Nieuwsbrief

Toenemende eisen voor Nederlandse digitale autonomie +++ REUSE Booster +++ Torsten Grote

op  

Nederlandse digitale overheidsdiensten zijn steeds meer afhankelijk van monopolistische bedrijven; het Nederlandse FSFE-team eist actief digitale rechten op. In juni lanceerden we REUSE Booster om juridisch advies over autonomie te delen met Vrije Software projecten. We interviewden Torsten Grote, een lid van de FSFE, die de noodzaak om onze Androids in een vroeg stadium vrij te maken benadrukte.

Nederlandse Digitale Autonomie ondermijnd; toenemende eisen voor Vrije Software

Nederland wordt afhankelijk van een digitale infrastructuur die wordt gedomineerd door een klein aantal monopolistische bedrijven. Hoewel de Nederlandse Cyber Security Raad de risico's onderkent, vergeet hun rapport zich te richten op Open Standaarden en Vrije Software, de bewezen beste praktijken om dit probleem aan te pakken. De FSFE roept de Nederlandse regering op om voet bij stuk te houden en greep te krijgen op haar digitale veiligheid en autonomie door zich te houden aan Open Standaarden en Vrije Software, in lijn met hun eerdere toezegging om Vrije Software als standaard te gebruiken.

Ons team komt met klem op voor digitale rechten in Nederland. In 2018 merkte Jos van den Oever dat de 'Debat Direct'-app niet gedownload kon worden op zijn Firefox OS telefoon. Met andere woorden: de officiële applicatie voor parlementaire debatten was niet beschikbaar onder een Vrije Softwarelicentie. Jos' verzoek om de broncode van de app's code te krijgen werd geweigerd en hij bracht de zaak voor de rechter. De Raad van State oordeelde op 31 maart 2021 dat het parlement de broncode niet hoeft te publiceren. Als gevolg daarvan zal de participatie-app gesloten blijven voor degenen die alleen Vrije Software-apps willen gebruiken.

Jos van den Oever, de persoon achter dit initiatief, is FSFE-vrijwilliger en maakt deel uit van ons landteam Nederland. De leden hielden contact, zelfs tijdens de pandemie, toen ze kramen moesten vervangen voor online vergaderingen. Nico Rikken, één van de twee coördinatoren, deelt zijn ervaringen over deze overgang in een blogpost en roept iedereen in Nederland die geïnteresseerd is om zich aan te sluiten bij de FSFE-gemeenschap..

FSFE-ontmoetingsplaats op een hacker-kamp zonder winstoogmerk. Nederland, 2017.

REUSE Booster steunt Vrije Softwareprojecten met licenties

REUSE heeft de licentiëring van Vrije Softwareprojecten makkelijker gemaakt. Ontwikkelaars krijgen gestandaardiseerde manieren om alle bestanden in een project te markeren met hun gekozen licentie en auteursrechtmelding. Een handleiding, een reeks Veelgestelde Vragen, een hulpprogramma en een API zijn beschikbaar gesteld om de drempel te verlagen en tijd te besparen.

Met REUSE Booster plaatst de FSFE dit initiatief een stap verder. Vrije Softwareprojecten kunnen nu steun op maat krijgen met licenties en auteursrecht door juridische experts. Elk project wordt individueel geëvalueerd en de aanbevelingen zullen op de specifieke situatie van toepassing zijn. Registreer tot 8 juli om uw Vrije Softwareproject aan boord te krijgen.

20 Jaren FSFE: Voorzien van vrije besturingssystemen in smartphones met Torsten Grote

In onze vierde verjaardagspublicatie halen we herinneringen op aan het ontstaan van de eerste smartphones. We interviewen Torsten Grote, die al in 2012 Vrije Software-alternatieven voor smartphones onderzocht. Als programmeur en Vrije Software-activist deelt Torsten zijn herinneringen aan de ontwikkelingen van alternatieve besturingssystemen en applicaties voor smartphones. En tenslotte willen we niet de kans missen om hem te vragen welke opties er op dit moment zijn voor het bevrijden van onze telefoons.


Dit jaar viert de FSFE haar 20e verjaardag. Steun ons werk voor de komende 20 jaren


Intern: De FSFE migreert haar IRC-aanwezigheid naar Libera Chat.

Leer hoe u met ons mee kunt doen. Na de migratie van het netwerk van vrijwillige medewerkers verhuizen we van Freenode naar Libera Chat. We delen onze gedachten die de FSFE ertoe gebracht heeft om haar aanwezigheid op IRC te migreren.

Wat hebben we gedaan

Word actief

Pak uw T-shirt in en leer deze zomervakantie mensen uit uw omgeving de definitie van Vrije Software. Als we het recht om software te gebruiken, te bestuderen, te delen en te verbeteren hebben dan is het Vrije Software. Onze T-shirts zijn gemaakt van 100% organisch katoen en onze collectie bestaat uit een scala aan kleuren en motto's.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u uw ideeën, afbeeldingen of nieuws wil delen stuur ze dan alstublieft naar ons. Het adres is zoals altijd newsletter@fsfe.org. We kijken ernaar uit om van u te horen! Als u ook ons en ons werk wilt steunen neem dan deel aan onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage. Met dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.

Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou


De grootste financiële impact die de FSFE ondervindt in deze tijden van fysieke afstand is het annuleren van Vrije Softwareconferenties, inclusief onze eigen evenementen. Overweeg alstublieft een deel van uw conferentiebudget te doneren aan Vrije Software organisaties, waaronder de FSFE, om de softwarevrijheidsbeweging solide en levend te houden.