovend nieuws uit België en Dortmund +++ IT-veiligheid +++ Vacature
In de nieuwsbrief van januari: De gemeente Dortmund omarmt Vrije Software en België werkt aan het zekerstellen van Routervrijheid. Een cryptograaf analyseert IT-beveiliging. Een digitaal gezondheidsecosysteem voorziet bestanden van licenties met REUSE-gereedschap. We zoeken naar een kantoorcoördinator. We kijken ernaar uit om u op FOSDEM te zien. I Love Free Software-evenementen.
België op de juiste weg om eindgebruikers te beschermen
Samenwerking met supporters en vrijwilligers brengt ons dichter bij de overwinning. Wij richten Routervrijheid aan privacygroepen, consumentenorganisaties, regelgevende instanties en vertegenwoordigers van de telecommunicatie-industrie. Wij willen dat de komende wetgeving in België het recht van alle internetgebruikers beschermt om een eigen modem en router te kiezen en te gebruiken. modem en router. Wij waren niet alleen. 260 mensen uit België beantwoordden onze enquête die we konden gebruiken om potentiële belemmeringen voor Routervrijheid aan te tonen.
De Belgische telecomregulator heeft een kader opgesteld dat zorgt voor Routervrijheid voor alle verbindingen, inclusief glasvezel, dat in andere landen vaak werd uitgesloten. Handhaving van het huidige voorstel betekent een overwinning voor digitale rechten in België.
Dortmund wordt voorbeeldgemeente voor Vrije Software
Door Vrije Software te omarmen, wordt Dortmund een voorbeeld voor andere gemeenten. De stad Dortmund initialiseert samen met Berlijn en München de "Open Source Big 3" en richt een "Coördinatiebureau voor Digitale Soevereiniteit en Open Source" op. Dit bureau in Dortmund zal samenwerken met de Gemeenschappelijk Gemeentelijk Bureau voor Administratief Beheer (KGSt) inzake Vrije Software governance. De betrokkenheid van KGSt maakt deze ontwikkeling relevant voor alle andere gemeenten in Duitsland.
Wij zullen u over de ontwikkelingen informeren in een online evenement op 11 januari 2023, georganiseerd in samenwerking met het Do-FOSS-initiatief en de Offene Kommunen.NRW. Registreer u om mee te doen!
Podcastaflevering: Wat maakt een programma veilig?
Het bereiken van optimale beveiliging is een uitdaging voor de gemiddelde gebruiker; we moeten beslissen welk niveau van privacy we nodig hebben en waar we ons prettig bij voelen. Cryptograaf en privacyspecialist Cryptie legt uit wat een programma veilig maakt: het moet gecontroleerd, geverifieerd en gecorrigeerd worden. Vrije Software stelt meer mensen in staat om te controleren omdat meer mensen de code mogen lezen en kwetsbaarheden mogen ontdekken.
Uiteindelijk creëert Vrije Software een cultuur waarin mensen bereid zijn om kritiek op systemen en software te beantwoorden. Er is echter ook Vrije Software die niet wordt gecontroleerd, dus de veiligheid ervan wordt niet bevestigd. Conclusie: de beste en veiligste software is Vrije Software, maar niet alle Vrije Software is veilig. Luister naar onze nieuwe podcastaflevering met Cryptie.
Digitaal Gezondheidsecosysteem voegt licenties aan bestanden toe met REUSE-gereedschap
De combinatie van twee ideeën, universele toegang tot gezondheidszorg en Vrije Software, geeft ons GNU Health. Gemaakt door GNU Solidario, een non-profit die zich bezighoudt met technologie en sociale geneeskunde, is GNU Health een door de gemeenschap gestuurd Vrije Softwareproject. Tijdens een bezoek aan scholen in Latijns-Amerika twintig jaar geleden, realiseerde oprichter Dr. Luis Falcón, dat technologie sociale veranderingen moet ondersteunen.
Om de licenties duidelijk te maken, heeft het project onlangs de REUSE-specificatie 3.0 overgenomen in de onderdelen Hospital Management System (zowel server als cliënt) en Thalamus (de berichtenserver voor de GH Federatie). Luis presenteerde het project en het proces van de REUSE-implementatie in een interview op video.
“Bedankt voor uw steun”-verloting
De FSFE heeft uw hulp nodig om te blijven werken aan softwarevrijheid. Steun ons tot 12 februari! We willen u voor uw steun tijdens deze moeilijke tijden bedanken met een verloting. Als u meer dan €128 doneert of in het afgelopen jaar heeft gedoneerd dan ontvangt u wellicht een gesigneerd exemplaar van Ada & Zangemann: een verhaal over software, skateboards en frambozenijs' Heeft u geluk?
Vier I Love Free Software Day met een ontmoeting
Laten we op dinsdag 14 februari samen dank u wel zeggen tegen de geweldige Vrije Softwaregemeenschap; laten we onze liefde betuigen aan de medewerkers achter Vrije Software. Hun werk is onvervangbaar en blijft niet onopgemerkt.
We nodigen u uit om een thematische bijeenkomst te organiseren met vrienden, collega's of lokale FSFE-groepen en uw foto's met ons te delen. We nodigen u ook uit om per video of afbeelding een hartelijk dankwoord te sturen naar uw favoriete Vrije Softwareproject.
Neem deel aan ons team en zorg voor ons kantoor
Wij zijn op zoek naar een kantoorcoördinator voor onbepaalde tijd, van 25 tot 35 uur per week in ons kantoor in Berlijn.
Neem deel aan een van onze evenementen
- 💻 Online: Wilt u een werkgroep organiseren over het flitsen van telefoons? Wij helpen u graag met een online train-de-trainers werkgroep. Leer meer over de Android Opwaarderen-campagne, waar u op moet letten bij het organiseren van een werkgroep en hoe wij kunnen helpen bij het promoten en uitvoeren van een werkgroep. De leidende F-Droid-beheerder Hans-Christoph Steiner en microG-hoofdontwikkelaar Marvin Wißfeld zullen deze twee hoeksteenprojecten presenteren. De werkgroep zal online in het Engels plaatsvinden op 19 januari 2023 vanaf 18.00 uur (CET) BBB-kamer.
-
💻🇧🇪 Online & Brussel, België: De FSFE gaat naar FOSDEM 2023! Kom op zaterdag 4 februari naar onze juridische en beleidsontwikkelruimte (Legal en Policy Devroom) en onze lezing over TEDective. Bezoek op zondag 5 februari onze lezingen over REUSE en 'Publiek geld? Publieke code!' beleid en gemeenschapsverhalen verhalen. Als u in Brussel bent, kom dan naar onze kraam, op elk moment in het weekend.
-
🇩🇪 Keulen, Duitsland: Android Opwaarderen komt eraan op 20 januari. U kunt de levensduur van uw telefoon verlengen door hem te flitsen met een besturingssysteem op basis van Vrije Software. We zullen voorbeelden van telefoons meenemen, zodat deelnemers kunnen sleutelen aan Vrije Software-besturingssystemen en we zullen de deelnemers ook helpen hun eigen apparaten te flitsen. Registreer u alstublieft.
Wat we gedaan hebben
- We hadden weer een leuke Android Opwaarderen-werkgroep in Berlijn, deze keer in een bibliotheek-makerspace. Verschillende mensen kwamen naar de Pablo Neruda-bibliotheek voor het evenement, en velen kwamen langs uit nieuwsgierigheid. We flitsten telefoons en om in de vakantiestemming te komen aten we koekjes en dronken we koffie.
Groepen
Duitsland: De lokale groep in Berlijn had zijn online edu-bijeenkomst en de lokale groep Hamburg had haar maandelijkse ontmoeting.
Griekenland: Het FSFE-landteam Griekenland had zijn eerste vergadering in december, met veel deelnemers en een levendige discussie over Mastodon die urenlang duurde. De vergadering begon met een lange kennismakingsronde. Daarna besprak de groep tips over Mastodon. Nikos Roussos presenteerde de Griekse Mastodon-instantie Libretooth. Fani Partsafyllidou, FSFE-projectmanager Communicatie, gaf updates van de FSFE. De groep stemde voor "Vertalingen en documentatie in het Grieks" als onderwerp van de volgende bijeenkomst op 12 januari.
Nederland: Het FSFE-landteam Nederland kwam vlak voor de vakantie online bijeen en besprak hoe om te gaan met propriëtaire leermiddelen en of er een vergadering moest worden georganiseerd tijdens FOSDEM. Ze spraken ook over het publieke register van KI-systemen in Amsterdam, de innovatie van Open Hardware in Delft en communicatieproblemen met Neutrinet VPN. Fani deelde updates van de FSFE.
Zwitserland: De groep in Zürich komt bijeen op 19 januari om een I Love Free Software-bijeenkomst te plannen en in discussie te gaan over lopende campagnes.
Vrouwen: De volgende bijeenkomst van de vrouwengroep zal plaatsvinden op 20 januari.
Draag bij aan onze nieuwsbrief
Als u gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan ze naar ons. Zoals altijd is het adres newsletter@fsfe.org. We kijken er naar uit om van u te horen! Als u ons en ons werk ook wilt steunen, wordt dan lid van onze gemeenschap en steun ons met een donatie of maandelijkse bijdrage. Met dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers, die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.
Gelukkig Nieuwjaar!
Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou