Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief - Februari 2012

Herrover de controle over je smartphone!

Smartphones zijn kleine computertjes die we vaak bij ons dragen. Jammer genoeg zijn niet wij, de gebruikers, de baas over onze smartphones maar de makers en telecommaatschappijen. Zelfs Androidtelefoons worden geleverd met onvrije software en propriëtaire toevoegingen die veelal niet in ons belang hun werk doen. Alleen zolang de maker nog commercieel belang bij het apparaat heeft verschijnen er nieuwe software-updates. De apps die beschikbaar zijn in de officiële market zijn meestal onvrij. Het is niemand toegestaan te bestuderen hoe ze nou eigenlijk op je telefoon werken. In sommige gevallen werken ze simpelweg niet zoals je zou willen, en in andere gevallen kunnen ze zelfs schadelijk zijn.

Het draaien van enkel Vrije Software op je apparaat zorgt ervoor dat jij de volledige controle hebt. Zelfs als je zelf niet de mogelijkheden hebt om je vrijheden ten volle te benutten, zal je wel baat hebben bij een levendige gemeenschap die dit gezamenlijk doet.

FSFE is informatie aan het verzamelen over hoe je een Android systeem zo vrij mogelijk kunt gebruiken. We proberen verschillende inspanningen op dit vlak te coördinaren, en hierbij hebben we jouw hulp nodig. Word lid van onze mailinglijst, en update de wiki, zodat meer mensen Vrije Software in hun dagelijks leven kunnen gebruiken.

Les 1: Leer programmeren!

Ons educatieteam heeft geweldig werk verzet in 2011, onder andere met onze NL edu campagne. Vrije Software zorgt ervoor dat kinderen leren begrijpen hoe software werkt en op die manier brengt het hen kennis bij over de concepten achter een hele categorie, of bepaald type software. Op deze wijze zijn ze voorbereid om zich op elke omgeving aan te passen, wat tegenwoordig een erg belangrijke vaardigheid is. Bovendien geloven we dat het kinderen extra motiveert om uit zichzelf te gaan leren als ze de mogelijkheid hebben om zelf dingen aan te passen. En uiteindelijk zorgt Vrije Software er zo voor dat ze een diepgaander begrip over computers opbouwen.

Sam Tuke werd door de BBC gevraagd toelichting te geven bij de suggesties dat de Britse overheid misschien basisprogrammeervaardigheden gaat toevoegen aan het nationale curriculum , en of dit een politieke invloed heeft op de manier waarop we omgaan met technologie. Op FOSDEM (4 en 5 februari) zal het educatieteam bijeenkomen. Je bent van harte uitgenodigd.

Al plannen voor 28 maart?

Open standaarden maken het makkelijker voor individuen, bedrijven en de overheid om over te stappen naar Vrije Software. Het doel van de Document Freedom Day is om aandacht te vragen voor Open Standaarden, zodat mensen meer vrijheid krijgen. Dit jaar heeft ondergetekende de leiding over DFD en daarom zal hij dit bij deze en volgende nieuwsbrieven onsubtiel onder de aandacht brengen. Houd op dit moment in elk geval 28 maart vrij, stuur onze landelijke teams nominaties voor de send our Document Freedom Award, help ons informatie te verzamelen voor ons standaardenkwartet, zoek straatartiesten om de ideeën achter Open Standaarden te promoten, en neem contact op met het DFD team als je een ondersteunende organisatie wilt worden.

En verder

Word actief: Meer love reports in plaats van bug reports!

Toegegeven, de Vrije Software gemeenschap is vaak erg kritisch. We schrijven bug reports, vertellen anderen hoe ze software kunnen verbeteren, vragen hen om nieuwe functies en zijn niet spaarzaam met kritiek. Soms vergeten we "dank je wel voor al je werk" te zeggen. Net als in de afgelopen jaren willen we dat veranderen, in elk geval voor één dag. Dus gaan we op dinsdag 14 februari de "I love Free Software" - Day vieren.

Word actief, koop een drankje voor je favoriete ontwikkelaar, of geef hen een knuffel (wel eerst toestemming vragen), schrijf een e-mail/brief waarin je je gevoelens laat zien, maak mooie plaatjes, doneer aan een Vrije Software organisatie die we suggereren of wees zelf creatief en laat zien hoezeer je mensen waardeert die hard werken om onze vrijheid te beschermen. Daarnaast kan je onze activiteit helpen promoten met onze banners, via e-mail, (micro)blog of in je (gedistribueerde?) sociale networken.

Er is dit jaar een nieuw evenement van een hele dag in het Unperfekthaus in Essen (Duitsland) en ook nieuw is dat alle Fellows automatisch een login@ilovefs.org e-mail alias krijgen.

Hartelijk dank aan alle Fellows en donoren die ons werk mogelijk maken,
Matthias Kirschner - FSFE

--
Free Software Foundation Europe
FSFE Nieuws
Aankomende FSFE Evenementen
Fellowship Blog Combinatie
Vrije Software Discussies