Deze vertaling zou achterhaald kunnen zijn ten opzichte van originele tekst. Help ons alstublieft bij het vertalen van deze en andere pagina's op fsfe.org zodat mensen onze boodschap in hun moedertaal kunnen lezen.

Nieuws

De FSFE is verheugd dat de gebruikers een uitgebreidere keuze krijgen maar waarschuwt dat Vrije Software wordt uitgesloten van interoperabiliteit.

op:

De Free Software Foundation Europe feliciteert de Europese Commissie met haar beslissing om Microsoft te verplichten haar klanten een vrije keuze te laten tussen verschillende browsers. "Het selectiescherm zal er de gebruikers attent op maken dat ze zelf keuzes kunnen maken", zegt Karsten Gerloff, voorzitter van de FSFE. "We zijn blij dat de FSFE er heeft toe bijgedragen dat de Commissie grenzen heeft gesteld aan het desktopmonopolie van Microsoft."

De commissie heeft vandaag bekend gemaakt dat er in de antitrustzaak tegen Microsoft aangaande webbrowsers een schikking bereikt is. De FSFE was in deze zaak betrokken als belanghebbende derde partij. "Microsoft heeft haar dominante marktpositie misbruikt om concurrenten uit de markt te duwen door haar eigen browser aan het Windows besturingssysteem vast te linken", zegt Gerloff. "Aangezien het bedrijf blijft weigeren om zich aan Open Standaarden te houden, worden er nog steeds websites gebouwd die alleen met Internet Explorer werken. Voor gebruikers van andere browsers is dit een nadelige situatie."

Interoperabiliteit

De Europese Commissie onderzoekt ook hoe Microsoft het voor haar concurrenten onmogelijk maakt om producten te creëren die kunnen samenwerken met haar productiviteitssoftware voor desktops. Microsoft heeft een vorm van zelfregulering aangeboden. De beloften die ze daarin maken zijn echter nutteloos voor Vrije Softwareontwikkelaars aangezien ze elk commercieel gebruik van Microsofts interoperabiliteitsinformatie uitsluiten.

Carlo Piana, juridisch raadgever voor de FSFE, zegt: "Hun verbintenissen rondom patenten voldoen geenszins. Ze staan geen commerciële exploitatie toe. Zo verhindert Microsoft concurrentie van Vrije Software, wat in veel domeinen de grootste concurrentie voor hun software is. Het zou er in tegenstelling toe leiden dat Microsoft commerciële Vrije Softwareontwikkelaars en hun klanten zal kunnen blijven bestoken met patent-FUD(fear=angst, uncertainty=onzekerheid en doubt=twijfel).

Karsten Gerloff zegt: "We zijn tevreden met de beslissing van de Commissie om het onderzoek naar interoperabiliteit niet af te sluiten. Ze zullen de beloften die Microsoft maakte om de concurrentie te verbeteren opvolgen. We hebben er het volste vertrouwen in dat de Commissie zal optreden als blijkt dat de gemaakte beloften de zaken voor Vrije Software niet vooruit helpen."