Nieuws

Positiebepaling voor het versterken van Open Educatieve Hulpbronnen op basis van Vrije Software

op:

Bündnis Freie Bildung ("Bond voor Vrije Educatie") heeft vandaag samen met FSFE en andere partners haar positiebepaling gepubliceerd over het maken en gebruiken van Open Educational Resources (OER; "Open Educatieve Hulpbronnen"). Daarin eist de Bond het consequent publiceren van al het OER-materiaal onder publieke licenties en haar beschikbaarheid als Vrije Software in Open Standaard-formaten.

De Bond voor Vrije Educatie volgt de visie om "alle educatieve hulpbronnen beschikbaar te hebben zonder juridische of technische belemmeringen". Dit kan alleen worden bereikt door het gebruik van Vrije Software en Open Standaarden. Als gevolg daarvan vinden we het als kernuitgangspunt van de eerste positiebepaling van de bond: "Der Weg zur Stärkung freier Bildungsmaterialien" ("De weg naar het versterken van Open Educatieve Hulpbronnen", alleen verkrijgbaar in het Duits). De positiebepaling legt specifiek de focus op het maken en gebruiken van OER binnen het Duitse educatiesysteem.

"In de komende jaren zullen Open Educatieve Hulpbronnen steeds belangrijker worden binnen alle sectoren van publieke en private educatie", zegt Erik Albers van FSFE. "Vrije Software is onontkoombaar om de mogelijkheden van OER volledig te gebruiken. We zijn blij om vandaag met de Bündnis Freie Bildung mee te doen om begrip over deze context over te brengen in politiek en samenleving."

Verder eist de positiebepaling het gebruik van Vrije Software tijdens de ontwikkeling of uitbouw van IT-infrastructuren. Daarbij zal het verplicht zijn om educatieve hulpbronnen te publiceren als zij met publiek geld zijn betaald als Open Educatieve Hulpbronnen. Hiermee verwacht de Bündnis Freie Bildung dat educatie meer fair wordt en dat participatieve structuren binnen het educatieve systeem worden vergroot. Beiden zijn kenmerken die steeds belangrijker worden met de doorgaande digitalisering van leren en onderwijzen.

"Hoe meer we zien dat klassieke educatieve omgevingen voorzien zijn van computers, des te belangrijker het is om iedere leerling een educatie aan te bieden die onafhankelijk is van fabrikanten en producten, die participatief is en gebouwd is bovenop vrij educatief materiaal. Dit begint voor FSFE met Vrije Software en bereikt in samenwerking met OER perfectie", zegt Erik Albers.

Over de Bündnis Freie Bildung

De Bündnis Freie Bildung is een coalitie van organisaties en individuen die het doel hebben om het gebruik en de ondersteuning van Open Educatieve Hulpbronnen op de agenda te zetten in politiek en samenleving. Deze bond, of alliantie, is opgericht door Creative Commons Duitsland, Open Knowledge Foundation Duitsland en Wikimedia Duitsland. De FSFE werkt als partner samen met de Bündnis. Binnen de alliantie vergroot FSFE het bewustzijn over vrije technologie - met name Vrije Software en Open Standaarden - als noodzakelijke voorwaarde voor een duurzame ontwikkeling van Open Educatieve Hulpbronnen.