Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrieg - september 2009

De Software Freedom Day was deze maand één van de belangrijkste evenementen voor de de Vrije Softwaregemeenschap. De FSFE heeft op deze dag samen met enkele Fellows evenementen georganiseerd in Leipzig, Wenen en Hamburg. Onze Fellows hebben ook in grote mate bijgedragen aan het succes van onze campagne "Informeer bij uw kandidaat" tijdens de Duitse verkiezingen.

De voorzitter van de FSFE gaf zijn mening over de mogelijke schikking die getroffen zal worden in de "browser zaak" tegen Microsoft. We gebruiken nu Identi.ca als micro-blog platform. En twee nieuwe stagiairs zijn aan het werk gegaan. We stellen ze in deze nieuwsbrief aan u voor.

Giacomo Poderi

Inhoudstafel

 1. FSFE aan EC: Verkwist deze unieke kans niet door akkoord te gaan met een haastige overeenkomst.
 2. Fellowshipinterview: Andreas Tolf Tolfsen
 3. De tweede Fellowship Jabbervergadering, 22 september
 4. Festiviteiten op Software Freedom Day, 19 september
 5. De FSFE gebruikt nu Vrije Software micro-blog Identi.ca
 6. Welkom, Hugo Roy en Lena Simon: nieuwe stagiairs in Berlijn
 7. In de kijker
 8. Vrije Software eist een plaatsje in de Duitse verkiezingscampagnes
 9. Terugblik ...
 10. Europese Unie tegen Microsoft: een overwinning voor Vrije Software
 11. Toekomstige evenementen
 12. Commerciële pakketten: een nieuw aanbod waarmee men de FSFE kan ondersteunen

FSFE aan EC: Verkwist deze unieke kans niet door akkoord te gaan met een haastige overeenkomst.

Karsten Gerloff, voorzitter van de FSFE, gaf zijn mening over het recente bericht dat Europees Commissaris voor concurrentie Neelie Kroes alle belangrijke dossiers die nog lopende zijn, wil afronden voor het einde van haar mandaat in november. Twee van die zaken gaan over het anti-concurrentieel gedrag van Microsoft in de browsermarkt en de praktijken van dit bedrijf om andere spelers op de markt uit te sluiten van interoperabiliteit met haar desktoptoepassingen. Karsten legt in zijn artikel uit waarom het aanbod dat Microsoft maakt onvoldoende is, welk de minimale voorwaarden zijn die Vrije Softwareorganisaties in een schikking willen vinden en vraagt aan commissaris Kroes om deze unieke kans om de eerlijke concurrentie in de Europese IT-markt te herstellen niet te verkwisten door akkoord te gaan met een haastig opgestelde overeenkomst.

Fellowshipinterviews: Andreas Tolf Tolfsen

Andreas Tolf Tolfsen werd deze maand geïnterviewd door Stian Rødven Eide. Hij werkt bij Opera Software en zet zich geregeld in voor de bescherming van digitale vrijheden. Andreas vertelt in het interview over HTML5, Electroniic Frontier Norway en muziek.

De tweede Fellowship Jabbervergadering, 22 september

Na de positieve ervaringen met de Jabbervergadering tijdens de eerste Fellowshipverkiezing organiseerden we op 22 september een tweede vergadering. Tussen 19.00 uur en 20.30 bezochten verschillende Fellows ons in onze virtuele kamer: conference.jabber.fsfe.org. Matthias Kirschner, Fellowship coördinator, en Torsten Grote, vertegenwoordiger van de Fellowship in de AV, beantwoorden verschillende vragen. Het belangrijkste thema was de rol van de Algemene Vergadering bij de FSFE en de procedures om er aan deel te nemen. Er werd ook gepraat over Vrije Software in het onderwijs, een interessant thema voor een volgende Jabbervergadering. Meer informatie over deze volgende vergadering zal binnenkort gepubliceerd worden.

Festiviteiten op Software Freedom Day, 19 september

Al vijf jaar lang is Software Freedom Day (SFD) het perfecte excuus voor 'hactivisten' om op verschillende plaatsen ter wereld Vrije Software en de achterliggende principes te kunnen vieren. Wereldwijd hebben meer dan 500 teams zicht geregistreerd voor het evenement. Enkele lokale Fellowshipgroepen van de FSFE namen deel aan evenementen in Wenen en Leipzig. Op de SFD in Hamburg organiseerden we een stand.

De FSFE gebruikt nu Vrije Software micro-blog Identi.ca

Verschillende personen met sleutelposities in onze organisatie gebruiken sinds kort de Vrije Software micro-bloggingdienst Identi.ca om korte boodschappen te verspreiden en interessante links te delen. Op Identi.ca bestaat de groep "fsfe" waarop men zich kan inschrijven om de meest recente informatie te krijgen over onze activiteiten. We hebben ook enkele algemene tags geïntroduceerd zoals #fellowship, #pdfreaders en #dfd, waarvan we het gebruik ten stelligste aanraden. Matthias Kirschner, Fellowshipcoördinator, publiceerde een blog over de manier waarop we van Identi.ca gebruik willen maken.

Welkom, Hugo Roy en Lena Simon: nieuwe stagiairs in Berlijn

Vanaf 1 september werken twee nieuwe, jonge, gemotiveerde stagiairs bij de FSFE. Hugo Roy en Lena Simon. Hugo komt uit Frankrijk en blijft bij ons tot mei 2010. Hij zal zich vooral toeleggen op beleidszaken en juridische aspecten. Lena komt uit Duitsland en help ons gedurende 1 maand met het opstarten van ons nieuwe kantoor in Berlijn. Ze heeft ons ook al goed geholpen bij de campagne "Informeer bij uw kandidaat". We zijn blij met hun hulp en zijn ervan overtuigd dat hun werk zal bijdragen aan onze vooropgestelde doelen. Welkom Hugo and Lena!

In de kijker

Vrije Software eist een plaatsje in de Duitse verkiezingscampagnes

Voor de Duitse verkiezingen 2009 hebben leden van de Duitse afdeling met de hulp van verschillende Fellows en vrijwilligers het thema "Vrije Software" in de politieke debatten gebracht. De campagne "informeer bij uw kandidaat!" peilde bij kandidaten uit verschillende partijen naar hun visie op de principes van Vrije Software, Open standaarden en de verspreiding ervan. Matthias Kirschner zei:"Wij willen dat politici met dit thema in aanraking komen en mensen uit de Vrije Softwaregemeenschappen motiveren om hierover met hun kandidaten te praten."

Tijdens de verkiezingperiode werden de vragen die Fellows en andere vrijwilligers opstelden, doorgestuurd naar vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen. We hebben hun antwoorden verzameld, geordend en samengevat op onze Fellowship wiki. Dankzij de hulp van Matthias en Lena hebben we 26 antwoorden kunnen verzamelen (op 35 aangeschreven personen). Het initiatief kreeg veel media-aandacht tijdens de Duitse verkiezingen. ANSOL, een geassocieerde organisatie, heeft een gelijkaardig initiatief opgestart tijdens de nationale verkiezingen in Portugal, die gelijktijdig plaatsvonden. Beide projecten hebben bij elkaar inspiratie gevonden.

Relevante links:

Terugblik

Europese Unie tegen Microsoft: een overwinning voor Vrije Software

De antitrustzaak van de Europese Unie tegenover Microsoft werd in september 2007 eindelijk beëindigd. Het Gerecht van eerste aanleg van de Europese Gemeenschappen vond Microsoft schuldig aan het bewust verhinderen van interoperabiliteit en bevestigde de verplichting aan Microsoft voor het bekendmaken van de documentatie over hun protocollen. Deze documenten zijn nu gepubliceerd en worden gebruikt door de ontwikkelaars van Samba en verschillende andere projecten. De FSFE en het Samba-team raakten in de zaak betrokken als belanghebende derde partij. Onze bijdragen zijn cruciaal gebleken in deze beslissende overwinning. Vandaag is de uitspraak in deze zaak nog steeds een baken in de strijd tegen monopolies in de softwaremarkt.

Toekomstige evenementen

Commerciële pakketten: een nieuw aanbod waarmee men de FSFE kan ondersteunen

Aan bedrijven die ons werk voor Vrije Software willen ondersteunen bieden we pakketten aan met commerciële diensten die verband houden met Vrije Software. Deze diensten omvatten onder andere een Vrije Software Hotline, gepersonaliseerde workshops, twee-maandelijkse telefoongesprekken met updates, een jaarlijks netwerkdiner en nog veel meer. Binnenkort zullen de details over deze pakketten gepubliceerd worden via:

U vindt een lijst van alle FSFE nieuwsbrieven op

https://fsfe.org/news/newsletter.html

U vindt informatie om lid te worden van de Fellowship of ons te ondersteunen via

https://my.fsfe.org/donate https://fsfe.org/contribute/contribute.html

U kan FSFE-producten kopen via

https://fsfe.org/order/order.html