"DMA's interoperability is against fundamental rights" claims Apple. The FSFE disagrees. If you also think interoperability is key for software freedom, support us!

Nieuws

Gezamenlijke verklaring over de radioafschermingsrichtlijn

op:

23 Organisaties, waaronder de Free Software Foundation Europe (FSFE) hebben samen maatregelen voorgesteld voor EU-instellingen en -lidstaten om de negatieve gevolgen voor gebruikersrechten en Vrije Software te vermijden die het gevolg zijn van EU radio-apparatuurafschermingsrichtlijn 2014/53/EU.

De ‘radioafschermingsrichtlijn’ die vanaf 13 juni 2016 in de EU van toepassing wordt bedreigt softwarevrijheid, gebruikersrechten, eerlijke competitie, innovatie, milieu en vrijwilligerswerk, zonder vergelijkbare voordelen voor veiligheid. Zij introduceert niet-proportionele 'essentiële vereisten' in de vorm van het dwingen van fabrikanten van apparatuur om conformiteit aan de radiorichtlijn te bewijzen voor iedere mogelijke software die kan draaien op ieder product dat gebruik maakt van het radiofrequentiespectrum. In de praktijk betekent dit dat in de toekomst alleen bepaalde software die geautoriseerd is door de fabrikanten geïnstalleerd kan worden op apparaten die verbinding kunnen maken met draadloze en mobiele netwerken of GPS: bijvoorbeeld routers, mobiele telefoons, WiFi-kaarten en de laptops waar zij zijn ingebouwd, en bijna alle apparaten met netwerkfunctionaliteit.

Deze vereiste zal gebruikers vastbinden aan hardwarefabrikanten, en zal ook bedrijven benadelen die gebaseerd zijn op Vrije Software of welk andere software dan ook die niet standaard door een fabrikant op een apparaat is geïnstalleerd. Daarom zal het negatieve gevolgen hebben voor eerlijke competitie en de vrijheid om zaken te doen. De vereiste om een assessment te houden voor iedere mogelijke hardware en softwarecombinatie aangaande de conformiteit met de richtlijn - die het oogmerk heeft om de veiligheid van radio-apparatuur te verbeteren - stelt gebruikers en bedrijven in staat om niet meer te kunnen kiezen welke veiligheidsproblemen door iedereen kunnen worden opgelost zonder op de verkoper terug te moeten vallen.

De FSFE en de andere ondertekenaren vragen daarom aan EU-instellingen en -lidstaten om rechten van gebruikers en bedrijven veilig te stellen als het gaat om het gebruik en installeren van Vrije Software en iedere andere vorm van alternatieve software van derde partijen op hun apparaten; afscherming te voorkomen op apparaten aan software die is geleverd door fabrikanten; en afzien van het verschuiven van de verantwoordelijkheid voor de conformiteit van de software aan de regels van de gebruikers naar de fabrikanten bij het maken van veranderingen aan de standaardinstellingen. Software en hardware zouden op dat gebied niet verschillend moeten worden behandeld. De EU-Commissie heeft het recht om de handelingen te verrichten die leiden tot deze benodigde veranderingen.

De gezamenlijke verklaring over de radioafschermingsrichtlijn staat open voor meer ondertekenaars. Of het gaat om een gebruiker, een goed doel of een bedrijf: de radioafschermingsrichtlijn raakt iedereen. We vragen andere organisaties en bedrijven om onze verklaring te steunen en zeker te stellen dat de radioafschermingsrichtlijn geen alomvattende, overbodige en niet-proportionele beperkingen zullen vormen voor de rechten van consumenten en bedrijven bij het invoeren van de richtlijn in nationale wetgevingen.

Lees alstublieft ook onze gedetailleerde analyse en voel u vrij om contact met ons op te nemen als u een vraag heeft.