We need your long-term help now: please become an FSFE supporter today, so that we can continue to stand up for your and the next generations’ freedom.

Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief - juni 2009

Juni is een boeiende maand geweest. Naast onze vaste activiteiten zoals de Fellowshipvergaderingen en deelnemen aan evenementen zoals LinuxTag in Berlijn, hebben we deze maand veel tijd en energie gestoken in de Algemene Vergadering (AV) die plaatvond in Miraflores de la Sierra.

Dit was een heel belangrijk evenement voor onze organisatie aangezien het de eerste AV was waarop een vertegenwoordiger van de Fellowship werd afgevaardigd. Het nieuwe Spaanse team werd er officieel voorgesteld en tijdens het sociaal evenement kreeg men de kans om elkaar beter te leren kennen. Maar het belangrijkste: Er werd een nieuw uitvoerend team aangesteld!

We stellen het nieuwe team aan u voor!

Giacomo Poderi

Inhoudstafel

 1. FSFE neemt deel aan "LinuxTag 2009", Berlijn, 24-27 juni
 2. Sociaal evenement en voorstelling van het Spaanse team, Miraflores de la Sierra, Spanje, 20 juni
 3. Het verslag van de eerste Fellowshipvertegenwoordiger in de AV
 4. Tweejaarlijkse samenvattend verslag van het uitvoerend team (2007-2009)
 5. Fellowshipvergadering in Berlijn, 11 juni
 6. Hoog tijd dat de gemeenschap haar merken gaat beheren
 7. In de kijker
 8. Het nieuw uitvoerend team werd aangesteld op FSFE's Algemene Vergadering 2009
 9. Terugblik ...
 10. Oprichting van het vertaalteam
 11. Toekomstige evenementen
 12. FSFE-stand op RMLL Nantes, Frankrijk, 07-11 juli
 13. Fellowshipvergadering in Berlijn, 09 juli

FSFE neemt deel aan "LinuxTag 2009", Berlijn, 24-27 juni

Net zoals de vorige jaren namen we ook dit jaar deel aan "LinuxTag" in Berlijn. Het evenement vond plaats van 24 tot 27 juni in het Expo Center te Berlijn. 135 standhouders en ongeveer 300 sprekers verwelkomden meer dan 10.000 bezoekers met een heel verscheiden achtergrond. De stand werd dit jaar beheerd door Lena Simon en Matthias Kirschner. Dankzij de zeer gewaardeerde hulp van 12 vrijwilligers hebben we de stand de volle vier dagen kunnen bemannen. We hebben ook enkele nieuwigheden voorgesteld op de stand, een nieuwe pdfreaders.org document, een strip om de Fellowship voor te stellen en een alpha versie van een standspel dat we "GNUstav de GNU" genoemd hebben. U kan er meer over lezen in de blogs van Matthias en Torsten:

Sociaal evenement en voorstelling van het Spaanse team, Miraflores de la Sierra, Spanje, 20 juni

Op zaterdag 20 juni, na de officiële voorstelling van het Spaanse team, werden alle leden van AV, Fellows en vrienden uitgenodigd op de "compile your own"-Cocktail-Party. Ongeveer 30 personen hebben de vier basisprincipes van Vrije Software in praktijk gebracht bij het mixen van cocktails. Het "ruwe materiaal" werd geleverd door La Cristalera en de aanwezigen kregen de broncode van verschillende cocktails. Deze sociale evenementen zijn van onschatbare waarde voor het opbouwen van onze gemeenschap en versterken de persoonlijke band tussen collega's en vrienden.

Het verslag van de eerste Fellowshipvertegenwoordiger in de AV

Torsten Grote kreeg door verkiezing de eerste Fellowshipzetel in de AV toegewezen. In Miraflores de la Sierra kreeg hij de kans om een actieve rol op te nemen in het hoogste beslissingsorgaan van de organisatie. Hij heeft de andere Fellows via e-mail al op de hoogte gebracht over zijn ervaringen. Torsten schreef: "Het verbaasde mij dat ik zo veel invloed had op de beslissingen die genomen moesten worden." En vervolgde: "Mijn opmerkingen en voorstellen werden niet anders behandeld dan diegenen van de andere leden. Ik had een stem in alle beslissingen en kon effectief controleren of het uitvoerend team in de toekomst haar rol naar behoren zal vervullen." Torsten zal zijn blog verder aanvullen met verslagen over de AV:

Tweejaarlijkse samenvattend verslag van het uitvoerend team (2007-2009)

Als voorbereiding op de AV 2009 heeft Georg Greve, voormalig voorzitter van de FSFE, het tweejaarlijks verslag van het uitvoerend team geschreven. Dit verslag is online beschikbaar. Het document is een samenvatting van verschillende belangrijke activiteiten in verschillende domeinen. Zo was er bijvoorbeeld de antitrustzaak tegen Microsoft, ons werk voor Open Standaarden en de Verenigde Naties en onze juridische activiteiten vanuit de Freedom Task Force. Het samenvattend verslag verduidelijkt de recente wijzigingen en de toekomstige richting van onze organisatie.

Fellowshipvergadering in Berlijn, 11 juni

De Fellowshipgroep van Berlijn kwam op 11 juni samen in de Newthinking Store, Tucholskystraße 48. Sabine Stengel van Cartogis gaf er een uiteenzetting over OpenStreetMap waarover een levendige discussie werd gehouden. Ook de organisatie voor LinuxTag werd besproken. Torsten beantwoorde vragen van andere Fellows over zijn rol als vertegenwoordiger op de AV. Ongeveer 25 Fellows en geïnteresseerden namen deel aan de officiële vergadering en de informele bijeenkomst later in de kroeg.

Hoog tijd dat de gemeenschap haar merken gaat beheren

Nu termen als "Vrije Software" en "openbron software" meer alledaags beginnen te worden, springen steeds meer bedrijven mee op de wagen en gebruiken deze termen voor om het even wat ze produceren. In de meeste gevallen zijn de gemengde modellen die ze willen verkopen alles behalve datgene wat wij Vrije Software noemen. Georg publiceerde een kernachtige tekst getiteld "It's time for the community to take charge of its brand". De tekst beschrijft de huidige bedrijfspraktijken met gemengde modellen die de gemeenschap berooft van de betekenis en de gebruiken die zij verbond met Vrije Software.

In de kijker

Het nieuw uitvoerend team werd aangesteld op FSFE's Algemene Vergadering 2009

Onze jaarlijkse AV organiseerden we dit jaar van 19 tot 21 juni in Miraflores de la Sierra, Spanje. Deze vergadering stond in het teken van de vernieuwing. Torsten in zijn rol van eerste Fellowshipvertegenwoordiger, de voorstelling van ons nieuw Spaans team dat gastheer en organisator van deze AV was en natuurlijk de deliberatie en aanstelling van het nieuw uitvoerend team.

Karsten Gerloff, Fernanda Weiden, Christian Holz, Adriaan de Groot, Matthias Kirschner en Reinhard Müller zullen de FSFE de volgende jaren leiden. Zij zijn respectievelijk aanvaard als Voorzitter, Vice-voorzitter, uitvoerend directeur, FTF-coördinator, Fellowshipcoördinator en Penningmeester. Georg Greve die samen met anderen de FSFE oprichtte en die de afgelopen acht jaar voorzitter was van de organisatie zegt het volgende: "Ik ben er absoluut van overtuigd dat deze uitzonderlijke mensen een echt dream team vormen. Zij zullen garant staan voor continuïteit en hervorming wat zal leiden naar een betere, grotere en meer succesvolle FSFE."

Het nieuwe uitvoerend team is zich bewust van de mogelijkheden van de organisatie en zal proberen die nog te versterken. Karsten, de nieuwe voorzitter van de FSFE, zegt: "Georg Greve en zijn team hebben de afgelopen acht jaar ongelooflijk werk geleverd. Ze hebben de FSFE opgebouwd vanaf nul tot een zeer gewaardeerde en betrouwbare groep gespecialiseerd in Vrije Software en een betrouwbare partner voor beleidsvorming en onderhandelingen." Fernanda, vice-voorzitter van de FSFE, vult aan: "De mensen in deze organisatie zijn niet alleen vertrouwd met de technologie zelf, maar begrijpen ook heel goed de sociale en politieke aspecten ervan. Samen kunnen we nieuwe denksporen blijven ontwikkelen over de manier waarop onze gemeenschap met kennis omgaat en hoe we onze technologie maximaal kunnen laten renderen."

De volgende link verschaft u meer informatie over het nieuwe team:

Relevante links:

Terugblik ...

Oprichting van het vertaalteam

Om de internationale impact van onze organisatie te vergroten was het noodzakelijk dat onze informatie en documenten in zo veel mogelijk talen beschikbaar was. Vijf jaar geleden hebben we dan ook beslist om een flexibel, makkelijk inzetbaar en goed gecoördineerd vertaalteam uit te bouwen. Deze beslissing in een voltreffer geworden. Vandaag is een groot deel van de pagina's op https://fsfe.org beschikbaar in 27 talen. Wij bedanken onze vertalers voor hun uitmuntend werk!

Toekomstige evenementen

FSFE-stand op RMLL Nantes, Frankrijk, 07-11 juli

De 10de RMLL, Rencontre Mondial de Logiciel Libre, vindt plaats in Nantes. Rainer Kersten zal er een FSFE stand opzetten. RMLL is het belangrijkste Vrije Softwareëvenement in Frankrijk. De GNU/Linux user group in Nantes verwacht meer dan 5000 bezoekers in de Universiteit van Nantes.

Iedereen die mee de handen uit de mouwen wil steken is welkom. Neem contact op met contact@fsfe.org voor meer informatie.

Fellowshipvergadering in Berlijn, 09 July

De Berlijnse fellowshipgroep komt op 9 juli samen. Ze verzamelen om 19.30 uur in de Newthinking Store, Tucholskystraße 48. We organiseren een discussie over Vrije Software met vertegenwoordigers van de jongerenafdelingen van verschillende politieke partijen. Zoals altijd zijn ook niet-Fellows van harte welkom.

U vindt een lijst van alle FSFE nieuwsbrieven op

https://fsfe.org/news/newsletter.html

U vindt informatie om lid te worden van de Fellowship of ons te ondersteunen via

https://my.fsfe.org/donate https://fsfe.org/contribute/contribute.html

U kan FSFE-producten kopen via

https://fsfe.org/order/order.html