SUMMER SALE! No shipping costs to all orders from 6 euros until 30 June!

Nieuws

Gedwongen routers: waar klanten nu voor moeten opletten

op:

Tot nu toe bepaalden internetdienstaanbieders (ISP's) in Duitsland de router die gebruikers moesten gebruiken om verbinding te maken met het internet. De gebruikers had daarbij geen inspraak. Dit verandert op 1 augustus. Een nieuwe wet staat gebruikers toe om het apparaat te kiezen dat thuis geïnstalleerd gaat worden. De FSFE wil verzekeren dat iedereen op de hoogte is van hun nieuwe rechten en vraagt gebruikers om zaken te rapporteren waarin ISP's proberen om de nieuwe regelgeving te vermijden.

"Verplichte routers" is hoe we de apparaten noemen die aan gebruikers zijn opgelegd en hen verbieden om welke andere apparatuur dan ook te gebruiken om toegang te krijgen tot het internet. Verplichte routers zijn vaak het onderwerp van cruciale veiligheidsfouten die gebruikers juridisch of technisch niet kunnen oplossen. Het is ook bekend dat zij incompatibel zijn met bepaalde netwerkapparaten en -standaarden, zoals IPv6, of dat zij slechts een klein aantal belangrijke mogelijkheden steunen.

Toch was de juridische situatie ambigu en ISP's definieerden de eerste router of het eerste modem achter het stopcontact als deel van het netwerk. Zo konden zij gebruikers verbieden om de technologie die in hun eigen woningen was geïnstalleerd te controleren. Dit ondanks het feit dat de gebruikers zelfs betaalden voor de elektriciteit die werd gebruikt voor de apparaten.

De Free Software Foundation Europe ging in 2013 het gevecht aan om verplichte routers te verbieden en we hebben eindelijk een belangrijke mijlpaal gewonnen: vanaf 1 augustus is het klanten van Duitse internetaanbieders bij wet toegestaan om welk terminalapparaat dan ook te kiezen. Onafhankelijk van of het een DSL of een kabelverbinding is, zal de ISP de informatie moeten leveren die u nodig heeft om een alternatieve router te verbinden om gebruik te maken van het internet- en telefoonnetwerk..

Help ons de ingebruikname te volgen

De wet is erg duidelijk ten aanzien van uw nieuwe rechten maar, gebaseerd op gedrag van ISP's in het verleden moet de FSFE aannemen dat veel leveranciers de regelgeving zullen negeren en door zullen gaan met het proberen klanten te dwingen hun standaardrouter te gebruiken.

ISP's zullen waarschijnlijk redeneren dat de wet alleen van toepassing is op nieuwe klanten of dat een verbinding met het internet met alternatieve apparaten onstabiel zal zijn. Of zij zullen ondersteuning weigeren aan klanten met andere apparaten dan die zij leveren.

We willen voor alle zekerheid dit wangedrag openbaar maken en daarvoor hebben we uw hulp nodig. Als u een klant bent van een Duitse internetaanbieder dan vragen wij u om gebruik te maken van uw nieuwe recht en te beginnen men het gebruiken van een alternatief apparaat, idealiter een dat draait op Vrije Software.

Wanneer u uw nieuwe apparaat in gebruik heeft genomen hebben vragen wij u uw ervaring over het al dan niet tegen problemen aanlopen aan ons door te geven. We zullen deze data verzamelen en leveranciers confronteren die niet handelen in overeenstemming met de nieuwe wet. We hebben ook een wiki pagina aangemaakt waar we informatie, testprocedures, resultaten en gebruikerservaringen rapporteren.

Meer informatie

Bezoek voor meer informatie over verplichte routers en de redenen waarom zij slecht zijn alstublieft onze campagnepagina. Bekijk ook de tijdlijn van de belangrijkste evenementen die verwant zijn met deze campagne. Om bij te dragen aan deze en andere FSFE-campagnes die uw vrijheid verdedigen kan u ons steunen met een donatie of door een duurzaam lid te worden.

FSFE-Top 2016

Als u interesse heeft om meer te weten te komen over hoe Vrije Software helpt bij het verdedigen van andere belangrijke rechten: we zullen de jaarlijkse FSFE-Top begin september in Berlijn houden. Kom mee en ontdek hoe ook u kan helpen de controle over technologie terug bij de mensen te brengen.