Toenemende eisen voor Nederlandse digitale autonomie +++ REUSE Booster +++ Torsten Grote
Nederlandse digitale overheidsdiensten zijn steeds meer afhankelijk van monopolistische bedrijven; het Nederlandse FSFE-team eist actief digitale rechten op. In juni lanceerden we REUSE Booster om juridisch advies over autonomie te delen met Vrije Software projecten. We interviewden Torsten Grote, een lid van de FSFE, die de noodzaak om onze Androids in een vroeg stadium vrij te maken benadrukte.
Nederlandse Digitale Autonomie ondermijnd; toenemende eisen voor Vrije Software
Nederland wordt afhankelijk van een digitale infrastructuur die wordt gedomineerd door een klein aantal monopolistische bedrijven. Hoewel de Nederlandse Cyber Security Raad de risico's onderkent, vergeet hun rapport zich te richten op Open Standaarden en Vrije Software, de bewezen beste praktijken om dit probleem aan te pakken. De FSFE roept de Nederlandse regering op om voet bij stuk te houden en greep te krijgen op haar digitale veiligheid en autonomie door zich te houden aan Open Standaarden en Vrije Software, in lijn met hun eerdere toezegging om Vrije Software als standaard te gebruiken.
Ons team komt met klem op voor digitale rechten in Nederland. In 2018 merkte Jos van den Oever dat de 'Debat Direct'-app niet gedownload kon worden op zijn Firefox OS telefoon. Met andere woorden: de officiële applicatie voor parlementaire debatten was niet beschikbaar onder een Vrije Softwarelicentie. Jos' verzoek om de broncode van de app's code te krijgen werd geweigerd en hij bracht de zaak voor de rechter. De Raad van State oordeelde op 31 maart 2021 dat het parlement de broncode niet hoeft te publiceren. Als gevolg daarvan zal de participatie-app gesloten blijven voor degenen die alleen Vrije Software-apps willen gebruiken.
Jos van den Oever, de persoon achter dit initiatief, is FSFE-vrijwilliger en maakt deel uit van ons landteam Nederland. De leden hielden contact, zelfs tijdens de pandemie, toen ze kramen moesten vervangen voor online vergaderingen. Nico Rikken, één van de twee coördinatoren, deelt zijn ervaringen over deze overgang in een blogpost en roept iedereen in Nederland die geïnteresseerd is om zich aan te sluiten bij de FSFE-gemeenschap..
REUSE Booster steunt Vrije Softwareprojecten met licenties
REUSE heeft de licentiëring van Vrije Softwareprojecten makkelijker gemaakt. Ontwikkelaars krijgen gestandaardiseerde manieren om alle bestanden in een project te markeren met hun gekozen licentie en auteursrechtmelding. Een handleiding, een reeks Veelgestelde Vragen, een hulpprogramma en een API zijn beschikbaar gesteld om de drempel te verlagen en tijd te besparen.
Met REUSE Booster plaatst de FSFE dit initiatief een stap verder. Vrije Softwareprojecten kunnen nu steun op maat krijgen met licenties en auteursrecht door juridische experts. Elk project wordt individueel geëvalueerd en de aanbevelingen zullen op de specifieke situatie van toepassing zijn. Registreer tot 8 juli om uw Vrije Softwareproject aan boord te krijgen.
20 Jaren FSFE: Voorzien van vrije besturingssystemen in smartphones met Torsten Grote
In onze vierde verjaardagspublicatie halen we herinneringen op aan het ontstaan van de eerste smartphones. We interviewen Torsten Grote, die al in 2012 Vrije Software-alternatieven voor smartphones onderzocht. Als programmeur en Vrije Software-activist deelt Torsten zijn herinneringen aan de ontwikkelingen van alternatieve besturingssystemen en applicaties voor smartphones. En tenslotte willen we niet de kans missen om hem te vragen welke opties er op dit moment zijn voor het bevrijden van onze telefoons.
Dit jaar viert de FSFE haar 20e verjaardag. Steun ons werk voor de komende 20 jaren
Intern: De FSFE migreert haar IRC-aanwezigheid naar Libera Chat.
Leer hoe u met ons mee kunt doen. Na de migratie van het netwerk van vrijwillige medewerkers verhuizen we van Freenode naar Libera Chat. We delen onze gedachten die de FSFE ertoe gebracht heeft om haar aanwezigheid op IRC te migreren.
Wat hebben we gedaan
- Op 28 juni sprak Erik Albers, programmamanager Duurzaamheid van de FSFE, op de ronde tafel "Hoe geven we vorm aan een groene technologiesector en laten we die groeien?, georganiseerd door de Groenen/EVA. In zijn presentatie legde Erik Albers uit welke rol softwareontwerp speelt met betrekking tot do milieu-impact van digitale technologieën. De ronde tafel maakt deel uit van een bredere inspanning van de Groenen/EFA om een digitaal groen manifest op te stellen.
- Op 23 juni heeft Lucas Lasota, vice-coördinator Juridisch van de FSFE en onderzoeksmedewerker aan de Humboldt Universiteit te Berlijn, een ronde tafelgesprek over cyberveiligheid, mensenrechten en digitale soevereiniteit georganiseerd in samenwerking met Katerina Yordanova en Elisabetta Biasin van het KU Leuven Centrum voor IT & IP-recht.
-
Op 23 juni hield Irmhild Rogalla een lezing tijdens de ontmoeting van de FSFE Vrouwengroep over de toegankelijkheid van video conferentiegereedschap ter ondersteuning van een conferentieplatform voor iedereen. De FSFE Vrouwengroep komt maandelijks bijeen, houdt het informeel en biedt een open ruimte voor het bespreken van recente ontwikkelingen op het gebied van Vrije Software. Vaak zijn de bijeenkomsten gericht op één specifiek onderwerp.
- Op 19 juni presenteerde FSFE's voorzitter Matthias Kirschner "20 Jaren FSFE: De lange weg naar softwarevrijheid" op de openSUSE Conference om mensen te informeren over ons werk als onafhankelijke organisatie.
- Op 18 juni presenteerde FSFE's junior projectmanager Bonnie Mehring op de openSUSE conferentie "Publiek geld? Publieke code! Een campagneraamwerk om softwarevrijheid te promoten". In de lezing legde ze uit hoe het raamwerk van de campagne kan worden gebruikt om op te komen voor het aannemen van Vrije Software-vriendelijk beleid in uw gebied; of het nu uw openbaar bestuur, uw bibliotheek, uw universiteit, uw stad, uw regio, of uw land is.
- Op 16 juni organiseerde het in Nederland gebaseerde FSFE-team haar reguliere maandelijkse ontmoeting. De bijeenkomst is open voor iedereen en kan overschakelen naar het Engels als niet iedereen Nederlands verstaat.
- Op 10 juni nam Erik Albers deel aan de "Toekomstwerkplaats Slim Leven", waar deskundigen duurzame ontwerpmogelijkheden voor de lopende digitalisering van ons dagelijks leven analyseren.
- Op 5 juni hielden Lina Ceballos en Alexander Sander een 'Publiek Geld? Publieke Code!' werkgroep voor de Italiaanse leden van onze gemeenschap.
- Op 4 juni nam Lucas Lasota deel aan de Impropedia show om te praten over Vrije Software, Routervrijheid en Digitale Rechten. Het evenement werd georganiseerd door KuZe Potsdam.
- Op 1 juni nam Alexander Sander deel aan GnuLinuxNews-Podcast GLN011. Hij praatte over Vrije Software tijdens de coronacrisis (Duits).
- Op 1 juni presenteerde FSFE's Alexander Sander de Publiek Geld? Publieke Code!-campagne op de Netzpolitischer Abend, georganiseerd door Digitale Gesellschaft en onderstreepte dat er nu geen politieke excuses zijn om het concept niet te implementeren.
- Op 27 mei kwam de lokale FSFE-groep in Berlijn bijeen voor hun reguliere ontmoeting die in het teken staat van educatie. Miriam van "Die Lernwerkstatt" stelde deze organisatie voor en hield een lezing over het ontwerp van digitaal leren met tips over verwante platforms en technieken. Daarna volgde een groepsdiscussie. In de Berlijnse Fellowship-groep is iedereen uitgenodigd om te discussiëren over "Vrije Software en Educatie", ervaringen te delen en te werken aan het bevrijden van kennis en educatie in Berlijn en daarbuiten.
- Op 26 mei hield Alexander Sander een lezing waarin hij uitlegde hoe en waarom overheden Vrije Software zouden moeten gebruiken. Hij onderstreepte de voordelen van deze praktijk voor overheden, de economie en de samenleving. Er vond een discussie plaats over de huidige inkoopmodellen en een vooruitzicht op de komende jaren.
Word actief
Pak uw T-shirt in en leer deze zomervakantie mensen uit uw omgeving de definitie van Vrije Software. Als we het recht om software te gebruiken, te bestuderen, te delen en te verbeteren hebben dan is het Vrije Software. Onze T-shirts zijn gemaakt van 100% organisch katoen en onze collectie bestaat uit een scala aan kleuren en motto's.
Draag bij aan onze nieuwsbrief
Als u uw ideeën, afbeeldingen of nieuws wil delen stuur ze dan alstublieft naar ons. Het adres is zoals altijd newsletter@fsfe.org. We kijken ernaar uit om van u te horen! Als u ook ons en ons werk wilt steunen neem dan deel aan onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage. Met dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers die u in staat stellen om deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.
Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou
De grootste financiële impact die de FSFE ondervindt in deze tijden van fysieke afstand is het annuleren van Vrije Softwareconferenties, inclusief onze eigen evenementen. Overweeg alstublieft een deel van uw conferentiebudget te doneren aan Vrije Software organisaties, waaronder de FSFE, om de softwarevrijheidsbeweging solide en levend te houden.