Nieuws

Gezamenlijk statement: inclusiviteit en engagement maximaliseren door het gebruik van Open Standaarden in de Europese Commissie

op:

Vandaag is het Document Vrijheidsdag, de internationale dag om het bestaan van Open Standaarden te vieren en het bewustzijn erover te vergroten. Bij deze gelegenheid zouden we willen stilstaan bij het belang voor publieke instellingen in het algemeen, en voor de Europese Commissie in het bijzonder, overwegende haar leiderschapsrol, van het gebruik van Open Standaarden in al hun digitale communicatie en diensten.

Open Standaarden zijn formaten en protocollen die iedereen gratis en zonder beperkingen kan gebruiken en waarvoor geen specifieke software van een bepaalde verkoper is vereist. Zij zijn essentieel voor interoperabiliteit en keuzevrijheid gebaseerd op de merites van verschillende softwaretoepassingen. Dit is met name belangrijk voor een publiek instituut als de Europese Commissie omdat iedere EU-burger en ieder EU-bedrijf het recht zou moeten hebben om met de overheid exclusief met Open Standaarden te kunnen communiceren en te kunnen handelen, en niet gedwongen te moeten zijn om software van een bepaalde verkoper te installeren en te gebruiken. Daarom gebruiken we deze gelegenheid van Document Vrijheidsdag om onze bezorgdheid te uiten over het onjuiste gebruik van standaarden in de context van het inschrijven voor EU-programma's.

Op dit moment is het voor het inschrijven voor de meeste EU-programma's vereist om PDF-formulieren in te vullen die elementen gebruiken die alleen toegankelijk zijn in niet-vrije software van een bepaalde verkoper (Adobe), software die op dit moment niet beschikbaar is op alle platvormen. Dit is een probleem voor veel inschrijvers die daardoor geen keuze hebben of helemaal van het inschrijfproces zijn buitengesloten. Het hoeft niet zo te gaan, aangezien er een aantal efficiënte alternatieven bestaat, geheel gebaseerd op Open Standaarden. In het algemeen zouden we tegen oplossingen willen afraden die PDF op online formulieren gebruiken, en in plaats daarvan oplossingen die gebaseerd zijn op Open Web Standaarden zoals HTML5 en XForms willen aanraden. Met dit gezamenlijke statement roepen we de Europese Commissie op om deze uitdaging op te pakken en zeker te stellen dat alle interactie met het publiek geheel kan worden uitgevoerd met gebruik van Open Standaarden, waardoor maximale inclusiviteit en keuzevrijheid voor alle Europese burgers zeker wordt gesteld.

Ondertekenaren:

Jean-Christophe Becquet, Voorzitter, April

Karsten Gerloff, Voorzitter, Free Software Foundation Europe (FSFE)

Andreas Krisch, Voorzitter, European Digital Rights (EDRi)

Graham Taylor, CEO, OpenForum Europe (OFE)

Peter Ganten, Voorzitter van de raad, Open Source Business Alliance (OSBA)