We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Nieuws

#ilovefs Rapport 2015

op:
Someone expressing her love for TOR, because it saves lives in Turkey.

Iemand die haar liefde laat zien voor TOR, omdat het levens redt in Turkije.

Op zaterdag 14 februari 2015 hebben mensen over de hele wereld hun waardering laten blijken aan zij die bijdragen aan Vrije Software. Het was het vijfde jaar waarin de Free Software Foundation Europe (FSFE) aan mensen vroeg om deel te nemen aan de 'I Love Free Software'-dag. Dit rapport laat de variëteit aan liefdesverklaringen zien die op deze dag hebben plaatsgevonden, inclusief blogs, afbeeldingen, strips, gedichten en een #ilovefs Android-bibliotheek. De FSFE bedankt iedereen die dit jaar de mensen die bijdragen aan Vrije Software hebben gemotiveerd, en vragen aan iedereen om een notitie te maken op 14 februari in hun kalender voor de 'I Love Free Software'-dag van volgend jaar.

Jouw cryptovalentine en onze verdedigers van privacy

Dit jaar hebben veel mensen hun activiteiten gericht op -- wat FSFE's voorzitter Karsten Gerloff beschreef als -- “krachtige gereedschappen die ons helpen om ons te verdedigen en de vrijheden die we hebben verloren, en die we hebben opgegeven, te herwinnen". Onze zusterorganisatie moedigde mensen aan om aan iemand die zij aardig vinden - romantisch of anderszins -- om hun “cryptovalentine” te zijn. André Ockers, FSFE's vice-voorzitter Matthias Kirschner, en veel mensen in onze fotogalerij lieten hun waardering blijken aan iedereen die hard werkt om bij te dragen aan Vrije Software voor onze privacy zoals GnuPG, Tor, Tails, ChatSecure en vele anderen.

In haar blog legde EFF uit waarom zij van Vrije Software houdt:

“Zonder de vrijheid om veiligheidslekken te repareren en deze veranderingen met anderen te delen, laat niet-vrije software het aan computergebruikers om voor zichzelf te zorgen. Vrije Software herintroduceert een gevoel van solidariteit onder computergebruikers. Gebruikers ontwikkelen geen afhankelijkheidsrelatie met een enkele verkoper, maar zijn in plaats daarvan vrij om samen te werken met anderen om onderdelen toe te voegen en fouten te repareren. In tegenstelling daarmee hangen veranderingen van niet-vrije programma's af van de grillen van de eigenaar van een programma.”

Maurice Verheesen expressing his love for GnuPG

Maurice Verheesen geeft blijk van zijn liefde voor GnuPG

Cryptie expressing her love for Chatsecure

Cryptie toont haar liefde voor ChatSecure

Alleen kunnen we weinig doen. Samen kunnen we veel doen.

Er waren ook veel mensen die de waarde op prijs stelden van het samenwerken in het enorme aantal gemeenschappen dat Vrije Software op de wereld heeft gebracht. Robinson Tryon bijvoorbeeld, die al erg actief is in sommige projecten en er bij anderen op aandringt om hun erkenning uit te spreken voor de mensen achter Vrije Software. Vergelijkbare boodschappen kwamen uit de succesvolle Vrije Software-gemeenschappen zelf, die gebouwd zijn op de schouders van giganten. Debian, KDE, MegaGlest, openSUSE, OwnCloud en anderen waarderen de vele projecten om hen heen van waaruit zij kunnen leren en waaraan zij kunnen teruggeven, maar ook het enorme aantal individuen die deelnemen door code te schrijven, te vertalen, documentatie te schrijven, en in het algemeen waardevolle tijd te spenderen. FSFE's Matija Šuklje zegt hetzelfde als hij stelt dat er veel (niet alleen) Vrije Software-projecten zijn die hem iedere dag inspireren en indruk op hem maken. Ook Silke Meyer kijkt naar de Vrije Software-beweging vanuit een politiek standpunt als hij stelt dat het cruciaal is voor de vrije communicatie tussen mensen en dat we niet alleen code nodig hebben maar ook mensen die als activisten vechten voor een vrije samenleving:

"Dank aan allen die niet bijdragen aan Vrije Software-projecten maar hieraan werken door politieke interventie, het voeren van campagnes, activisme! We kunnen dit niet alleen winnen door alleen Vrije Software te ontwikkelen, maar we kunnen het ook niet winnen zonder Vrije Software."

Liefdesgedichten

Framasoft publiceerde twee prachtige maar helaas onvertaalbare gedichten in het Frans en Nico Rikken schreef een liefdesgedicht opgedragen aan de diagramsoftware “Dia”:

Roses are red. Handles are green.
You’re the finest diagramming software I have ever seen.
Always there to help me out. And you ask nothing in return.
Creating things together is all I really yearn.

Dia I know we will be a great team.
We can work together even upstream.
So let this be my tag line:
Would you be my Valentine?

Wat is er verder gebeurd?

hackerspace met #ilovefs posters, postkaart, en robot die Romeo, oh Romeo zegt

Hackerspace met #ilovefs-thema, CC-BY 4.0 Matija Šuklje

Er was een enorme hoeveelheid berichten in sociale netwerken. Mensen toonden hun liefde in afbeeldingen (bijv. in onze galerij, of door leden van de Vignate GNU/Linux gebruikersgroep), posters werden gemaakt (bijv. door Linda Martinez), the Document Foundation gaf hun bugtracker een thema, en Anatolij Zelenin schreef een Android I love Free Software Day-bibliotheek die al is opgenomen in de Android-app Mirakel.

Zoals in de afgelopen jaren werden mensen die bijdragen aan Vrije Software bedankt door veel organisaties en individuen in artikelen. Naast de eerder genoemnden waren dat bijvoorbeeld Dario Tordoni die de F-Droid ontwikkelaars bedankte, Jens Leuchtenbörger die schreef waarom hij houdt van het leren van woordenschat met AnkiDroid in combinatie met QuickDi, en Max Mehl die de mensen bedankte die bijdragen aan Taskwarrior, taakbeheer op de commandoregel.

We vonden het fijn om te zien dat veel organisaties hun liefde lieten blijken in andere talen dan het Engels, bijvoorbeeld: Framasoft (in het Frans), Wikimedia Duitsland (in het Duits), KDE Spanje (in het Spaans) De Duitse Groene Partij (in het Duits), die ook aankondigde dat zij snel een parlementair onderzoek overhandigen over Vrije Software.

Markeer de datum voor volgend jaar!

We hopen dat iedereen die bijdraagt aan Vrije Software gemotiveerd werd door de #lovefs-dag van dit jaar. Maar misschien hebben alle mensen die dit jaar hebben deelgenomen, vergeten om jouw favoriete Vrije Software-programma te noemen. That is not a bug, it is a feature! Voeg een herinnering toe aan jouw kalender voor 14 februari en bedank zij dit dit jaar zijn vergeten. (Je kan natuurlijk ook je waardering laten blijken voor hen die bijdragen aan Vrije Software gedurende de rest van het jaar.)