Nieuws

Welkom in de Matrix: de FSFE draait nu haar eigen server

op:

De FSFE wil haar gemeenschap graag ondersteunen met verschillende Vrije Software communicatiekanalen. Wij zijn blij te kunnen aankondigen dat wij onlangs Matrix aan deze lijst hebben toegevoegd. Na succesvolle betatests kan elke FSFE-supporter en vrijwilliger nu een eigen Matrix-account aanmaken. Wij zullen onze instantie ook gebruiken voor FSFE's virtuele kraam tijdens FOSDEM!

Al meer dan tien jaar biedt de FSFE aan onze gemeenschap een XMPP (ook bekend als Jabber) server aan, evenals een traditioneel IRC-kanaal, om snel berichten uit te wisselen. Vandaag openen wij officieel de poorten van onze nieuwe-Matrix server, die al een paar maanden met succes getest is en een paar voordelen heeft ten opzichte van XMPP.

Een computerscherm met Matrix erop in een leuke kantoorruimte
Neem, vanaf thuis, contact op met de FSFE-gemeenschap op FOSDEM!

Gefederaliseerd en versleuteld

Matrix is een betrekkelijk nieuw protocol voor realtime communicatie dat federatie mogelijk maakt en vergelijkbaar is met XMPP. Federatie betekent dat gebruikers van een instantie via hetzelfde protocol kunnen communiceren met gebruikers van andere instanties. Matrix heeft een aantal functies rechtstreeks ingebouwd, van automatische encryptie tot het versturen van foto's en de mogelijkheid van audio- en videochats, alsmede het toestaan van het met emoji's reageren op berichten. Bij XMPP zijn sommige van deze functies ook beschikbaar via extensies maar niet alle servers ondersteunen al die extra functies, hetgeen betekent dat sommige gebruikers er niet van kunnen profiteren.

Matrix is natuurlijk ook niet perfect, maar intussen gebruiken veel Vrije Software-organisaties zoals KDE en Mozilla en een aantal overheidsorganisaties, zoals de Franse staat, Matrix. En het belangrijkste is dat het commentaar van onze testgebruikers en -teams zeer positief was. Daarom nodigen wij nu onze gemeenschap uit om zelf een mening te vormen over Matrix. Voorlopig zullen wij zowel Matrix als XMPP draaiende houden, zodat individuele gebruikers, groepen en teams de technologieën zelf kunnen evalueren.

Hoe de Matrix binnen te gaan

Voor degenen die een FSFE account hebben, d.w.z. alle supporters en geregistreerde vrijwilligers, is aan de slag gaan super gemakkelijk. Wij bieden een wiki pagina waar alle nodige informatie verzameld wordt. Dankzij de versleutelingsfuncties van de berichten-app moeten de eerste stappen met enige voorzichtigheid worden genomen maar daarna wijst alles zich vanzelf.

Als u al een account heeft op een andere thuisserver dan die van de FSFE, dan kunt u die natuurlijk houden en toch lid worden van onze kamers. Er zijn enkele aanbevelingen opgesomd in de FSFE-ruimte (#fsfe:fsfe.org), zoals de belangrijkste gemeenschapsruimte #community:fsfe.org. Er is ook een dienst van de Matrix-ontwikkelaars om iemands account van de ene naar de andere server te migreren als u gebruik wilt maken gebruik wilt maken van de mooie fsfe.org-handle.

Een geweldige manier om Matrix op grote schaal te beleven is op de virtuele FOSDEM komend weekeinde, waar de FSFE weer een devroom en een kraam zal hebben. Deelname en bezoek is mogelijk via verschillende Matrix-kamers. Dus maak op onze thuisserver een Matrix-account aan kom naar FOSDEM!

Zoals alle FSFE diensten, maakt ook deze deel uit van onze Vrije Software-infrastructuur met publiek ingezette code. Onze dank gaat uit naar Michael Weimann, een van onze systeemhackers, die de dienst onderhoudt.