Nieuws

Oproep voor Deelname (OvD) is open voor Bits & Bäume 2022 over Digitalisering en Duurzaamheid

op:

Technologie-experts en ecologen bundelen hun krachten tijdens de Bits & Bäume ("Bits en Bomen")-conferentie in oktober 2022 in Berlijn. Dit jaar maakt de FSFE deel uit van het organisatiecomité. We zijn op zoek naar boeiende lezingen en inzichten over hoe Vrije Software kan helpen bij het realiseren van een duurzame digitale samenleving. Deel uw expertise en meld u aan tot 7 juni.

Free Software Foundation Europe (FSFE) wil gebruikers in staat stellen om technologie te controleren. Dit is een noodzaak voor een vrije samenleving maar het is ook fundamenteel voor een rechtvaardigere en duurzamere samenleving. Met Vrije Software kunnen wij programma's blijven onderhouden en voorkomen dat software veroudert. Met Vrije Software kunnen wij hardware repareren en hergebruiken, waardoor de levensduur wordt verlengd en natuurlijke hulpbronnen gespaard. Het is alleen met Vrije Software dat wij duurzame IT-infrastructuren die lang meegaan kunnen bouwen.

Vrije Software heeft te maken met ecologische duurzaamheid. Vorig jaar hebben wij over dit onderwerp een studie gepubliceerd en we hebben theorie in daden omgezet door gebruikers aan te moedigen om hun Androids te actualiseren met Vrije Software besturingssystemen. Dit jaar zijn wij lid geworden van het organisatiecomité van de Bits & Bäume 2022, een vooraanstaande conferentie over digitalisering en duurzaamheid, maar ook een beweging.

Bits und Bäume-logo, toont een boomblad met realistische illustratie aan de linkerkant en gepixeliseerd uiterlijk aan de rechterkant.

Op 30 september begint de driedaagse Bits & Bäume 2022-conferentie. Milieuactivisten, technische deskundigen en mensenrechtenactivisten zijn uitgenodigd om een bijdrage te leveren. De FSFE moedigt u in het bijzonder aan om lezingen te houden over duurzame oplossingen met Vrije Software. De sleutelvragen van de conferentie van dit jaar zijn:

  1. Hoe zou de digitalisering zo moeten worden vormgegeven dat zij bijdraagt aan een duurzame en democratische transformatie van onze samenleving?
  2. Hoe ziet een wereldwijde economische, sociale en ecologisch rechtvaardige toekomst er in de gedigitaliseerde wereld uit?
  3. Wat kunnen de tech-gemeenschap (bits) en de rechtvaardigheids- en milieubeweging (bäume) van elkaar leren? En hoe kunnen die gemeenschappen in contact komen met sociaal-ecologisch pionierende bedrijven, wetenschap en politiek?
  4. Hoe kunnen wij samen politiek actief worden?

Als uw werk of passie deze thema's bevat, is dit een perfecte gelegenheid voor u om uw kennis te delen. Mogelijke formats zijn discussierondes, lightning talks, projectpresentaties, campagneplanning, (hands-on) werkgroepen, activistische infotafels, installaties, filmvertoningen, hackathons, design thinking sessies, interviews, live podcasts, werk in kleine groepen, culturele formats, wereldcafés, knutselwerkgroepen, kunstvoorstellingen, design elementen of iets anders creatiefs en innovatiefs dat u maar kunt bedenken! De lezingen op de conferentie zijn in het Engels of Duits. U kunt voorstellen indienen tot 6 juli 2022 23:59 (Europa/Berlijn).

Constanze Kurz spreekt op het podium tijdens de Bits und Bäume-conferentie met een microfoon in haar hand en op de achtergrond wordt een dia getoond met de naam van de conferentie.
Constanze Kurz op het podium van Bits&Bäume 2018, foto door Santiago Engelhardt. Licence: CC BY 4.0

Bits & Bäume wordt georganiseerd door Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND), Brot für die Welt, Chaos Computer Club (CCC), Deutscher Naturschutzring (DNR), Einstein Centre Digital Future / Technische Universität Berlin, Forum InformatikerInnen für Frieden und gesellschaftliche Verantwortung e. V. (FIfF), Free Software Foundation Europe (FSFE), Germanwatch e.V., Institut für ökologische Wirtschaftsforschung (IÖW), Konzeptwerk Neue Ökonomie, Open Knowledge Foundation Deutschland e. V. (OKF), Weizenbaum Institut e.V. en Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft (ver.di)