Nieuwsbrief

FSFE Nieuwsbrief - November 2015

op  

FSFE aan EU: Denk wereldwijd, ga voor Vrije Software!

Eind oktober bood FSFE haar aanbevelingen aan voor de Digitale Interne Markt-strategie van de Europese Commissie. Dit actieplan voor Europees beleid in het digitale tijdperk heeft als doel het neerhalen van barrières tussen 28 verschillende nationale markten. De Commissie heeft in het bijzonder doelen gesteld voor het digitaliseren van Europese industrieën, het ontwikkelen van standaarden voor "de cloud", "het Internet van Dingen" en Big Data, en het verder verbeteren van digitaal onderwijs.

FSFE gelooft dat Vrije Software de EU zal helpen om de doelen te bereiken die gesteld zijn door de Commissie. Verschillende barrières om het volledige potentieel van Vrije Software vrij te laten komen bestaan echter nog steeds: in het bijzonder ongeharmoniseerde uitzonderingen op auteursrechtbescherming, softwarepatenten, niet-erkende rechten van gebruikers om hun eigendom te wijzigen, en het gevaar van standaard-essentiële patenten in de standaardisatie. We vragen EU-wetgevers om onze aanbevelingen te volgen en de obstakels die in de weg van Vrije Software staan weg te nemen.

Wat is er aan de hand met de cloud?

Het Europees Telecommunicatie en Standaardisatie Instituut (ETSI) maakt deel uit van de Digitale Interne Markt van de Commissie. Aan haar is gevraagd om een gedetailleerde kaart van standaarden op te stellen die vereist zijn voor het steunen van EU-beleid in "de cloud". Jouw mede-eindredacteur blogde over de onduidelijke positie over Vrije Software in het 'Cloud-standaarden coördinatie-initiatief' van ETSI.

FSFE's wetgevende stap tegen verplichte routers gaat verder in de Bondsdag

FSFE huurde onze Duitse coördinator Max Mehl in als werkstudent om bovenop de zaak-verplichte routers te blijven. Tot dusverre heeft FSFE samen met negen andere maatschappelijke en economische organisaties een brief gestuurd aan leden van de Duitse Bondsdag ter ondersteuning van het wetsvoorstel tegen verplichte routers. Wanneer consumenten worden gedwongen om een specifieke router te gebruiken die geleverd is door een ISP dan ondermijnt dat vrije en eerlijke competitie tussen fabrikanten. Zij zijn daarbij schadelijk voor de veiligheid, de privacy en de onafhankelijkheid van gebruikers om hun eigen, veilige apparaat naar eigen voorkeur te gebruiken.

De Bondsdag zal in november over dit wetsvoorstel een consult houden. Ondanks de unanieme mening van experts, consumentenbeschermers en politici die het wetsvoorstel steunen zijn sommige leden van de Bondsraad tegen. Zij hebben technologisch inconsistente argumenten van internetproviders en netwerkaanbieders overgenomen.

Herrinner je je de Sony rootkit? FSFE wel!

FSFE herdacht op 31 oktober de tiende verjaardag van het Sony rootkitfiasco met een herinnering aan hoe gevaarlijk digitale beperkingen zijn voor de veiligheid van de gebruiker, de vrijheid om iets zelf te onderzoeken en te wijzigen, en computers voor algemeen gebruik. Voordat de publieke verontwaardiging uitbrak en er rechtszaken werden gestart had de rootkit al computers van gebruikers geïnfiltreerd, hun luistergewoonten bespioneerd, software van derde partijen geblokkeerd, computerprestaties verminderd, lekken in de computers van gebruikers gecreëerd, en data teruggestuurd naar Sony. Deze maand nam FSFE contact op met tientallen technologie- en veiligheidsjournalisten om samen te werken en het publiek te herinneren aan hun digitale vrijheden en het belang om op te passen voor digitale beperkingen: dezelfde beperkingen die Sony toegang gaf tot miljoenen computers en honderdduizenden netwerken.

Word actief

Vorige week vond de tiende verjaardag plaats van de ontdekking van de Sony rootkit. Spendeer deze maand enkele minuten om vrienden, familie of collega's bij te praten die nog nooit van de Sony rootkit gehoord hebben. De Sony rootkit is een uitstekend voorbeeld van hoe bedrijven schadelijke beperkingen in software inbouwen om te beperken wat consumenten kunnen doen met hun eigendom.

FSF’s dertigste verjaardag: cake, verjaardagswensen en aandacht van de Zwitserse pers

In contrast met de Sony rootkitverjaardag vond er deze maand ook een positieve verjaardag plaats. Op 3 oktober 2015 vierde de FSFE de dertigste verjaardag van de Free Software Foundation met heerlijke taart en veel geweldige verjaardagswensen. Kort daarna sprak FSFE's voorzitter Matthias Kirschner uitgebreid met de grootste Zwitserse krant over FSFE en de rol van Vrije Software in politiek en economie. Het interview met Matthias vulde een ander artikel aan over Richard Stallman en Vrije Software-activisme.

Fellows uit Zürich bieden Vrije Software-computers

Fellows in Zürich zijn begonnen met “Vrije computers voor vrije mensen”, een initiatief om laptops aan te bieden die alleen Vrije Software draaien. Dus inclusief alternatieve firmware en vrije BIOS dat meestal onvrij is op de meeste laptops en dat gebruikers uitsluit van het installeren van Vrije Software die niet geauthoriseerd is door de fabrikant. Door het hergebruiken van hardware zouden de Fellows uit Zürich ook een cultuur van duurzaam gebruik van hardware willen aanmoedigen.

FreeRTC missieverklaring voor Skype-vervanging

FSFE’s project om FreeRTC (Real Time Communications) te ontwikkelen staat open voor suggesties om haar missieverklaring te verbeteren. Het doel is om het zo gemakkelijk mogelijk te maken om andere mensen te bellen en telefoontjes van andere mensen te ontvangen door gebruik te maken van uitsluitend Vrije Software, open standaarden, een vrije keuze uit dienstaanbieders en een geloofwaardige privacystandaard. Meld je aan voor de e-maillijst om de discussie te volgen en je mening te geven.

FSFE's uitvoerend directeur Jonas Öberg reflecteert over de ontmoeting die hij in 1999 had met Richard Stallman

FSFE's mede-oprichter en uitvoerend directeur Jonas Öberg haalde herinneringen op over hoe hij betrokken raakte bij Vrije Software, inclusief de details over de trip naar Boston die hij als 22-jarige maakte in 1999 en die veel invoed op hem heeft gehad. Zijn verhaal bevat reizen naar Technology Square in Boston, het deelnemen aan de Vrije Software Awards, en zijn toewijding aan Richard Stallman om “altijd trouw te blijven aan de gemeenschap.”

Interview met lid van de Apache Software Foundation, ontwikkelaar en moeder, Isabel Drost-Fromm

Op 13 Oktober herdacht Paul Boddie de Ada Lovelace-dag (internationale dag van vrouwen in wetenschap en technologie) door een interview te houden met de in Berlijn woonachtige bijdraagster aan Vrije Software Isabel Drost-Fromm. Hun gesprek bevatte (uiteraard) technische onderwerpen en advies over het beheren van verwachtingen en het bouwen van vertrouwen voor de overgang naar de volgende generatie hackers, makers, en mensen die onderzoeken en wijzigingen aanbrengen.

Met dank aan alle vrijwilligers, Fellows, en zakelijke donoren die ons werk mogelijk maken.

Polina Malaja en Asa Ritz - FSFE