Nieuws

Digital-O-Mat: Vergelijk uw zienswijzen over internetbeleid met dat van de partijen voor de Duitse federale verkiezing van 2017

op:
Geschreven door 

Hoewel digitale onderwerpen steeds belangrijker worden is hiervoor vaak geen aandacht in de media. Daarom heeft de "Koalition Freies Wissen" ("Vrije Kennis Coalitie") "Digital-O-Mat" gecreëerd: een online hulpmiddel om stemmers te informeren over de Duitse federale verkiezing van 2017. FSFE vroeg de deelnemende partijen naar hun standpunten over Vrije Software. CDU/CSU, SPD en FDP vermijden duidelijke verklaringen en bevestigen daarmee de status quo. De Groenen en de Linksen presenteren zichzelf daarentegen als supporters van Vrije Software.

Wat is Digital-O-Mat?

Digital-O-Mat Logo CC-BY Elio Qoshi
Digital-O-Mat accentueert de partijstandpunten over onderwerpen die te maken hebben met internetbeleid en helpt stemmers om de bij hen meest passende partij te vinden voor de verkiezing van het Duitse parlement. Het ontwerp komt overeen met de bekende Wahl-O-Mat, een populair gereedschap van de Duitse federale Bundeszentrale für politische Bildung om stemmers te informeren. Gebruikers van Digital-O-Mat kunnen 12 vragen beantwoorden en hun standpunt vergelijken met dat van de deelnemende partijen. De onderwerpen van Digital-O-Mat zijn onder andere transparantie, toezicht, digitale burgerrechten en natuurlijk Vrije Software. We vroegen AfD, Bündnis 90/Die Grünen, CDU/CSU, FDP, Die Linke en de SPD. We ontvingen antwoorden van iedereen behalve van de AfD. Digital-O-Mat is Vrije Software en is voor het eerst ingezet in 2017 voor de verkiezingen voor het parlement van Noordrijn-Westfalen (Duitsland).

De partijstandpunten over Vrije Software

Free Software Foundation Europe stelde voor Digital-O-Mat aan de deelnemende partijen de volgende vragen:

CDU/CSU (conservatieven) en FDP (liberalen) stelden hun positie vast als zijnde "neutraal" en gaven soortgelijke antwoorden. Helaas ontwijken deze partijen het maken van een duidelijk standpunt en daarmee bevestigen zij uiteindelijk de status quo. Aan de ene kant overwegen zij het gebruik van Vrije Software en aan de andere kant zeggen zij dat er verschillende andere aspecten zijn die moeten worden meegewogen. Zij noemen echter functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid hoewel deze punten geen verband hebben met de te gebruiken licentie. Wanneer wij hen vragen over de migratie van bestaande IT-systemen dan geeft CDU/CSU de voorkeur aan het beslissen per casus terwijl FDP onze vraag ontweek.

Hoewel de SPD (sociaal-democraten) ook als antwoord "neutraal" gaven, steunen zij het de ontwikkeling en het inzetten van Vrije Software in overheden en educatieve instituties, "ter ondersteuning van de creatie van innovatieve bedrijven in de lokale markt". Die Linke (Linksen) en Bündnis 90/Die Grünen (Groenen) positioneerden zichzelf als supporters van het publiek financieren en inzetten van Vrije Software. De Groenen beschouwen Vrije Software als "hoeksteen voor veilige en toekomstbestendige IT-systemen" en de Linksen steunen het ook volledig zolang er geen bezwaren zijn ten aanzien van veiligheid of werkzaamheden.

Info-afbeelding Digitalomat

Info-afbeelding: De partijstandpunten over Vrije Software

Over de "Koalition Freies Wissen"

De Koalition Freies Wissen ("Vrije Kennis Coalitie") is een associatie van meerdere burgerorganisaties, te weten Bündnis Freie Bildung, Chaos Computer Club e.V., Digitale Gesellschaft e.V., Freifunk, Open Knowledge Foundation Deutschland e.V., Wikimedia Deutschland e.V. en Free Software Foundation Europe.

De gemeenschappelijke doelen van de Koalition Freies Wissen zijn: verspreiden van kennis over kwesties die te maken hebben met digitaal- en internetbeleid en het uitlichten en vestigen van digitale burgerrechten in de samenleving en in de politiek. De coalitie heeft vragen verzonden aan deelnemende partijen aan de vorige deelstaatverkiezingen dit jaar en heeft nu de Digital-O-Mat voor de Duitse federale verkiezingen van 2017 gecreëerd.

Verwante inhoud: Digital-O-Mat