SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuws

Een beperking op technologische beperkingen

op:

Het recht om andere software te installeren op uw computerapparatuur

Safecast is een wereldwijd project om stralingsdata van over de hele wereld in kaart te brengen en om deze informatie openbaar te maken. Bij aanvang van het project gebruikten zij aangepaste hardware samen met hun eigen op maat gemaakte software en enkele slimme aanpassingen, om iedereen in staat te stellen deel te nemen aan het project. Deze vorm van vindingrijkheid, de mogelijkheid om bestaande technologie van een nieuw doel te voorzien of aan te passen door software te vervangen of toe te voegen, zou door de wet moeten zijn toegestaan en aangemoedigd. In het voorbeeld van Safecast heeft gelukkig niemand hen verboden om innovatief te zijn.

Maar we zijn allemaal afhankelijk van de mogelijkheid om de programma's die we dagelijks gebruiken te installeren of te vervangen, om zo onze veiligheid, privacy of gemak te vergroten... of gewoon omdat we het leuk vinden om een ander programma te gebruiken op onze laptop, ons tablet, onze telefoon, router, televisie, auto of ander apparaten.

Vandaag op de Internationale Dag Tegen DRM roepen de hieronder genoemde organisaties wetgevers op om het recht om te sleutelen voor iedereen veilig te stellen. Om er zeker van te zijn dat het de eigenaar van ieder apparaat is toegestaan om de software in dat apparaat te vervangen of toe te voegen als hij of zij dat wil, en daarmee eigenaren in staat stelt om hun eigendom te controleren. Veel fabrikanten voegen vandaag de dag technologische beperkingen toe die voorkomen dat eigenaren van apparaten deze kunnen veranderen, of dit iemand voor hen kunnen laten doen. Dit kan in strijd zijn met de licenties op de apparaten (zoals met Vrije Software/Open Source Softwarelicenties, die het recht geven om de software voor ieder doel te gebruiken, te bestuderen, te delen en te verbeteren). Het is duidelijk dat het recht om te sleutelen ook gepaard moet gaan met een juridische voorziening die technologische beperkingen van hetzelfde recht voorkomt.

Om succesvol te garanderen dat eigenaren van apparaten de controle hebben over hun eigen technologie vragen de volgende organisaties dat het recht om te sleutelen voor iedereen word gegarandeerd, en dat technologische beperkingen die in strijd zijn met dit recht door de wet worden beperkt.