Nieuwsbrief

20 Jaren FSFE +++ Finland bereikt Routervrijheid +++ microFSFE

op  

In de nieuwsbrief van juli nodigen we onze gemeenschap uit deel te nemen aan de de viering van 20 Jaren FSFE, prijzen we Finland voor het veiligstellen van Routervrijheid en kijken we naar Vrije Software-activiteiten voor kinderen. We bereiden ons voor op de Duitse verkiezingen en nodigen u uit ons te helpen Vrije Software-eisen te ondersteunen.

FSFE: 20 Jaren mensen in staat stellen technologie te controleren

Lang voordat de eerste smartphone werd geïntroduceerd was het voor de oprichters van de FSFE duidelijk dat het de mensen zijn die de controle moeten hebben over de technologie en niet omgekeerd. In 2001 besloten Vrije Software-experts in heel Europa de Free Software Foundation Europe op te richten.

20 jaren is een lange tijd in computergeschiedenis en hoewel technologie voortdurend verandert zijn onze waarden consistent gebleven. De kern van ons werk is in een notendop: mensen onderwijzen over de aard van Vrije Software, het benadrukken van de politieke implicaties en het vereenvoudigen van de wettelijke randvoorwaarden. Matthias Kirschner, voorzitter van de FSFE sinds 2015, legt dit uit in een korte video.

Ons werk door de jaren heen zou niet mogelijk zijn geweest zonder hulp van onze Europese gemeenschap. Of u nu ons nieuws hebt vertaal, uw stem hebt gebruikt om onze boodschap te delen, ons financieel hebt geholpen of deelgenomen aan een van onze publieke evenementen: u hebt geholpen ons doel dichterbij te brengen.

Wilt u ook uw ideeën over uw tijd met de FSFE delen? We kijken ernaar uit om van u te horen. En we zouden ook graag foto's zien van uw activiteiten in het verleden en ze delen met de gemeenschap. Of, als u zich creatief voelt, kunt u ons een verjaardagsvideo sturen, zoals de science-fiction auteur Cory Doctorow deed. Mis het bekijken ervan niet en kom op onze verjaardagspagina te weten hoe u uw feedback kunt delen.

Finland bereikt Routervrijheid, de meest eerlijke en efficiënte praktijk

Finland erkent Routervrijheid als een digitaal recht en stelt daarmee een voorbeeld voor de EU. Netneutraliteit wordt gewaarborgd door een EU-verordening. Netneutraliteit betekent echter ook dat gebruikers het recht hebben om gebruik te maken eindapparatuur van hun keuze te gebruiken, zoals een telefoon of modem. Voor Finland is dit duidelijk. Traficom, het nationale agentschap dat zich bezighoudt met vervoer, communicatie en netwerken, heeft een opmerkelijk standpunt over deze kwestie door de rechten van eindgebruikers te beschermen.

We interviewden Klaus Nieminen, Chief Specialist van Traficom. Volgens hem biedt Routervrijheid voordelen voor eindgebruikers, bevordert het de concurrentie op de markten voor telecommunicatie-eindapparatuur en voldoet het aan de Open Internet Verordening 2015/2120 van de EU. Hij deelt de mening dat er geen technologische noodzaak is om het recht van eindgebruikers om hun eigen apparatuur te kiezen te beperken. Traficom kwam na een objectieve beoordeling tot deze conclusie. Tot slot legt hij uit dat in Finland Routervrijheid ook van toepassing is op nieuwe technologieën zoals 5G.

Luister naar onze Podcast

Dit is de eerste keer sinds de lancering van de Software Freedom Podcast dat een FSFE-staflid een interview geeft in onze reeks. Max Mehl, Programmamanager van de FSFE, werkt sinds 2011 bij de FSFE en heeft meegewerkt aan verschillende campagnes. Met deze aflevering geven Bonnie Mehring en Max Mehl een mooie en gemakkelijke ingang naar de zeer complexe wereld van softwarelicenties.


Dit jaar viert de FSFE haar 20ste verjaardag. Steun ons werk gedurende de komende 20 jaren.


microFSFE

Beginnende ontwikkelaars verdienen het ook om te worden uitgelicht. Van kinderen tot tieners: de FSFE verwelkomst beginners in haar gemeenschap.

Vrije Software onderwijzen aan kinderen

In Kreuzlingen, een stad in het noorden van Zwitserland, kregen vijf kinderen de kans om deel te nemen aan een 4-daagse cursus over Vrije Software-ontwikkeling. De cursus was gratis en werd aangeboden dankzij de creativiteit en de pedagogische vaardigheden van FSFE supporter Peter Bittner. De kinderen hadden nog geen ervaring met Linux, dus de cursus begon met het opstarten van GNU/LINUX vanaf een USB stick, en ging snel naar het werken in de terminal met Bash commando's en het programmeren in Python.

'We moeten onze kinderen laten weten wat school ze niet leert' zegt Peter in zijn blog over deze cursus. 'Leerlingen worden onderwezen in "producten" van de technologiereuzen ("Safari", "Word", "Excel", "PowerPoint") in plaats van informatietechnologieconcepten (webbrowser, tekst processor, spreadsheet, presentaties)'.

microfashion

Volgens wetenschappers kan vroege "nerdheid" leiden tot een 10% toename in geluk later in het leven ;-) Dus mis het niet om vroeg te beginnen en bestel een van onze "fork" T-shirts. Ze zijn beschikbaar voor leeftijden van 5 tot 12 jaar. Er zijn ook slabbetjes voor baby's!

Tieners

Deze herfst zal de FSFE trouwens een nieuwe activiteit voor tieners lanceren. Ons doel is om de waarden van Vrije Software te delen met jonge ontwikkelaars. Dus als je een jongere bent die experimenteert met software-ontwikkeling, of als u er één kent, blijf dan op de hoogte.

Komende evenementen

Wat hebben we gedaan:

Op 14 juli werd de online juridische en licentiewerkgroep 2021 afgerond. FSFE's Vrije Software juridische en licentiewerkgroep (LLW) wordt sinds 2008 jaarlijks voor FSFE's juridische netwerk georganiseerd en dient als conferentie voor juridische experts op het gebied van Vrije Software om te debatteren over kwesties en om beste praktijken te delen Vrije Softwarelicenties te delen. In plaats van een eenmalige conferentie bood LLW dit jaar, van maart tot juli, online presentaties, discussiepanels en werkgroepen.

We zijn erg blij dat we een online editie van de LLW hebben opgezet en we kijken er ook naar uit om volgend jaar weer een editie van de LLW te organiseren, hopelijk dan persoonlijk, om verder te bouwen aan een robuuste juridische Vrije Software-gemeenschap.

Word actief voor de federale verkiezingen in Duitsland

Op 26 september wordt in Duitsland een nieuwe Bondsdag gekozen. Wij zijn betrokken bij de verkiezingen en willen er met onze activiteiten voor zorgen dat voor de volgende regering "Publiek Geld? Publieke Code! " een belangrijke rol zal spelen. Daarom willen we ervoor zorgen dat onze "Publiek Geld? Publieke Code!'-eisen zullen worden opgenomen in het regeerakkoord van de volgende Duitse regering. Om dit te bereiken hebben we uw hulp en steun nodig. We hebben een activiteitenpakket [DE] voor u gecreëerd en zullen dit presenteren tijdens een werkgroep op 4 augustus 2021. Registreer nu als u wilt deelnemen.

Draag bij aan onze nieuwsbrief

Als u uw gedachten, foto's of nieuws wilt delen, stuur ze dan alstublieft naar ons. Het adres is zoals altijd newsletter@fsfe.org. We kijken er naar uit van u te horen! Als u ook ons en ons werk wil steunen, word dan lid van onze gemeenschap en steun ons met een donatie of een maandelijkse bijdrage. Met dank aan onze gemeenschap en alle vrijwilligers, supporters en donoren die ons werk mogelijk maken. En met dank aan onze vertalers, die u in staat stellen deze nieuwsbrief in uw moedertalen te lezen.

Uw eindredacteur, Fani Partsafyllidou


De grootste financiële impact voor de FSFE in deze tijden van van fysieke afstand is de annulering van Vrije Software conferenties, inclusief onze eigen evenementen. Overweeg alstublieft, om de Vrije Softwarebeweging solide en levend te houden, een deel van uw conferentiebudget te doneren aan Vrije Software-organisaties, waaronder de FSFE.