Nieuws

Studie: Europees Parlement moet Vrije Software en Open Standaarden aannemen om zeker te zijn van transparantie

op:

Vrijdag is een studie gepubliceerd die aangeeft dat het Europees Parlement Vrije Software en Open Standaarden moet aannemen om aan haar transparantieverplichtingen te voldoen. De auteurs concluderen dat "de procedureregels van het Europees Parlement als dat mogelijk is Vrije Software en Open Standaarden verplicht moeten stellen voor alle systemen en data die gebruikt worden voor het werk van het Parlement."

De studie, getiteld "Ensuring utmost transparency -- Free Software and Open Standards under the Rules of Procedure of the European Parliament" ("Zeker zijn van maximale transparantie -- Vrije Software en Open Standaarden onder de procedureregels van het Europees Parlement"), was voorbereid door twee juridische experts voor de Groenen/EFA in het Europees Parlement. De auteurs, de juridische experts Carlo Piana (Italië) en Ulf Öberg (Zweden), beargumenteren dat het Parlement is toegewijd aan zelfs een nog hogere standaard in openheid dan andere EU-instituten.

"Deze studie zend een sterk signaal dat Vrije Software en Open Standaarden essentieel zijn voor de Europese instituten om te voldoen aan hun transparantieverplichtingen", zegt FSFE-Voorzitter Karsten Gerloff. "We roepen het Europees Parlement op om de aanbevelingen van de studie op alle niveaus uit te voeren, en wel zo snel als mogelijk, met name als het gaat om de toegang tot en het gebruik van documenten, e-mail en encryptie, videostreams en aankomende inkoopbeslissingen".

De studie bevat een lijst met een aantal concrete stappen die het Europees Parlement moet nemen om aan haar transparantieverplichtingen te voldoen:

FSFE en anderen hebben het Parlement herhaaldelijk bekritiseerd voor het niet transparant zijn. Op dit moment hebben leden van het Europees Parlement (MEP's) en hun staf geen toegang tot een e-mailoplossing die voldoet aan standaarden, en live videostreams van het Parlement zijn niet toegankelijk voor gebruikers van Vrije Software.

"Het Parlement moet zichzelf openstellen voor de wereld", zegt Gerloff. "Live videostreams die alle Europeanen in staat stelt om het werk van het Parlement te volgen zijn essentieel voor democratie in de 21e eeuw. Encryptie is noodzakelijk om burgers in staat te stellen om vertrouwelijk met hun MEP's te kunnen praten. Maximale transparantie is een van de fundamentele principes van de EU, en Europeanen verwachten dat hun Parlament het op dit gebied beter doet".

De Groenen/EFA verzoeken om feedback voor een tweede editie van de studie.

Media contact:
Karsten Gerloff
E-mail: gerloff@fsfe.org
tel.: +49 176 9690 4298